Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hazard se zdravím pacientů. Nemocnice v Praze nutí doktory do laciných léků

Autor: všm - 
3. března 2017
08:50

Předepisujte těžce nemocným pacientům nejlevnější lék, nebo vás zkasírujeme. Prohlášení v takovém duchu zaslala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze svým lékařům, jak zjistil deník MF Dnes. Odborníci přitom varují, že náhlá změna medikamentů by mohla mít pro pacienty neblahé důsledky.

„V případě použití jiného léčivého přípravku bude tento přípravek neuznán a náklady na tento přípravek půjdou na vrub konkrétní kliniky,“ varuje v dopise vedení nemocnice doktory s tím, že musí pacientům s těžkými střevními záněty předepisovat jen tu nejlevnější variantu léku.

Konkrétně jde o medikament Remsima na léčbu těžkých střevních zánětů (Crohnovy choroby) nebo revmatoidní artritidy, který VZP podle dopisu vyhodnotila „jako ekonomicky nejméně náročnou variantou léčby“. Vyjednala na něj totiž slevu.

Výměna léků jen kvůli ceně? Nepřípustná

Postup může přitom představovat pro těžce nemocné pacienty hrozbu. V nemocnicích totiž dostávají speciální biologickou léčbu, při které nelze dva léky se stejnou účinnou látkou bez rizika zaměnit. Mohou mít odlišné účinky a náhlá výměna medikamentu tak může nemocným přitížit.

„K výměně těchto léků je důvod jen tehdy, pokud nezabírají. Pokud k tomu dochází z jiných důvodů, může pacient pocítit zhoršení nemoci nebo náhlé vedlejší účinky,“ popsal MF Dnes Petr Němec z interní kliniky FN Brno. Navíc je podle Mezinárodní odborné společnosti pro revmatologii výměna léků pouze kvůli ceně nepřípustná.

Vedení VFN ale popírá, že by vytvářelo nátlak na lékaře, šlo prý jen o doporučení. „Lékař musí vždy posoudit i celkový stav pacienta a vybrat způsob léčby odpovídající jeho individuálním potřebám z odborného hlediska,“ uvedl mluvčí VFN Filip Brož. 

Podobná praxe není podle MF Dnes v nemocnicích ničím výjimečným. Náklady každoročně rostou a zdravotnická zařízení jsou tak pod velkým tlakem. Měla by ale alespoň pacienty o situaci informovat, jak tvrdí etik a lékař Marek Vácha. „Lékařovou povinností je před zahájením nové léčby informovat pacienta, že z ekonomických důvodů v jeho nemocnici nelze používat dražší léčbu A, avšak že mu daná nemocnice nabízí léčbu B,“ popsal Vácha.

 






tgbg ( 3. března 2017 10:50 )

Napřed vadily údajně předražené léky, teď zase budou vadit levné léky? Za komunistů nebyly žádné léky!!!

alusinek ( 3. března 2017 10:46 )

Dnes si pacienti platí za obyčejné léky,i za injekce a vše možné.Dříve bylo zdravotnctví zdarma,dnes je vše rozkradené,tak si lidé musí vše zaplatit.Na operace se čeká a o některé zákroky aby lidé žebrali.VIP pacientům se věnuje lepší péče a obyčejní pacienti jsou na tom bohužel hůře.

stacho ( 3. března 2017 10:33 )

Pohoupat na provázku......

Zobrazit celou diskusi