Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuch v Poličce s 19 zraněnými: Záběry zkázy a ukončené ohledávání místa

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2017
15:33

Byl to mohutný výbuch, při kterém bylo zraněno 19 lidí. Letecké záběry ukázaly rozsah následků exploze v Poličských strojírnách, k níž došlo 23. února. Poničena byla i hasičská cisterna, jak ukazuje další video Policie ČR. Právě policisté přitom ukončili ohledávání místa a majitelé mohou začít odvážet sutiny.  

Policie dnes ukončila prohledávání místa výbuchu v Poličských strojírnách. Poničenou výrobní halu si převzal majitel. Vlastník objektu může začít s odklízením sutin, řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

„Prověřování výbuchu z naší strany nadále pokračuje a k příčině se budeme moci vyjádřit až po skončení prověřování a vypracování znaleckých posudků,“ uvedla Vilímková. Podle ní to může trvat ještě týdny či měsíce.

Série explozí v jedné z hal zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, obviněn zatím nikdo nebyl. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování tzv. počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Poničená munice v okolí i nasazení hasicího tanku

Situace přitom byla poměrně dramatická. Lidé v okolí nacházely poničenou munici, nebezpečí dalších výbuchů naštěstí nehrozilo.

„Ráno dorazila do areálu těžká technika. Jedná se o stroj BRDM a hasicí tank. Policejní vrtulník s termovizí provedl monitoring areálu z výšky. Na základě vyhodnocení informací a videozáznamů štáb s pyrotechniky rozhodl o provedení základního průzkumu haly pyrotechniky a hasiči. Po průzkumu byl v odpoledních hodinách nasazen větší počet policistů, kteří propátrali část perimetru okolo silnice a evakuovaných obytných domů,“ hlásila 24. února policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Majitel v následujících dnech zařídil i čtyři řízené odpaly poškozené munice v trhací jámě uvnitř areálu strojíren. Obyvatelé z okolí tak uslyšeli další výbuchy, ale byli o nich včas informováni.

Společnost obnovila výrobu a provoz v nepoškozených budovách 28. února. Do té doby byli zaměstnanci doma a pobírali plnou mzdu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém firmy.

Ředitel Poličských strojíren Petr Němec nedávno odmítl tvrzení, že společnost něco zanedbala, podle něj byly veškeré provozy pravidelně kontrolovány. Výbuch přitom poničil i hasičskou cisternu, jak ukázalo video Policie ČR.

Provoz na výrobu munice, v němž nastal výbuch, patřil společnosti STV Group, která je sesterskou společností Poličských strojíren. Poličské strojírny se specializují na výrobu a prodej pneumatických prvků a zakázkovou strojní výrobu. Skupina STV zaměstnává přes 500 lidí a v roce 2016 měla tržby téměř 1,5 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi