Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Domov „na kliknutí“ mají tisíce Čechů, mobilem ho ovládají od žaluzií po kotel

Autor: sou - 
21. března 2017
05:10

Bezpečnostní systém, garážová vrata, osvětlení nebo i televize nebo žaluzie – to vše už lidé mohou ovládat svými chytrými telefony. Přestože se podle statistik v Česku prodej chytrých systémů za poslední čtyři roky zvýšil 4x,  do kategorie inteligentního bydlení se momentálně řadí stále dvě procenta českých domácností. Nejčastěji si Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy, sahají však i po komplexnějších řešeních, která propojují více zařízení najednou. 

Paní Petra (38) se nedávno přestěhovala do svého vysněného domu. První, co se rozhodla vyřešit, byl bezpečnostní systém. Vybrala si takový, který může ovládat jedním klikem v telefonu. „Líbilo se mi na něm i to, že když mi moje devítiletá dcera zavolá, že zapomněla bezpečnostní kód, můžu jí jednoduše dům odkódovat právě prostřednictvím aplikace v telefonu,“ uvedla pro Blesk.cz Petra.

Navíc si do něj může přeprogramovat i termostat na topení, který jí bude například porovnávat venkovní a vnitřní teplotu nebo si prostřednictvím aplikace bude moci topení regulovat. „Do budoucna bych si chtěla ještě pořídit „chytré“ osvětlení, protože se nám s dcerou někdy stane, že při ranní shonu, kdy se já chystám do práce a ona do školy, nevypneme některé ze světel například v koupelně nebo na toaletě,“ upřesnila paní Petra.

V Česku je podle statistk na 90 tisíc chytrých domácností

Podle nedávného průzkumu portálu statista.com Češi pomocí mobilních či webových aplikací momentálně spravují na 90 tisíc domácností. „Ukazuje se, že nejčastěji zatím Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy,“ řekl předseda Asociace chytrého bydlení Jiří Konečný. Mezi další oblíbené inteligentní technologie patří například řízené osvětlení, s pomocí kterého si majitel může nastavit spínání, intenzitu světla či barevné spektrum.

Vůbec nejčastějším prvkem chytrých domácností je pak inteligentní regulace vytápění, která může podstatným způsobem snížit náklady na energie. „Chytrý regulátor topení umožňuje například nastavit průběh teplot v interiéru pro každý den v týdnu nebo ovládat kotel či tepelné čerpadlo na dálku pomocí internetu,“ popsal některé možnosti inteligentní regulace vytápění produktový manažer společnosti Enbra Ivo Zabloudil.

Stále oblíbenější jsou i komplexní řešení chytrých domácností

Stále častěji ale majitelé domů hledají i komplexní řešení. Ucelený systém totiž umožňuje ovládat téměř celou domácnost včetně vytápění, osvětlení a klimatizace z jednoho centrálního bodu. Díky tomu mohou majitelé docílit výrazného snížení spotřeby elektřiny, zefektivnění využití spotřebičů či zvýšení bezpečnosti.

Jak to dopadne, když už máte technologie plné zuby? Podívejte se, co udělala učitelka studentovi, který telefonoval při hodině:

Video  Hysterická profesorka roztřískala studentův mobil.  - /YouTube/
Video se připravuje ...

Větší bezpečnosti domácností napomáhají systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. „Aktuálním trendem je například instalace rolet s napojením na centrální systém. Před odjezdem na dovolenou lze snadno naprogramovat dobu automatického vytažení a spuštění rolet. Zloděje pak nenapadne, že je dům prázdný,“ vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií.

Nejpopulárnější jsou chytré technologie pro domácnost v Německu

„Pokud má zákazník navíc od jednoho výrobce například garážová vrata, rolety či žaluzie, pak lze všechny tyto prvky programovat v rámci centrálního systému budovy,“ dodal Valenta. Výhodou navíc je, že chytré nemusí být nutně pouze novostavby. Pokročilými technologiemi lze vybavit i starší domácnosti. „Často stačí pouze rozšíření stávající elektroinstalace o bezdrátové řešení,“ uzavřel Jiří Konečný.

I přes rostoucí zájem o takzvaný internet věcí a chytré domácnosti je Česká republika stále až na šestnáctém místě v rámci Evropy. Kousek za Českem je s necelými dvěma procenty Slovensko. V Polsku zatím chytré technologie využívá pouhé 1 % domácností. Naopak nejvíce si tento trend oblíbili Němci, kde je systémy nové generace vybaveno více než 11 % všech domácností. V těsném závěsu za Německem je například Velká Británie či Francie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi