Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bijí se tu děti a proti muslimům štve Babiš i Hrad, kritizují Česko USA

Autor: ČTK, kal - 
6. března 2017
15:00

Česká republika se nadále potýká se sociální diskriminací Romů, stigmatizací osob nakažených virem HIV či korupcí. Vyplývá to z nové výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, která Česku vytýká i údajné protipřistěhovalecké nálady podpořené výroky mnohých politiků, a to včetně prezidenta Miloše Zemana.

Dokument k celosvětovému dění obecně uvádí, že úroveň lidských práv se zhoršuje, ohroženy jsou především základní svobody, jako jsou vyjadřování či shromažďování.

Tradiční každoroční zpráva, která vychází nejen z loňských dat, ale také z událostí roku 2015, český politický systém označuje jako stabilizovanou demokracii, kde jsou ozbrojené a bezpečnostní složky pod účinnou kontrolou civilních úřadů. Pokud jde o volby v Česku, americká diplomacie o nich hovoří jako o svobodných a spravedlivých.

Washington však Praze každoročně vytýká problém se začleňováním početné romské menšiny, kterou odhaduje na 300 tisíc lidí. Nedostatečné zapojení Romů vidí Spojené státy i v politickém životě, ačkoli v zemi existují i romské strany. „Žádní Romové nezasedají v parlamentu, ve vládě či u Nejvyššího soudu, romští kandidáti neuspěli ani v regionálních volbách,“ uvedla zpráva.

Andrej Babiš uctil památku romských obětí na památníku v Letech. Andrej Babiš uctil památku romských obětí na památníku v Letech. | ČTK

Závažnost sociálního vyloučení zpráva dokládá například rozšiřováním takzvaných vyloučených lokalit a ghett, kde žije odhadem třetina Romů, nebo loňským výrokem vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, že romský koncentrační tábor v Letech na Písecku byl ve skutečnosti pracovním zařízením. Babiš se později od těchto slov distancoval. Američané rovněž konstatovali, že vysoký počet romských dětí navštěvuje speciální základní školy, čímž prakticky vznikl segregační vzdělávací systém.

„V zadržovacích centrech se situace zlepšila“

Česko by podle představ USA mělo učinit pokrok také v dalších oblastech, jako jsou například přeplněné věznice či dlouhé zadržování migrantů a žadatelů o azyl v detenčních střediscích. Zpráva nicméně uznává, že situace v zadržovacích centrech se zlepšila, a to díky výraznému poklesu migrantů z oblastí Blízkého východu, Afriky a Asie.

V souvislosti s migrační krizí, která se týká především bohatších evropských zemí, informovala americká zpráva s odvoláním na nevládní agentury o nárůstu počtu nenávistných projevů vůči migraci. „Politici včetně prezidenta, vicepremiéra (Andreje Babiše, pozn. red.), poslanců, senátorů a regionálních politiků napříč politickým spektrem používají protipřistěhovaleckou rétoriku, ve které jsou muslimové hlavním terčem,“ napsalo americké ministerstvo zahraničí. Hodnotiteli byli zřejmě ještě zástupci Obamovy administrativy, ne lidé od prezidenta Donalda Trumpa.

Korupce jako vleklý problém Česka

Jako dlouhodobý problém vnímá zpráva problém korupce, která zasahuje i do policejních struktur. Dokument jako příklad zmiňuje případ někdejšího ředitele litoměřické věznice Tomáše Líbala, kterému soud kvůli uplácení a vydírání uložil tříletou podmínku.

Americká zpráva dále uvádí, že v Česku působí řada místních i mezinárodních nevládních organizací a že do jejich práce vláda nezasahuje, naopak s nimi spolupracuje. Český úřad veřejného ochránce práv, který vede Anna Šabatová, má podle hodnocení Američanů zajištěnou apolitickou pozici a také potřebné zdroje.

Třicetistránková zpráva se obšírně věnuje i otázce rovnosti pohlaví a uznává, že české ženy se plně účastní politického života. Za skrytý problém Američané považují násilí vůči ženám, které se odehrává ve skrytu domácností. Mnohé ženy, především pak z řad přistěhovalců, se kvůli obavám z odsuzování od společnosti či strachu ze ztráty imigračního statusu rozhodnou takové případy nehlásit, a to včetně znásilnění, ačkoli české zákony násilí a znásilňování trestají několikaletým odnětím svobody.

Trumpův ministr letos nepřišel osobně

Jako přetrvávající problém označuje zpráva zneužívání a týrání dětí. Dokument se odvolává na studie nevládních organizací, které odhadují, že nějakou formu násilí každoročně zažije 40 tisíc dětí. Američané nicméně poznamenali, že dítě je automaticky považováno za oběť domácího násilí i tehdy, když samo není terčem fyzických útrap, ale cílem bití je například matka.

Zprávu o stavu lidských práv ve světě zveřejňuje americké ministerstvo zahraničí každoročně. Letos však publikaci nepředstavil ministr zahraničí osobně, jako je tomu tradičně zvykem, což vyvolalo kritiku nevládních organizací i některých zákonodárců, kteří se obávají, že Spojené státy nehodlají pokračovat v hlasité kritice nedemokratických praktik.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině