Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ivě zjistili v necelých 20 letech roztroušenou sklerózu. Teď běhá maratony

Autor: sou - 
10. března 2017
20:00

Více než čtvrt milionu korun a přes tři tisíce účastníků – tak to jsou výsledky letošního Maratonu s roztroušenou sklerózou, do kterého se zapojilo celkem 26 českých i zahraničních měst. Cvičební akce se zúčastnila i Iva, u které lékaři „eresku“ diagnostikovali už před jedenácti lety. Sama přiznává, že nepříjemné chvilky s touto nemocí jí pomáhá překonat právě cvičení.

Jednatřicetiletá Iva se o své nemoci dozvěděla těsně před svým nástupem na vysokou školu. Už předtím pravidelně navštěvovala neuroložku, protože znenadání omdlévala. CT vystření ukázalo, že má Iva na mozku útvar, který by v budoucnu mohl způsobovat epileptický záchvat. Do toho se přidaly vážné potíže s imunitou. „Nějakou dobu jsem mívala také problémy s brněním končetin. Což bohužel vedlo k tomu, že jsem za sebou začala tahat jednu nohu,“ vzpomíná Iva.

To už musela nastoupit do nemocnice. Doufala, že bude mít v lepším případě „jen“ boreliózu. „Tehdy mi lékaři provedli lumbální punkci a poslali mě na magnetickou rezonanci. Po všech testech za mnou přišla paní doktorka a citlivě mi oznámila diagnózu RS. Moje první otázka byla, jestli můžu mít děti. Odpověď, že ano, mě uklidnila,“ vypráví Iva.

Potvrzení RS bylo pro Ivu nepříjemným razítkem

Zpětně jí pak docházelo, že například problémy se zrakem, které čas od času mívala, znamenaly ataku. „Když jsem zjistila, co mi je, vzpomněla jsem si, jak jsem v době, kdy mi začalo brnění nohou, náhodou viděla pořad o roztroušené skleróze. O nemoci jsem tedy dopředu měla nějaké informace. Vzhledem k podezření na RS před stanovením diagnózy bylo pro mě její potvrzení už jen nepříjemným razítkem,“ upřesňuje Iva.

Po celou dobu měla velkou podporu celé rodiny a přátel, kteří jí pomohli „jít dál“. „Asi týden po opuštění nemocnice jsem nastoupila do Prahy na vysokou školu a v podstatě jsem žila normálním životem,“ říká Iva.

Momentálně je na biologické léčbě, která výrazně zlepšila kvalitu jejího života a zmírnila příznaky nemoci. „Díky moderní léčbě mi zmizely vedlejší účinky, které někdy s běžnou léčbou bývají spojené. Pomáhá mi také pravidelná psychoterapie a fyzioterapie. Cítím se lépe, mám chuť se zase hýbat,“ říká Iva.

Těžké chvilky s nemocí jí pomáhá překonat cvičení

Pokud to jen trochu jde, využívá Iva možnosti nabízené RS Centrem na Karlově náměstí v Praze a Nadačním fondem Impuls a pravidelně navštěvuje rehabilitace. „Nedávno jsem měla ataku a musím uznat, že i nepříjemné chvilky mi pomohlo ulehčit cvičení. Trénink se vyplácí,“ říká Iva.

Ráda jezdí i na psychosomatické víkendy, kde se seznámila s muzikoterapií a arteterapií. O své nemoci dokáže Iva hovořit naprosto otevřeně s výjimkou toho, když jde na pracovní pohovor. Tam jako většina lidí s RS řeší dilema, jestli svou nemoc přiznat, nebo ne. „Nyní to ve firmě vědí všichni a neuvěřitelně mi fandí, což je pro člověka povzbuzující,“ říká Iva.

Letos se zúčasnila i sedmého ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Ten byl podle organizátorů rekordní. Zúčastnilo se ho totiž 3 300 lidí a na podporu cvičebních aktivit pacientů a nákup rehabilitačních pomůcek se vybralo celkem 252 353 korun.

„Nejen že se letos aktivně zapojilo nejvíce účastníků ze všech ročníků MaRSu, stovky dalších se přišly podívat nebo fandit. Je krásné vidět, že se ani za šest let z maratonu nevytrácí to hlavní – myšlenka vzájemné soudržnosti a to, že nikdo z lidí s ereskou není ve svém boji sám, ale bojujeme všichni společně – a cvičíme jako jeden tým,“ uvedla Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizuje.

Do MaRSu se letos zapojilo 28 měst

MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s RS prospívá. V tomto roce se maraton soustředil také na psychickou stránku nemoci. Ve vybraných městech byl k dispozici psychoterapeut, který lidem s RS představil možnosti kognitivního tréninku a relaxace. Letos se cvičilo na 28 místech.

Kromě Prahy se ho letos zúčastnilo také Brno, Olomouc, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Kouřim, Kyjov, Liberec, Most, Nový Bor, Ostrava/Klimkovice, Plzeň, Poděbrady, Teplice, Uherské Hradiště, Ústí nad Orlicí/Letohrad, Velké Losiny, Žďár nad Sázavou, Žireč u Dvora Králové n. L. Ze zahraničí cvičily týmy ze Slovenska, Švýcarska, Turecka, Francie a Polska.