Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdržení, mrhání papírem a „pozdrav od Babiše“: Obchodníci šílí ze startu EET

Autor: sou - 
1. března 2017
16:08

Kromě ubytovacích a stravovacích zařízení od 1.března pod povinnost elektronické evidence služeb spadají i obchody nebo trafiky. Blesk.cz se vypravil do menších provozoven zjistit, jestli EET funguje tak, jak má. Vůbec největší problém měli v jedné z malých holešovických trafik. Systém totiž nedokázal načítat všechny čárové kódy například u cigaret nebo prodávající nedokázala v databázi najít některé ze starších časopisů. Navíc upozornila i na docela velkou spotřebu účinkových kotoučů, když o doklad většina zákazníků nestojí.

„Vy už taky válčíte? Moje dcera dělá v krámku se smíšeným zbožím a při zkoušení EET jim to pořád padalo,“ konstatovala zákaznice jedné z menších holešovických trafik při svém nákupu. „Pozdrav od pana Babiše (účtenku, pozn. red.) si klidně nechte. Já se s ním pozdravím osobně, až bude rozdávat koblihy, a navíc, i kdyby to už bylo do té loterie, tak já stejně nevyhraju. Můj muž vždycky říká, že jsem štěstí vyčerpala, když jsem vyhrála jeho,“ odcházela s úsměvem. Podle tamní prodávající účtenku nechce většina zákazníků.

„Není ani dvanáct hodin a já už načínám druhou roličku. Přitom balení deseti rolí koupili majitelé za 150 korun,“ uvedla pro Blesk.cz čtyřiašedesátiletá prodavačka Ludvika. Pro ní je EET zdržováním. Obzvlášť u časopisů. „Například PNS nám tam nahrála časopisy ve středu. Jenže stává se, že čtečka kód nepozná a já pak musím ručně dohledávat nejen titul časopisu. Navíc starší čísla tam ani nejsou, takže musím ručně zadat cenu a přiřadit k tomu příslušné DPH,“ upřesnila s tím, že problémy s načítáním kódu jsou i u cigaret.

Jedna ze samoobsluh kvůli „technickým problémům“ zavřela

Kvůli technickým problémům byla také zavřena jedna z nedalekých samoobsluh. „Je to těžké, někdy to padá. Já s tím taky moc neumím, ale snažím se,“ uvedl další z vietnamských provozovatelů samoobsluhy.

Jedna z holešovických samoobsluh se kvůli technickým problémům uzavřela. Jedna z holešovických samoobsluh se kvůli technickým problémům uzavřela. | Karel Kopáč

Dvaasedmdesátiletá prodavačka v galanterii si s novou kasou dokáže poradit díky tomu, že ovládá počítač. „Kdybych ho neovládala, tak bych klidně řekla na shledanou, protože tady to EET je mnohem komplikovanější. Pro mladé, kteří se to naučí, tak je to hračka, ale pro dámy, které s tím dělají těch 300 hodin za rok, je to obtížné. Musíte si na všechno dávat pozor, protože tady nejde nic mazat. Takže já opravdu vždycky čekám, až když lidé opravdu vytáhnou peníze,“ vysvětlila Libuše.

Paní Alenu jsme zastihli zrovna po jejím druhém prodeji zboží. „Já si myslím, že to ani tady zdržovat nebude. Klasickou kasu momentálně, dá se říct, používám jako kalkulačku a konečnou cenu pak zadávám do pokladny EET. Za sebe tak můžu říct, že mi to přijde stejně jednoduché jako používat telefon,“ upřesnila pětačtyřicetiletá prodavačka dětského zboží.

Prodlení, než se vytiskne účtenka, může být až 15 vteřin

V obchodě se sportovním zbožím nenechali nic náhodě a celý systém zkoušeli už dva týdny před ostrým startem EET. „Musím říct, že to funguje docela dobře. Jediné negativum je to, že prodleva, než se vytiskne účtenka, trvá zhruba až 15 vteřin. Výpadek žádný jsme nezaznamenali, ale je fakt, že tady nemáme tolik položek jako v nějakém větším supermarketu,“ vysvětlil šestatřicetiletý vedoucí prodejny Pavel s tím, že vše dělají jako předtím, jelikož EET mají jako rozšíření svého interního účetního programu.

Podobně se k EET postavil i holešovický obchod s elektrospotřebiči. I tady totiž systém pro EET je zahrnutý v jejich interním účetním systému. „To přichystání systému bylo náročné. Trvalo delší dobu, než se vychytaly všechny takzvané mouchy, ale věřím tomu, že už je to všechno v pohodě. V ostré verzi nám program běžel týden před začátkem března,“ uzavřel třiatřicetiletý vedoucí prodejny Martin.

Vše o EET čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 7. března 2017 08:41 )

Zdržení? Mnohde na zákazníka koukají jako na obtížný hmyz a v prodavačích je ochoty jako v (_!_) medu

salto ( 3. března 2017 08:24 )

To je bohužel typická vlastnost

deep_ass_flsting ( 1. března 2017 21:37 )

A blbcům, jako je ten co píše pode mnou.

11karel11 ( 1. března 2017 21:31 )

Stop zlodějům !

zednik ( 1. března 2017 21:11 )

Jak říkáš - maltochvistováním. Kolik ti ta dnešní diskuze hodila ? Máš to od stránky nebo od hodiny? Poděkuj nám, že jsme ti dali velkou příležitost se zase projevit. Dobře se vyspi, zítra ti zase začíná další směna .

Zobrazit celou diskusi