Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Léčení Čechů s AIDS stojí stovky milionů: Stát přitlačil na osvětu

Autor: bud - 
28. února 2017
05:46

V posledních letech prudce roste počet nových pacientů s AIDS nebo nakažených virem HIV. Jen loni byla nákaza zjištěna u 286 lidí, což je vůbec nejvíce v historii. A rapidně rostou i náklady na léčení těchto pacientů, jen loni pojišťovny zaplatily přes 300 milionů korun. Prevence v Česku je přitom naprosto nedostatečná a v minulých letech na ni šlo jen minimum peněz. Situace se začíná pomalu měnit až nyní.

Při pohledu na peníze, které stát posílá na prevenci šíření AIDS a HIV, to dlouhá léta vypadalo spíše na nezájem. Zatímco ještě v roce 2006 šlo na tyto účely  23,6 milionů korun, v dalších letech se tyto výdaje výrazně snížily. Přibližně stejná částka osvětu například stačila na období let 2008 až 2014. Vyplývá to z informací poskytnutých ministerstvem zdravotnictví.

Snižující se výdaje státu kopíruje současný prudký nárůst počtu lidí, kteří se v Česku nakazili virem HIV. Zatímco ještě na přelomu tisíciletí bylo známo kolem 400 případů, dnes tady žije 2906 nakažených Čechů a lidí s dlouhodobým pobytem, z toho jich 506 má přímo AIDS. V roce 2016 se HIV nakazilo 286 lidí, za posledních pět let to bylo 1231 lidí.

Podle odborníků a neziskových organizací je prevence u nás problematická. Například podle Tomáše Kračmara z České společnosti AIDS pomoci (ČSAP) chybí třeba přímé reklamní kampaně na ulicích. „Stát přestal tyto kampaně financovat a neziskový sektor nemá finanční sílu stát nahradit. Veřejnoprávní média se problematice věnují pouze ve zpravodajství a publicistice,“ uvedl Kračmar dříve pro Blesk.cz.

Stamiliony korun na léčbu HIV

V souvislosti s onemocněním rostou i finanční výdaje na léčbu. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má za klienty asi 60 procent Čechů, v roce 2015 za léčbu lidí s HIV zaplatila 258 milionů korun. „Zatímco počet klientů s HIV stoupl od roku 2012 o přibližně 20 procent, růst nákladů na péči o tyto klienty byl dvojnásobný,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Podle něj je to dáno i tím, že se objevují stále nové a účinnější léky, které jsou také dražší.

Počet nových případů HIV v Česku Počet nových případů HIV v Česku | Archiv CNC

Růst nákladů na léčbu potvrzuje i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Zatímco v roce 2015 šlo o 42 milionů, loni už to bylo přes 55 milionů. Výdaje za poslední čtyři roky se zvýšily na dvojnásobek. „Rostou počty HIV pozitivních pacientů, ale nepoměrně významněji rostou náklady na jejich léčení,“ řekla mluvčí Hana Kadečková.

Na prevenci míří šestinásobek peněz

Nepříznivá čísla začalo řešit také ministerstvo zdravotnictví, které od roku 2015 začalo na prevenci posílat výrazně více peněz než v předchozích letech. Například loni na tento účel zamířilo 17,8 milionů korun. Jde o téměř šestinásobek peněz na prevenci z roku 2014, kdy šlo o 3 miliony korun.

Z celkové částky šlo 8 milionů na nový preventivní program, který zajišťují organizace spadající pod ministerstvo. „Z těchto prostředků je financováno především zajištění sítě poraden AIDS s možností anonymního a bezplatného testování HIV a poradenských služeb, včetně dalšího rozšiřování a rozvoje této sítě,“ upřesnila mluvčí resortu Štěpánka Čechová s tím, že kvůli rostoucímu počtu nových případů HIV se zvyšují i dotace ostatním organizacím.

Podívejte se na příběh Lukáše, který se HIV nakazil při nechráněním sexu:
Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 28. února 2017 06:52 )

Já bych je nechal v bolestech pochcípat někde v rezervaci, stejně jsou to vesměs samý bu.zny.

Zobrazit celou diskusi