Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adámka (10 měs.) opustil otec, teď bojuje o život. Pomůže mu jen transplantace

Autor: Andrea Ulagová - 
1. března 2017
05:01

S malým Adámkem a jeho maminkou Kateřinou se osud nemazlí. Otec Adámka opustil, když mu byly dva týdny. A když bylo chlapečkovi 6 měsíců, lékaři u něj objevili zákeřnou chorobu – těžký kombinovaný imunodeficit. Jedinou nadějí je transplantace kostní dřeně, ale i po ní je cesta k úplnému uzdravení komplikovaná. Kateřina žije jen z rodičovského příspěvku a bojí se, že celý proces finančně neutáhne. Zároveň vyzývá veřejnost, aby se přihlásila do registru dárců kostní dřeně, a dala tak naději na život dalším lidem.

Adam se narodil 4. května 2016. Jeho matku Kateřinu otec opustil, když byly Adámkovi dva týdny, i když prý o dítě stál. Kateřina je sice na výchovu syna sama, ale podle jejích slov jí pomáhají jak její blízcí, tak rodina Adámkova otce.

Když bylo Adámkovi šest měsíců, objevil se u něj neustupující kašel. Po měsíci neúspěšné léčby byl poslán do havířovské nemocnice, kde mu na rentgenu byla potvrzena akutní bronchitida. Po dvou týdnech léčby Adámka propustili domů. Pak Kateřina docházela se synem měsíc na alergologickou ambulanci, ale stav chlapečka se zhoršoval.

Adam byl tedy přijat v nemocnici v Ostravě, kde následovala další léčba. „Provedené vyšetření protilátkové i buněčné imunity potvrdilo podezření na těžký kombinovaný imunodeficit,“ popisuje Kateřina a dodává: „A to byla pro mě a samozřejmě i pro celou rodinu ta největší rána, myslela jsem, že mi Adámek umře. Hned v ten den jsme byli převezeni do nemocnice v Motole na kliniku dětské hematologie a onkologie, kde jsme dodnes.“

Nemoc kojenců

„Těžký kombinovaný imunodeficit  (se zkratkou SCID – severe combined imunodeficiency) se projevuje především během prvních měsíců života. Kojenci mají zvýšenou náchylnost k infekcím, které mají silný a recidivující průběh. Pacienti jsou citliví i na běžné mikroorganismy, které u zdravých osob nepředstavují riziko,“ řekla Blesk.cz mluvčí Českého národního registru dárců dřeně Vladimíra Štěpánková.

Podle pediatra Michala Maliny z Nemocnice Hořovice se jedná o velmi vzácné onemocnění. Mezi příznaky patří např. to, že děti nepřibývají na váze, mají neovlivnitelný průjem a kromě běžných infekcí, které neustupují, se mohou objevit i další infekce, jako je např. pneumonie.

Léčba spočívá v transplantaci kmenových buněk krvetvorby. Jiná možnost uzdravení není možná.

„Prognóza je bez transplantace u většiny fatální i přes maximální podpůrnou léčbu (antibiotiky, antimykotiky, imunoglobuliny). Transplantovat lze kmenové buňky získané z kostní dřeně, z periferní krve nebo pupečníkové krve. Výsledky transplantací se neustále zlepšují díky použití šetrnějších předtransplantačních postupů a zlepšení péče o pacienty po transplantaci,“ vysvětluje Malina.

Shánění dárce

V Českém národním registru dárců dřeně se pro Adámka žádný vhodný dárce nejprve nenašel.

„10–15 % vyhledávání představuje vyhledávání pro malé děti. Ročně jde o cca 20–30 dětí z ČR a dalších cca 100 ze zahraničí. Registry světa jsou mezinárodně propojeny,“ říká mluvčí českého registru.

„Dárci se hledají intenzivně pro všechny, ale najít vhodného dárce pro dítě může být snazší, protože odpadá váhový nepoměr (i 50–60kg dárkyně může dát buňky 5–10kilogramovému dítěti, na rozdíl od pacienta, kterým je 100kilogramový muž),“ vysvětluje Štěpánková.

Podle Štěpánkové chybí mezi dárci hlavně mladí a zdraví muži a problémem jsou i etnické menšiny, které u nás žijí.

„Co je pro vás trocha nepohodlí, znamená pro druhého člověka naději na život,“ vzkazuje Štěpánková těm, kteří mohou kostní dřeň darovat. V případě, že se tak rozhodnete, bližší informace naleznete ZDE.

Transplantace je pouhý začátek

Adámkova babička sdílela na Facebooku fotku svého vnoučka a vyzvala tak ostatní, aby darovali kostní dřeň. Mezitím se skutečně pro Adámka vhodný dárce našel, i když není z Česka.

Kateřina říká, že jí spadl velký kámen ze srdce. Je to ale pouhý začátek cesty k uzdravení jejího milovaného synka. 

„Předběžný termín transplantace je 4. dubna 2017, týden před transplantací musí Adámek podstoupit potřebnou chemoterapii, poté bude následovat minimálně 5–6 týdnů trvalá hospitalizace na transplantační jednotce ve sterilním prostředí,“ popisuje program následujících měsíců Kateřina a dodává: „Dále je nutné minimálně 1 rok po transplantaci dodržování nízkobakteriálního režimu a nízkobakteriální stravy, přísná izolace od kolektivu, pravidelné kontroly a potřebná terapie.“

Kateřina má strach, že jen z rodičovského příspěvku následnou péči neutáhne.

Pokud chcete Kateřině a malému Adámkovi pomoci, pište na e-mail chcipomociadamovi@gmail.com

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paula ( 1. března 2017 06:15 )

 Řekněte si Babišovi, bude rozdávat 51 mega....

Zobrazit celou diskusi