Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kdy v Česku vytiskneme první domy? Číňanům staví 3D tiskárny 10 domků denně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. března 2017
05:51

Přiblížila se doba, kdy se i v českém, dle odborníků poměrně zkostnatělém stavebnictví prosadí naplno některé nové technologie. Používání dronů, 3D simulací a 3D brýlí při virtuálních prohlídkách již nejsou pro Čechy neznámé, hudbou budoucnosti je však větší využití robotů či 3D tisk betonu. Pokusy s ním ve světě již probíhají, nejdále jsou přitom patrně Číňané - kteří jsou schopni již vytisknout celé domy.

České stavebnictví je tak trochu jako „konzervativní medvěd, který jde po trhu a razí si cestu pořád stejnými způsoby“, míní Petr Michálek ze společnosti Skanska. V souvislosti s průmyslovou revolucí a průmyslem 4.0 (označení pro trend digitalizace, pozn. red.) se však i v Česku mluví o řadě inovací a směřování k větší automatizaci a digitalizaci ve stavebnictví.

„Veškeré procesy, které se budou dít při přípravě, realizaci a následně provozu staveb a stavebních objektů, budou plně podporovány digitálními technologiemi,“ uvedl Michálek na Fóru českého stavebnictví. 

Změní to přitom dle něj průběh příprav projektů i jejich realizaci, i do Česka míří nový trend, kdy bude více a více času věnováno přípravě staveb. „Nyní 20 procent času věnujeme přípravě, 80 procent stavbě. Dochází k obrovské spoustě neefektivit, improvizací a ve finále ke špatné kvalitě, nedodržení termínů atd.“ podotýká Michálek. Pomoci k tomu mají i nové technologie.

Číňané tisknou domy

Atraktivní možností je využití 3D tiskáren na stavbě. „Dnes můžeme tisknout v obýváku, ale můžeme si to představit i tak, že budeme tisknout na stavbě. Bude větší tiskárna, která bude tisknout barák. V Číně nebo i jinde už s tím první pokusy probíhají. Jednou se můžeme dočkat toho, že budeme tisknout domy i u nás,“ řekl Blesk.cz s úsměvem architekt Petr Vaněk.

Michálek k tomu dodává: „3D tisk betonu zkoušíme, děláme, nejsme ale tak daleko jako jiné firmy. Viděl jsem video čínské firmy, která v Egyptě vytiskla 10 bytových jednopodlažních domů za jeden den. 24 hodin jim to trvalo, vytiskli 10 domů.“

VIDEO: Podívejte se na vytisknuté domy v Číně

Drony, satelitní navádění strojů, cloudová úložiště

Zatímco 3D tisk domů je v Česku přece jen patrně budoucností vzdálenější, najdou se moderní technologie, které mají uplatnění již dnes. Podle Michálka přitom bude i v českém stavebnictví stále více IT technologií jednoduše i proto, aby se v něm lépe pracovalo - každý element průmyslu bude mít čipy či senzory, které umožní zvýšit efektivitu při logistice i kvalitu staveb, předpovídá Michálek.

Již dnes se využívají např. cloudová úložiště pro lepší dostupnost, sběr a analýzu dat. „My už dat ve stavebnictví máme obrovskou spoustu, jenom s nimi nepracujeme a nebo s nimi pracujeme opravdu v té nejjednodušší formě,“ upozorňuje Michálek. Využívají však také i satelitní navádění strojů či bezpilotních letadel - dronů v souvislosti s laserovým skenováním zejména na dopravních stavbách.

Na prohlídku bytu s 3D brýlemi

Užitečným nástrojem se stává i 3D simulace. Skanska tak nabízí klientům „zejména u rezidenčních a komerčních projektů virtuální realitu za použití 3D brýlí“, hlásil na fóru Michálek.

Moderní technologie se však dají využít i jinak. Třeba skenováním sítnic lidí u vstupů na stavby, aby měli stavaři pod kontrolou, kdo se na jejich stavbách pohybuje.

S ohledem na nedostatek pracovní síly však pozornost upoutává i postupná robotizace, která zasáhne řadu odvětví, včetně stavebnictví. K využití robotů přitom již ve světě dochází. „Vyvinuli se např. roboti, kteří nám dokáží vázat výztuž. Robotizace není jedinou, ale jednou z odpovědí, jak si poradit s problémem kapacit,“ míní Michálek.

Digitální modely budov: Nasimuluje se, zda bude stavba fungovat

Digitalizace české stavebnictví zasáhne, stejně jako jiná odvětví, upozorňuje Michálek. Jako užitečné zmínil projektování a realizace v BIM, což je zkratka pro Informační model budovy (Building Information Modeling). Jde o trend budoucnosti a cestu, jak nastartovat digitalizaci průmyslu, dodává Michálek.

V praxi jde o nasimulování výstavby v počítači a ověření, že když se stavba postaví přesně podle datového modelu, tak bude fungovat.

