Špína a okousané salámy od myší: Veterináři zavřeli řeznictví v Nymburku
Veterináři zavřeli řeznictví Maso Traditional ve středočeském Nymburku. Byla tam podle nich špína a prošlé potraviny, pravděpodobně okousané od hlodavců. Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun. Většinou ale provozovatelé dostanou pokutu řádově nižší.
„Zakázali jsme prodej zhruba 450 kg masa,“ sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.
Veterináři přišli na kontrolu do řeznictví v minulém týdnu na základě anonymního podnětu. „Při kontrole bylo zjištěno, že provoz nevyhovuje požadavkům z hlediska čistoty. Podlahy a stěny ve výrobních prostorách, v chladírně masa a masných výrobků a rovněž veškeré výrobní zařízení byly silně znečištěné,“ uvedli veterináři.
Podívejte se, na co si dát pozor při nákupu potravin:
Prošlé a okousané potraviny
Čerstvé drůbeží maso bylo v chladírně skladováno nebalené, ve znečištěných přepravkách a na podlaze. „V chladírně masných výrobků byly skladovány potraviny s prošlým datem použitelnosti, potraviny živočišného původu výrazně smyslově změněné, tedy oschlé, poškozené pravděpodobně okusem hlodavců, deformované a znečištěné,“ dodává Majer.
U dalších potravin nepředložil provozovatel doklad o původu zboží, ani doklad o jejich výrobě v provozovně. Skladoval tam tak 371 kilogramů neznámého původu a 86 kilogramů zkažených potravin. Na základě kontroly zakázali veterináři prodej tohoto masa a pozastavili v provozovně výrobu masných výrobků a bourání a porcování čerstvého masa.
Pokuta až 50 milionů
Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu. SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Provozovateli zavřeného řeznictví hrozí pokuta až do výše 50 mil. korun.
Jak nás klamou výrobci i prodejci potravin? Zjistíte v rozhovoru s europoslancem Pocem:
zveřejit provozovnu