Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školačka se zabila v přímém přenosu: Facebook tak spustí „detekci sebevražd“

Autor: sou - 
4. března 2017
15:12

V poslední době došlo hned k několika tragickým incidentům, během kterých si lidé vzali život v přímém přenosu na sociální síti. Facebook se tak chce pokusit podobným případům předcházet. Vyvinul nový systém, který by měl být schopen detekovat statusy i komentáře, jež by vypovídaly u uživatelů o sebevražedných úmyslech. Autory bude následně kontaktovat správce, aby jim doporučil další postup.

V poslední době jsme zaznamenali několik tragických momentů – jako například sebevražd – které byly vysílané naživo. Vše mohlo dopadnout jinak, kdyby existoval nějaký nástroj pro prevenci a někdo by takové video či příspěvek nahlásil. Abychom zabránili podobným případům, můžeme se pokusit vybudovat sociální infrastrukturu na pomoc naší komunitě, která vyřeší určité problémy ještě před tím, než nastanou,“ uvedl Mark Zuckerberg na Facebooku s tím, že sociální síť spustí několik záchranných nástrojů.

Momentálně se zdá, že tyto nástroje budou mířit hlavně na prevenci živě přenášených sebevražd prostřednictvím služby Live. Skrz ní streamovala například v lednu sebevraždu čtrnáctiletá dívka z Miami.

Pokud někdo z uživatelů narazí na podobné video, bude moci okamžitě kontaktovat dotyčnou osobu či správce sítě.

Navíc se i přímo potenciálnímu sebevrahovi objeví několik odkazů, rad a možností, jak kontaktovat odbornou pomoc.

Sebevražedné statusy

Sociální síť rovněž integruje algoritmus, který dokáže odhalit posty obsahující sebevražedné myšlenkyPodezřelý status nebo komentář jde nahlásit již od roku 2015, nicméně nový nástroj by je měl dokázat sledovat díky automatickému skriptu. Pověření pracovníci pak vše prověří a případně nabídnou přispěvateli pomoc.

Facebook k vývoji přizval i lidi, kteří mají s pokusem o sebevraždu osobní zkušenost. Aktuálně se tento nástroj testuje v USA, později se dostane i do dalších zemí.

sensadrak ( 4. března 2017 17:20 )

" byste", nauč se česky, estébáku.

inkvizitor ( 4. března 2017 15:59 )

Zrušit veškeré sociální sítě a podobné debiloviny okrádá to lidi o čas, soukromí apřínáší to jen zlo

Zobrazit celou diskusi