Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká nespravedlnost: Muži berou o třetinu více než ženy

Muži vydělávají více peněz.
Muži vydělávají více peněz.  (Autor: scom)
Autor: bud - 
11. března 2017
19:22

Ženy jsou oproti mužům platově znevýhodněny, a to dokonce i na vedoucích pozicích. Česko navíc z mezinárodního srovnání nevychází příliš dobře, ve výši rozdílů v platech manažerů a manažerek se řadí na třetí nejhorší místo, hned za Maďarsko a Itálii. České manažerky berou v průměru 254 Kč za hodinu, muži pak asi o stokorunu více. 

Na manažerských pozicích v podnicích s více než 10 zaměstnanci působí v EU přes 7,3 milionu lidí, z toho žen je přibližně třetina. Ženy jsou tak stále znevýhodňované a to i v oblasti platů. Podle posledních čísel Eurostatu z roku 2014 berou ženy na vedoucích pozicích v průměru o 23 procent nižší platy.

Česko patří mezi země s největšími platovými rozdíly, výraznější jsou už jen v Maďarsku a Itálii. Zatímco český manažer bere v průměru 362 korun za hodinu, česká manažerka pak jen 254 korun, což je rozdíl bezmála 30 procent. V Maďarsku je to téměř 34 procent. Naproti tomu nejmenší rozdíly v platech má Rumunsko, zpravidla jen asi 5 procent.

Podívejte se na duel: Proč muži berou více?
Video  Duel: Platy mužů vs. platy žen  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Pokud jde o podíl žen ve vedoucích a manažerských pozicích, je na tom nejlépe Lotyšsko, kde jde o více než 50procentní podíl žen a Bulharsko (44%). Nejméně žen ve vedení má pak Itálie, kde je jich jen necelá čtvrtina. V případě Česka je to 30 procent, což je méně než průměr EU.

Evropská komise při této příležitosti také poukázala na fakt, že míra zaměstnanosti žen v Unii byla v roce 2016 na historicky nejvyšší úrovni. S hodnotou 65,5 procenta však stále zaostávala za 77 procenty zaměstnanosti mužů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se loni dohodli na zvýšení platů státních zaměstnanců. Kolik dostanou?

Video  Státní zaměstnanci budou mít víc peněz. Kolik dostanou?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 12. března 2017 09:26 )

Zobrazit celou diskusi