Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Špína a okousané salámy od myší: Veterináři zavřeli řeznictví v Nymburku

Autor: ČTK, ula - 
13. března 2017
14:02

Veterináři zavřeli řeznictví Maso Traditional ve středočeském Nymburku. Byla tam podle nich špína a prošlé potraviny, pravděpodobně okousané od hlodavců. Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun. Většinou ale provozovatelé dostanou pokutu řádově nižší.

„Zakázali jsme prodej zhruba 450 kg masa,“ sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

Veterináři přišli na kontrolu do řeznictví v minulém týdnu na základě anonymního podnětu. „Při kontrole bylo zjištěno, že provoz nevyhovuje požadavkům z hlediska čistoty. Podlahy a stěny ve výrobních prostorách, v chladírně masa a masných výrobků a rovněž veškeré výrobní zařízení byly silně znečištěné,“ uvedli veterináři.

Podívejte se,  na co si dát pozor při nákupu potravin:

Video  Na co si dát pozor u potravin  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prošlé a okousané potraviny

Čerstvé drůbeží maso bylo v chladírně skladováno nebalené, ve znečištěných přepravkách a na podlaze. „V chladírně masných výrobků byly skladovány potraviny s prošlým datem použitelnosti, potraviny živočišného původu výrazně smyslově změněné, tedy oschlé, poškozené pravděpodobně okusem hlodavců, deformované a znečištěné,“ dodává Majer.

U dalších potravin nepředložil provozovatel doklad o původu zboží, ani doklad o jejich výrobě v provozovně. Skladoval tam tak 371 kilogramů neznámého původu a 86 kilogramů zkažených potravin. Na základě kontroly zakázali veterináři prodej tohoto masa a pozastavili v provozovně výrobu masných výrobků a bourání a porcování čerstvého masa.

Pokuta až 50 milionů

Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu. SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Provozovateli zavřeného řeznictví hrozí pokuta až do výše 50 mil. korun.

Jak nás klamou výrobci i prodejci potravin? Zjistíte v rozhovoru s europoslancem Pocem:

Video  Klamání spotřebitele  - Blesk TV
Video se připravuje ...

panda82 ( 27. dubna 2017 19:19 )

zveřejit provozovnu

Zobrazit celou diskusi