Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutek v zoo ve Dvoře Králové. Uhynul tu samec slona afrického Kito

Autor: mah, ČTK - 
13. března 2017
11:45

V noci na pondělí uhynul v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem čtrnáctiletý samec slona afrického Kito. Příčinu úhynu by měla ukázat pitva, v pondělí ráno o tom informovala mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová. Kito byl jediný samec slona afrického chovaný v zoologických zahradách v ČR a na Slovensku. 

„Jeho úmrtí bylo rychlé a nečekané. Během posledních dní jsme nezaznamenali žádné problémy s jeho zdravotním stavem. Až krátce před úhynem se dostavily příznaky, které poukazují na oběhový kolaps,“ uvedla k úhynu více než pět tun vážícího samce Jiroušová. V expozici dvorské zoo jsou nadále k vidění sloní samice Saly a Umbu.

Kito do dvorské zoo přišel v červnu 2009 ze zoo v britském Colchesteru, kde se narodil v roce 2002 matce Tanye a otci Tembovi po umělém oplodnění. Kitovi rodiče přišli na svět v letech 1981 a 1983 v Africe. Páru se v zajetí v Evropě dlouho nedařilo počít mládě přirozenou cestou.

Zoologové se proto rozhodli pro umělé oplodnění. Byl to jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění slonů na světě a hned napoprvé byl úspěšný. Po sedmi letech byl Kito od matky odstaven a odešel do nového domova v dvorské zoo.

V České republice chová slony africké ještě zoo ve Zlíně, ve které žijí tři samice. Letos v lednu zahrada oznámila, že by se po úspěšné inseminaci jedné ze samic mohla zahrada jako první v republice příští rok v létě dočkat mláděte slona afrického. Na Slovensku chová dvě samice slona afrického bojnická zoo. Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě poměrně vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou menší a ovladatelnější.

Zoo ve Dvoře Králové, která byla otevřena v roce 1946, se specializuje na africká zvířata. Velmi úspěšná je například v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu.

V Evropě se častěji chovají sloni indičtí:

Video  Slůně v Zoo  - Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi