Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Preventivní prohlídka vám může zachránit život. Jak má správně probíhat?

  • Autor: ula - 
    8. 3. 2017
    05:14

    Lidé běžně navštíví lékaře až ve chvíli, kdy je něco bolí. Přitom preventivní prohlídky mohou předejít mnohem závažnějším nemocem, které se bolestí rozhodně neprojevují, ale mohou nás ohrozit na životě. Preventivní prohlídky jsou hrazeny pojišťovnou, takže vás nebudou nic stát. Jak by měla preventivní prohlídka u praktického lékaře probíhat? Záleží na tom, kolik vám je a zda jste žena či muž.

  • 1.Prevence může zabránit vážné nemoci

    Preventivní prohlídky jsou důležité především kvůli předcházení nemocem. A jejich podceňování se nemusí vyplatit. Prevence totiž může odhalit i skryté signály vážnějšího onemocnění a umožňuje lékařům začít s léčbou včas.

     

    „Na preventivní prohlídku bychom měli jít i v případě, že nás žádné zdravotní problémy netrápí. Zvláště umožňuje-li nám to náš dosavadní zdravotní systém. Jsou onemocnění, která jsou v raném stadiu rozpoznatelná např. jen z laboratorního vyšetření. Cukrovka, vysoký krevní tlak ani vysoká hladina cholesterolu nebolí. O takovém onemocnění člověk často ani neví a přitom by se měl léčit, aby se vyvaroval riziku například mozkové mrtvice nebo srdečního onemocnění,“ radí odborníci z portálu Lékarnické kapky.

     

    Podívejte se na video, kam až mohou zajít zdravotní komplikace:

    Video  Samovolný únik stolice ničil Janě život. Pomohl až neurostimulátor.  - Chirurgická klinika FN HK
    Video se připravuje ...

  • 2.Pojišťovnám se prohlídky vyplatí

    Preventivní prohlídky jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jde však o platby, které se pojišťovnám vyplatí. Za prevenci totiž uhradí méně než za léčbu onemocnění, která jsou následně finančně nákladnější a v neposlední řadě pro pacienta náročnější v mnoha ohledech.

    Preventivní prohlídky se pojišťovnám vyplatí. Preventivní prohlídky se pojišťovnám vyplatí. | Profimedia.cz

  • 3.Kdo preventivní prohlídku provádí?

    Preventivní prohlídky provádí v pravidelných intervalech registrující lékaři primární péče (praktický lékař, praktický lékař pro děti a dorost, zubní lékař a gynekolog a porodník) u osob, jež ještě žádné příznaky postižení zdravotního stavu nepociťují, ale při prohlídce mohou být objeveny známky nemoci, která zachycená v takto raném stadiu je zcela vyléčitelná. A to i v případě zhoubného onemocnění.

    Kdo preventivní prohlídku provádí? Kdo preventivní prohlídku provádí? | Shutterstock.com

  • 4.Jak často byste měli na prevenci chodit?

    Praktický lékař by měl každému svému pacientovi provést preventivní prohlídku vždy jednou za dva roky. Nechat si preventivně prohlédnout chrup u stomatologa je žádoucí jednou za rok. Gravidní žena by měla navštívit stomatologa 2x za těhotenství. Stejně tak ženy a dívky po dovršení 15 let by měly jednou ročně preventivně navštívit svého gynekologa. Kojenci mají v prvním roce života stanoveno devět preventivních prohlídek.

    Jak často byste měli na prohlídku chodit? Jak často byste měli na prohlídku chodit? | Profimedia.cz

  • 5.Jak má vypadat prohlídka u praktika?

    Jednoduše řečeno jde o celkové fyzikální vyšetření, to znamená, že člověk by měl být prohlédnut od hlavy až k patě. V optimálním případě je pacient v ordinaci zvážen, změřen, je mu přeměřen krevní tlak a je zkontrolováno, jak vidí a slyší.

     

    Doktor by s ním měl probrat, jaké nemoci prodělal od poslední preventivní prohlídky, jak se mu od té doby daří, jak pracuje, zjistit změny v jeho sociálním zázemí. Pak by mu měl prohlédnout krk, hrudník, poslechnout srdce, plíce. Muže při pozitivní rodinné anamnéze nebo při přítomnosti rizikových faktorů odešle praktický lékař na odborné pracoviště na vyšetření varlat.

    Jak má vypadat preventivní prohlídka u praktického lékaře? Jak má vypadat preventivní prohlídka u praktického lékaře? | Shutterstock.com

  • 6.Vyšetření žen

    Během prohlídky by lékař u žen ve věku nad 45 let měl ověřit, kdy naposledy měla provedeno mamografické vyšetření v gynekologické či myologické ambulanci a s jakým výsledkem. V případě, že takové vyšetření v posledních dvou letech neabsolvovala, odešle ji na mamografické vyšetření.

    Vyšetření žen Vyšetření žen | Shutterstock.com

  • 7.Test na skryté krvácení

    Součástí preventivní prohlídky u lidí nad 50 let je i vyšetření stolice na okultní krvácení, kterou si odeberou sami doma a pak přinesou lékaři. Test pacientovi vydá lékař v ordinaci a poučí ho o použití, nebo si obdobný test může pacient zakoupit v lékárně.

     

    Tento test zjišťuje přítomnost okultního (skrytého) krvácení do stolice pomocí imunologické metody. Test je velmi citlivý a zachytí i jedinou kapičku krve ve stolici. Skryté krvácení v trávicím traktu je jedním z prvních signálů mnoha onemocnění, např. rakoviny tlustého střeva a konečníku, polypů a zánětlivých střevních onemocnění.

