Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jedno dítě navštěvuje dvě školy: Spory rodičů o vzdělání končí až u soudu

Autor: bud - 
2. března 2017
06:10

Dubnové zápisy do škol se blíží a rodiče, kteří mají rozdílné představy o budoucnosti svého potomka, by měli zpozornět. Spory rozvedených či rozejitých rodičů o to, kterou školu bude jejich dítě navštěvovat, jsou totiž stále častější, a přibývají i případy, kdy situaci musí řešit soud. Rozhodování však může trvat řadu měsíců a může negativně ovlivnit celou školní docházku. Od roku 2012 je navíc možné, aby dítě v Česku navštěvovalo střídavě dvě základní školy.

Po rozpadu manželství měli Jana a Alex svou dceru svěřenou do střídavé péče. Jana se ale odstěhovala na druhou stranu města a bez vědomí otce přepsala dceru na školu bližší svému bydlišti. S tím ovšem Alex nesouhlasil a trval na tom, že dcera bude navštěvovat základní školu se zaměřením na matematiku, na kterou chodil on sám.

„Problém vyeskaloval natolik, že otec zrušil odhlášení z původní školy a dcera tak asi 14 dní navštěvovala obě školy podle toho, u koho zrovna byla,“ popisuje jeden z mnoha případů rodičovských neshod Filip Sýkora, místopředseda Asociace neúplných rodin.

S podobnými problémy v rozpadlých rodinách se setkává často. Popisuje i případ dvojčat, o která se otec začal zajímat až po několika letech, po svém návratu ze zahraničí. Rodiče se pak nedokázali dohodnout, jestli chlapci nastoupí na osmileté gymnázium. Nakonec nastoupili na jinou školu, kde ovšem nedokázali zapadnout a spolužáci je šikanovali.

Kompromis může být horší

„Často se setkáváme s tím, že se rodiče nechtějí přiklonit k návrhu toho druhého. Je to poznat zejména v případě, kdy se hádají o školy se specializacemi a jejich představy o dalším směřování potomka se značně liší,“ uvedl Sýkora pro Blesk.cz s tím, že rodiče potom řeší třeba to, jestli bude dítě navštěvovat jazykovou nebo sportovní školu. „Výsledkem často bývá třetí cesta. Průměrná škola bez specializace, a tedy horší řešení, než původní dvě zvažovaná,“ dodal.

V některých případech jsou neshody tak silné, že záležitost projednávají soudy. V roce 2014 například Ústavní soud řešil situaci šestileté holčičky, která měla jednoho z rodičů v Olomouci a druhého v České Lípě. Nakonec ve svém rozhodnutí konstatoval, že není problémem, aby dítě navštěvovalo zároveň obě školy, a to podle toho, u kterého z rodičů zrovna je. „Nezletilá již od tří let pobývá určitou část v měsíci u každého z rodičů, přičemž Ústavní soud neshledává žádný důvod, proč by k upuštění od tohoto modelu mělo dojít,“ uvedla tehdy soudkyně Kateřina Šimáčková.

Možnost dvou škol pro jedno dítě, které je ve střídavé péči, zavedla novela školského zákona z roku 2012. Podle ní se ředitelé obou základních škol v takovém případě musí dohodnout, jakým způsobem bude vzdělání probíhat. Vysvědčení dítě dostane jen jedno.

Soudní spor o školu dítě ovlivní

Soudní spory týkající se výběru školy pro dítě jsou podle advokátů v posledních letech stále častější. Problémem ovšem je, že takové rozhodování trvá i několik měsíců, což může velmi zkomplikovat situaci v okamžiku, kdy má dítě například nastoupit do první třídy. Soud pak může předběžným opatřením určit, kde dítě nastoupí, konečné rozhodnutí ale může být jiné.

„V některých případech však ani tento postup soudu nezajistí dítěti klidné a stabilní školní vzdělávání,“ uvedla ombudsmanka Anna Šabatová. Rodičům, kterých se týkají letošní zápisy do škol, Šabatová radí, že v případě konfliktů by se měli na soud obrátit už nyní.

Právě dítě je hlavní obětí všech sporů a ty se mohou promítnout i v psychickém vývoji. „Pocit, že kamarády na škole má pouze dočasně, což je případ, kdy musí školu měnit, nebo že samo nemůže ovlivnit své další směřování, může způsobit výkyvy v chování i změnu přístupu ke vzdělávání,“ řekl Sýkora s tím, že dítě pak může například začít neuznávat autority, případně nebude mít chuť školu navštěvovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nola ( 2. března 2017 10:56 )

Hrůza, rodiče si ničí vlastní dítě. To co následuje - zásahy státu atp. je už jen odezva na jejich nesmyslné počínání. To že je střídavka takový fenomén je věc druhá a taky v tom není mnohdy logika .

paralenka ( 2. března 2017 09:09 )

 Paní Šimáčková z ÚS, běžte se picnout! Díky soudní idiocii ta dívenka nemá například letos žádné jarní prázdniny, protože v Lípě proběhly v době, kdy byla u matky, v Olomouci v době, kdy je u otce. Skvělé, že!!! Takováhle střídavka poškozuje hlavně to dítě, dochází to vůbec někomu? A těch 300 kiláků tam a sem co dva týdny - tedy několik hodin na cestě, to vám přijde normální????

ollina ( 2. března 2017 07:37 )

V první řadě je vina na straně státu. Dítě má chodit do jedné školy a má mít jeden domov. Na dětech z rozvrácených rodin je páchán zločin v podobě střídavé péče.

Zobrazit celou diskusi