Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy stála „černá“ jízda po dálnici 34 milionů, dostali víc pokut než loni

Autor: jer, ČTK - 
8. března 2017
15:06

Řidiči loni zaplatili na pokutách za jízdu po dálnicích bez dálniční známky nebo zaplaceného mýta téměř 34 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2015 to je o 4,3 milionu korun více. Výrazně více na pokutách meziročně zaplatili šoféři kamionů. Důvodem je především to, že celníci loni nákladní automobily častěji kontrolovali. ČTK to ve středu řekl expert Autoklubu ČR na silniční provoz Robert Vacek.

Zatímco v roce 2015 zaplatili šoféři vozidel nad 3,5 tuny na pokutách podle údajů Celní správy zhruba 7,7 milionu korun, loni to bylo o téměř deset milionů korun více. Zhruba 16,6 milionu Kč zaplatili za jízdu bez známky řidiči osobních aut.

„Větší zátěž působí na silnicích kamiony, což je jeden z důvodů, proč celníci loni zaplacení poplatků u nákladních vozidel více kontrolovali,“ uvedl Vacek. Dalším důvodem je ekonomický růst ve střední Evropě a s tím související zahušťování kamionového provozu na dálnicích a zpoplatněných silnicích první třídy v Česku.

O cenách za dálniční známky nemá nejlepší přehled ani ministr dopravy:

Video  Ministr dopravy neví, kolik stojí dálniční známky. Stovka sem, stovka tam...  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na řidiče osobních aut podle Vacka začíná působit osvěta, a ti tak stále méně jezdí na zpoplatněných silnicích bez dálničních známek. Přesto je ale podle celníků zejména na frekventovaných tazích celkem snadné na auto bez dálniční známky narazit. V nejfrekventovanější části dálnice D1 za Prahou najdou během dopravní špičky takové vozidlo v průměru každou čtvrthodinu.

„Z velké části jde o zahraniční šoféry, kteří se neinformují o způsobech, jakými se v Česku za použití dálnic platí. Výjimkou nejsou ale ani čeští sváteční řidiči, kteří zkusí zpoplatněný úsek projet bez známky,“ doplnil Vacek.

Ročních dálničních kuponů se letos do konce ledna prodalo 1,421 milionu, meziročně o osm procent více. Kdo vyjede na zpoplatněný úsek bez dálniční známky, musí počítat s pokutou do pěti tisíc korun. Pokuta hrozí i tomu, kdo má platnou známku, ale zapomene doma druhý díl kuponu. Dodatečné předložení není možné, doplnil prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

oltec ( 8. března 2017 15:59 )

po jaké dálnici když je už kolikátý rok uzavřena na spoustě useku a jedeš v jednom pruhu 80 km rychlostí proč neudělají krabičky co používají kamiony aby se zjistilo kolik km odjedou po dálnici a za ty potom zaplatit jsou to zloději

Zobrazit celou diskusi