     

    V současnosti se ale pacienti nad 55 let mohou rozhodnout, že namísto tohoto testu absolvují jednou za 10 let kolonoskopii, při které lékaři optickým přístrojem vyšetří střevo zevnitř. Diabetičtí pacienti nebo lidé s dědičnou predispozicí absolvují toto vyšetření v kratších intervalech.

    Rakovina tlustého střeva pod mikroskopem Rakovina tlustého střeva pod mikroskopem | profimedia.cz - ilustrace

  • 8.EKG

    Od 40 let patří každé čtyři roky k preventivní prohlídce i provedení EKG. EKG – tzv. elektrokardiografie, „natáčení srdce“ – je základní vyšetřovací metoda. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu srdce. Nejčastěji se využívá k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, závratí a pocitů bušení srdce. Toto vyšetření je jednoduchý a nebolestivý způsob, který monitoruje činnost srdce a včas upozorní na všechny odchylky. Díky tomu se lidé mohou začít včas léčit a snižují tím riziko náhlé smrti při srdečním selhání.

    EKG EKG | Shutterstock.com

  • 9.Vyšetření cholesterolu

    Při první preventivní prohlídce u praktického lékaře (tedy v 19 letech) a pak ve věku 30, 40, 50 a 60 let je součástí prevence laboratorní vyšetření cholesterolu. V případě dědičné dispozice může pacient lékaře požádat při každé preventivní prohlídce o opakované zjištění koncentrace celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů. Vysoký cholesterol je spíš hodnota než nemoc.

     

    Proto by zjištění zvýšené hodnoty mělo posloužit nikoli k vyděšení pacienta, nýbrž jako užitečná informace o riziku, na které tak lze reagovat a snažit se ho snižovat. Nejnebezpečnější následek vyššího množství cholesterolu je jeho ukládání do cév – ateroskleróza, která bývá příčinou vzniku ICHS (ischemické choroby srdeční – Angina pectoris) a srdečního infarktu (častá příčina úmrtí).

    Češi hladinu svého cholesterolu příliš neřeší. Češi hladinu svého cholesterolu příliš neřeší. | Zdroj: Profimedia

  • 10.Vyšetření glykemie

    V rámci prevence u lidí nad 45 let je vyšetření glykemie. Jedná se o zjištění hladiny krevního cukru. Hodnoty se stanovují z krve. Zvýšená glykemie je základním příznakem a projevem diabetu. Pokud je glykemie opakovaně nebo trvale zvýšená, nenávratně poškozuje celé tělo, všechny buňky a cévy.

    Po padesátce rozhodně nepodceňujte lékařské prohlídky! Po padesátce rozhodně nepodceňujte lékařské prohlídky! | Shutterstock.com

  • 11.Preventivní prohlídka u zubaře

    U stomatologa je obsahem prohlídky vyšetření stavu chrupu, dásní, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní, onkologická prevence zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku, dále by vás stomatolog měl poučit o správné hygieně dutiny ústní.

    U zubaře U zubaře | scom, Zubní centrum Ořechovka

cotonice ( 8. března 2017 12:02 )

Pokud Vám dali léky na cholesterol (jedno z největších svinstev)- farmaceutické firmy toto velmi rádi dávají lékařům přímo v ordinacích , ten vám to dá a účtuje pojišťovně, tak se nedivte. První lék ,který mi vysadili na oční klinice (roztržená sítnice) byl právě lék na cholesterol. Já obvodní lékaře přímo nesnáším - vzala bych jim ty peníze ,které mají - nezaslouží si je a dala bych je těm , kteří jsou fakt dobří na klinikách a nemocnicích - ti si zaslouží naši úctu . a né tihleti pilulkáři!!!

cotonice ( 8. března 2017 11:57 )

Preventivní prohlídky jsou černou dírou zdravotnictví. Pouze si lékaři vylepšují platy. Proto nás tak rádi na tyto prohlídky zvou , někteří dokonce i vyhrožují pacientům pojišťovnou. Průběh těchto prohlídek už ale nikdo nehlídá a nekontroluje. Kašlu na preventivní prohlídky - já bych chtěla obvodniho lékaře , který když se mi něco stane , nebo je mi blbě , tak se mi bude věnovat a pomůže mi. U nás v ordinaci vázne velmi silně i etika k pacientovi. Jsem onkologický pacient - léčený a kontrolovaný pravidelně na onk.klinice. Při jednom z odběrů právě pro toto pracoviště - obvodní lékařka konstatovala , že moje játra jsou na to velmi zle a musím do jaterní poradny (mimochodem nevěděla , kde ta poradna je). Co tím způsobila na mé duši ji bylo zcela jedno. 14 dní do kontroly jsem se loučila a uklízela, protože jsem byla přesvědčena , že mám metastázy v játrech a končím !!! Příjemné bylo sdělení, jak jaterní poradny , tak onk.pracoviště , že jsem zcela v pořádku !!! Samozřejmě , že k takové lékařce už nikdy nepůjdu !!!

rockyshowman ( 8. března 2017 11:37 )

 Byl jsem na preventivce, byl jsem zdráv. Lékař mi zjistil tolik nemocí, že jsem již chtěl napsat testament. Napsal mi léky, ztratil jsem málem zrak, šla ze mě krev. Byl jsem psichicky na dně. Rozhodl jsem se přestat polykat jím určené tablety, vše se pak vrátilo do normálu. Asi zkoušel lobby distributorů léků. Nyní neberu žádné prášky žiju zdravě, nemám žádné potíže, ani příznaky nemocí. Budu si příště moc rozmýšlet, kdy a ke komu na prohlídku půjdu.

zednik ( 8. března 2017 07:29 )

Tak my už to tedy víme, jak má správně vypadat preventivní prohlídka. A kdo to řekne těm doktorům ??

Zobrazit celou diskusi