Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za letní gumy přes internet si připlatíte. Po poště zdražili dopravu i soukromníci

Autor: ČTK, bk - 
14. března 2017
12:25

Po České poště zvýšili ceny přepravy automobilových pneumatik i někteří soukromí přepravci, a to až o desítky procent. Česká pošta zvýšila od března smluvní ceny za doručování pneumatik v průměru až na dvojnásobek. Zatímco v únoru se smluvní cena za doručení jedné pneumatiky pohybovala okolo 50 korun, nyní je to mezi 75 a 100 korun. Internetové obchody na to následně zareagovaly zdražením přepravy nebo přechodem k soukromým dopravcům.

„Pneumatiky jsou sezonní záležitost, v říjnu minulého roku jsme evidovali šestinásobnou poptávku po jejich přepravě a stejné je to i teď na jaře. Pro přepravce je to kapacitně obrovsky zatěžující. Pneumatiky jsou objemově náročné na uskladnění a ještě náročnější na lidskou sílu. To všechno přepravu pneumatik značně prodražuje a ztěžuje,“ uvedl ředitel služby Zaslat.cz Miroslav Michalko.

Společnost PPL podle generálního ředitele Petra Chvátala zaznamenala meziroční růst objemu přeprav o 12 procent. „Nárůst ceny za distribuci způsobuje náročná manipulace s atypickými zásilkami, jako jsou pneumatiky. Balení pneumatik neumožňuje strojové třídění a zpracování, a musí se tedy třídit manuálně. Proto rostou i provozní náklady u těchto druhů zásilek, především cena pracovní síly,“ podotkl.

Konkurenční DPD podle obchodního ředitele Tomáše Trejbala pro pneumatiky nastaví maximální denní objemy, které mohou projít její přepravní sítí, aby je byla schopná doručovat ve standardním režimu následující den. „Pokud by byla poptávka vyšší, než je naše provozní kapacita, budeme se zákazníky-odesílateli řešit možnost pozdějšího doručení v řádu dvou, tří dní. K úpravě cen dochází a nastavujeme je individuálně podle konkrétních objemů daného zákazníka,“ dodal.

Podívejte se, jaký nápor zažívala Česká pošta před Vánoci:

Video  Takhle cestují vánoční balíky: Dorazí pod stromek do Štědrého dne?  - Petr Soukup, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Michalko dodal, že vyšší cena za doručení a kapacitní omezení přepravních firem způsobily problémy asi třetině prodejců, zejména těch menších. „Drobní prodejci nejsou pro speditéry tolik lukrativní, takže stop stav na přepravu pneumatik může zasáhnout zejména je. Také teď musí za dopravu platit výrazně víc, takže buď sáhnou ke zvýšení koncové ceny pro zákazníky, nebo se připraví o svou marži,“ uvedl.

Na svoji práci pošťačky zavzpomínala i paní Hana:

Video  „Není v lidských silách tolik balíků roznést,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sezonní špičky v přezouvání pneumatik jsou pravidelně v říjnu a v březnu. Souvisí to s přezouváním na zimní obutí, které je za zhoršených podmínek od listopadu do března v ČR povinné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi