Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli chřipce vybili 100 tisíc ptáků. Odborník se zlobí a zdraží nám maso?

Autor: Veronika Šmídová - 
3. března 2017
14:00

Veterináři v Česku kvůli ptačí chřipce vybili téměř 100 tisíc kusů opeřenců. V celé Evropě čísla šplhají do milionů. Podle molekulárního biologa a ředitele Zoo Tábor Evžena Korce přitom likvidace chovů šíření epidemie nezabrání. Přenašeči jsou hlavně divocí vodní ptáci, kteří volně migrují. Veterinární správa ale upozorňuje, že jiné řešení není v tuto chvíli možné. Chovatelé i čeští spotřebitelé tak mohou pouze doufat, že se nákaza brzy sama „přežene“. Dřív, než se výrazněji promítne do cen masa.

V Česku je momentálně 37 ohnisek ptačí chřipky. Podle Veterinární správy ČR bylo k pátečnímu datu utraceno zhruba 95 tisíc ptáků, velký podíl na tom měla likvidace dvou nakažených komerčních chovů na Chebsku, kde se nacházelo zhruba 30 tisíc kusů drůbeže. Epidemie přitom nepolevuje. To není podle Evžena Korce zase tak překvapivé.

„Kolem ptačí chřipky u nás propuká mnohem větší hysterie, než by bylo nutné. Například vybíjení drůbeže z domácích chovů je podle mě zcela nesmyslné. Rezervoár nemoci totiž zůstává mezi volně žijícími divokými vodními ptáky, jako jsou například kachny či husy. Přirozenou migraci vodních ptáků přitom zastavit nedokážeme, leda bychom vyhubili úplně všechny ptáky,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel ZOO Tábor a vystudovaný molekulární biolog.

Podle Korce existuje virus ptačí chřipky, stejně jako u chřipky lidské, v mnoha variantách. Nejvnímavější jsou vůči nemoci právě zmiňovaní vodní ptáci.

„Důležité je upozornit, že nákaza vždy nevede k uhynutí nemocného ptáka. Spousta se jich uzdraví, ale protože chřipkový virus jejich tělo už nikdy neopustí, stanou se přenašeči nemoci. Právě divoké kachny a husy jsou tak trvalým rezervoárem ptačí chřipky a ani plošné vybíjení hejn domestikovaných ptáků proto šíření této nemoci nezabrání,“ popsal Korec.

Čekání na to, až se epidemie přežene

Jiná řešení ale podle Veterinární správy ČR momentálně nejsou k dispozici. Navíc stejně jako Česká republika postupují i další evropské země. Tuzemská strategie tak stojí na třech bodech: Zodpovědně dodržovat pravidla biologické bezpečnosti, včasně odhalovat přítomnost viru v chovu a zajistit včasná opatření v případě, že se výskyt v chovu potvrdí.

S tím souhlasí i Zemědělský svaz. „Bojovat s ptačí chřipkou je složité. V podstatě nezbývá nic jiného, než počkat až sama odezní. Nám zbývá pouze možnost prevence (co nejvíce zabránit průniku do chovů, což jde pouze u uzavřených chovů) a pokud už někde k nákaze dojde, tak včas středisko zlikvidovat, aby nedocházelo k dalšímu šíření,“ uvedla pro Blesk.cz Jana Sixtová ze svazu.

U volně migrujících ptáků je boj prakticky nemožný. „Vakcinace proti nákaze se v ČR ani dalších zemích EU neprovádí a v současnosti je i zakázána, protože sledování nákazy je založeno na průkazu specifických protilátek. Snaha o ovlivnění populace volně žijících ptáků je neefektivní, a může dokonce vést k dalšímu šíření nákazy,“ vysvětlil Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Usmrcení lokální populace volně žijících ptáků totiž prý vede zpravidla k rychlému obsazení této lokality dalšími ptáky z okolních oblastí. „Mimo to je také velmi obtížné specifikovat druhy volně žijících ptáků, které by mělo být indikováno usmrcovat. Hostitelem viru může být až několik desítek druhů ptáků,“ uvedl odborník.

Kuřecí maso a vejce už zdražují?

České republice se přitom - v porovnání s jinými státy - ptačí chřipka dlouhou dobu vyhýbala. Její návrat po 10 letech podle Majera souvisí s novým subtypem viru, který je charakterizován vyšší nakažlivostí, výraznějšími klinickými příznaky a který se díky těmto vlastnostem ve větší míře rozšířil v populaci volně žijících ptáků.

„Tyto skutečnosti spolu s nedostatečnou (nebo obtížně realizovatelnou) biologickou bezpečností zejména u malochovatelů vedly k prolomení bariér dosud fungujících ochranných opatření,“ popsal zástupce Veterinární správy ČR.

Pro chovatele samozřejmě epidemie znamená zvýšené náklady. Ať již z hlediska preventivních opatření či v případě nakažení drůbeže jejího vybití. Nelze tak vyloučit, že dopady nákazy pocítí i čeští spotřebitelé.

„Pokud bude nákaza trvat delší dobu, což povede k likvidaci velkého počtu malochovů, ale třeba i některých velkochovů, může paradoxně dojít i ke zvýšení ceny nákupu kuřecího masa v obchodech. Již nyní dochází k růstu ceny kuřecího masa a vajec,“ okomentovala Sixtová. 

Mluvčí resortu zemědělství Markéta Ježková nicméně vliv ptačí chřipky na cenu masa popírá.

havran2 ( 3. března 2017 16:03 )

Jestli taky dělají toto opatření v okolních státech,pokud ne,děláme to zbytečně ! ! !

agfor ( 3. března 2017 14:15 )

Je jasné, že Bureš, jehož velkochovům se ptačí chřipka záhadně vyhýbá, drůbeží produkty zdraží. Vždyť proto jeho pohůnkové postižené ptáky rozváží po zdravých chovech v celé republice.

Zobrazit celou diskusi