Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečný meningokok opět udeřil v Česku: Zabil čtyřletou holčičku

Autor: mah, ČTK - 
10. března 2017
19:21

V ústecké Masarykově nemocnici došlo k tragédii. Na infekčním oddělení zemřela čtyřletá dívenka na meningokokovou infekci. Do ústecké nemocnice byla převezena v pondělí ve vážném stavu. Lékaři ji ani přes maximální snahu nezvládli zachránit. V pátek o tom informoval mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra.

Holčička, která pocházela z Českolipska, byla do nemocnice převezena v šokovém stavu a dva dny bojovala o život. Vzhledem k závažnosti onemocnění se jí již nedalo pomoci.

Ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal potvrdil, že šlo o meningokoka C, proti kterému existuje očkování.

Hygienici už nezbytná opatření na Českolipsku udělali. „V těchto případech se to dělá pokaždé. Vyšetří se lidé, s nimiž byl nemocný v kontaktu, zda nemají původce v krku, nose, hrdle, tedy horních cestách dýchacích,“ řekl za protiepidemický odbor Krajské hygienické stanice v Liberci Jaroslav Harman.

Šíření infekce ale neočekává. „Je to souhra náhod, které způsobí, že se to onemocnění vyskytne. Vzácně se objeví v jedné oblasti dva případy,“ dodal.

Lidem z nejbližšího okolí nemocného přesto hygienici doporučují, aby omezili nadměrnou fyzickou zátěž. V Libereckém kraji je to letos druhý případ, meningokokovou infekcí onemocnělo také jedno dítě v Liberci. U něho byla léčba úspěšná.

Ročně v celé ČR bývá kolem stovky případů. Invazivní onemocnění dokáže i celkově zcela zdravého člověka ohrozit na životě během 24 hodin. Rizikové skupiny jsou hlavně kojenci, děti a dospívající lidé. I přes veškerou lékařskou péči končí přibližně desetina případů úmrtím pacienta.

Poslechněte si, co o meningokokové infekci říká vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhDr.

Video  Vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhDr., varuje před riziky meningokokové infekce, která může být smrtelná.  - Hana Dvořáčková
Video se připravuje ...

manunu ( 11. března 2017 07:38 )

Děti ve dvou měsících věku jsou očkováni proti žloutence typu B. Je to v povinném očkování. Proti meningokokům se u nás plošně neočkuje.

doktormediciny ( 10. března 2017 19:18 )

Domnivam se, ze v clanku je chyba...  Bezne vakciny jsou proti meningokoku A a C... Proti meningokoku B ockovani u nas neni

Zobrazit celou diskusi