Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slovenka předstírala kvůli dávkám synovo postižení. Švédsko je poslalo do vězení

Autor: ČTK - 
2. března 2017
06:29

Soud ve švédském Malmö ve středu za podvod poslal do vězení Slovenku Vlastu Bandovou a její dva syny. František Banda totiž roky předstíral těžké mentální postižení a rodina tak na podporách od státu vylákala kolem devíti milionů švédských korun (přibližně 25,5 milionu Kč). Justice nařídila trojici neoprávněně vyplacené dávky vrátit, uvedla agentura AFP.

Bandová (49) si má odsedět tři roky, stejně jako její syn Marian (30). František (32) dostal dvouletý trest. K simulantství se přiznal, tvrdil ale, že jej k němu donutila třetí osoba, jejíž identita zůstala neodhalena.

Bandová získala lékařské osvědčení, že její syn František musí kvůli těžkému postižení nosit plenky a vyžaduje neustálou asistenci. Bandová i Marian Banda popírají, že poskytli nepravdivé informace o Františkově zdravotním stavu.

Bandová se stala Františkovou asistentkou a rodina na něj pobírala příspěvky v letech 2006 až 2015. Před dvěma roky ale úřady platby zastavily, poté co obdržely několik stížností, a policie začala případ vyšetřovat.

Slovenská rodina Bandových se usadila ve Švédsku v roce 1998. Tato skandinávská země je známá svojí štědrou sociální politikou, připomněla AFP.

havran2 ( 2. března 2017 09:51 )

Je to jedna BANDA ti cikáni ! ! !

kukuku ( 2. března 2017 08:54 )

"Das ganze slowakische Volk ist eine SimulantenBANDE." Pokud Bandová na mladého Bandu dokázala ze Švédů vytáhnout 25 milionů, pak to Hašek ve Švejkovi popletl a český národ je banda simulantů až druhé kategorie.

hanka666 ( 2. března 2017 07:51 )

Co ty bílé ruky na tom obrázku????Snad hnědé. Banda je cikánské jméno, žádné české.

europa ( 2. března 2017 07:02 )

Rodina Bandových evidentně nejsou Slováci, ale cikáni. Přestaňte už konečně o cikánech psát jako o Češích nebo Slovácích. Můžou to být občané ČR nebo SR, ale pořád to jsou a budou cikáni.

Zobrazit celou diskusi