„BIM si můžete představit jako nasimulování stavby, budovy, kterou chcete postavit. Nasimulujete ji v počítači jako prototyp. Když se vyrábí auto, nejdřív se vyrobí také prototyp, ale tím, že je to sériová výroba v průmyslu, tak se skutečně fyzicky vyrobí. My stavbu, když navrhujeme a projektujeme, tak nemůžeme říct - tak jich vyrobíme tisíc. Každá stavba je svým způsobem originál,“ pokračuje pro Blesk.cz architekt Vaněk, který je předsedou Odborné rady pro BIM.

Jako další z užitečných dopadů BIM vidí Vaněk to, že systém mění dosavadní způsoby fungování a spolupráce v rámci týmu, který má dům postavit. Právě na této úrovni to totiž v českém stavebnictví občas povážlivě skřípe.

„Dnes jsou jednotliví aktéři, účastníci výstavby pomalu nepřátelé. BIM obrací toto negativum tak, že všichni, co chtějí dům postavit, chtějí, aby byl co nejlepší, a měli by spolupracovat. BIM spolupráci podporuje i coby prostředek pro transparentnost zakázky. V tomto by BIM mohl pomoci některým nešvarům ve stavebnictví, které tu dnes jsou,“ pokračuje Vaněk.

Další stavba budoucnosti: Kancelář vytisknutá na 3D tiskárně byla představena v Dubaji. Další stavba budoucnosti: Kancelář vytisknutá na 3D tiskárně byla představena v Dubaji. | Profimedia.cz

Nešvar stavebnictví: Zakázka se „jede na cenu“

Jako jeden z nešvarů zmiňuje Vaněk to, že se v Česku občas zakázky „jedou na cenu“. „Důležité je, abyste si ne za nejnižší cenu postavil dům, ale za optimální cenu, kdy ten dům opravdu bude fungovat. A za svoje peníze dostanete odpovídající kvalitu a nikoli za málo peněz málo muziky,“ podotýká Vaněk. 

U nových technologií, které mají šanci pro větší rozvoj a uplatnění v Česku, zmiňuje laserové skenování. „S laserovým skenováním se začalo před rokem, dvěma pracovat v oboru. Používá to Skanska u svých silnic, dá se vyskenovat stávající stav budovy, na základě toho se dá udělat rekonstrukce budovy. Odpadá zdlouhavé zaměřování tradičními metodami geodetů,“ říká Petr Vaněk, který též působí na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Také podle něj jsou důležitá na stavbách mobilní zařízení a využívání cloudových úložišť. „Data jsou často na papíře, a stavba tak pracuje i s papírovou dokumentací. Cloudová řešení jsou kromě 3D tisku ty průlomové technologie, které budou ve stavebnictví víc a víc potřeba. Dnes je stavebnictví poměrně zastaralé, bude se s tím muset poměrně hodně hnout a tam se technologie uplatní,“ doplnil Vaněk.

Zaměření na mladé i lepší pověst stavebnictví

Nové, moderní technologie ve stavebnictví, ale i jinde, s sebou však také přináší nárok pracovat lépe s mladými lidmi, kteří k nim mají často a logicky blíže. „Mnoho těchto nových technologií potřebuje mladé lidi. Znáte to, máte děti,“ podotkl na fóru Homero Reséndez ze společnosti Cemex. 

S tím je spjaté i jiné úskalí. „Je třeba změnit i pověst stavebnictví. Chceme se transformovat do sektoru, který bude mnohem více atraktivní. Když se dnes zeptáte laika v oboru stavebnictví na to, jak vidí stavební průmysl, tak padají slova, že to je průmysl špinavý, plný hluku, s negativními dopady na životní prostředí, plný neefektivit, plný netransparentnosti. Bohužel takto to je,“ míní Michálek ze Skansky.

Právě nové stavebnictví 4.0 je proto dle něj nutné pro zvýšení atraktivity oboru - aby i lidé na středních školách a univerzitách měli zájem jít do stavebních oborů. „Nikoli jen do těch Googlů, Facebooků, ale aby stavebnictví mělo kredit opravdu moderního sektoru,“ podotýká Michálek.

Připomíná, že zatímco stavebnictví je tu tisíce let, takový automobilový průmysl je podstatně mladší. A přesto v oblasti digitalizace zaznamenal mnohem rychlejší rozvoj. „Tam nám neujeli o parník, ale o celé moře,“ glosoval to Michálek.

Nejen podle něj je cestou koncept tzv. smart building či rovnou smart cities. „Stavebnictví bude muset naprosto adekvátně, online, flexibilně reagovat na potřeby infrastrukturního rozvoje, občanské vybavenosti, bezpečnosti obyvatel, což je obrovské téma do budoucna, zábavy atd.,“ dodává stavař k novým výzvám.

provokaterka ( 13. března 2017 08:08 )

Nejdříve musí natisknout lidem peníze,aby na takový domek měli.

Zobrazit celou diskusi