Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Páleníka z kauzy Nečasové stíhá policie. Kvůli nevýhodným smlouvám

Autor: pet/čtk - 
27. února 2017
11:53

Policie obvinila Ondreje Páleníka v souvislosti s jeho působením v čele Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Spolu s ním je stíhán další člověk. Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá. Uvedla to v pondělí Česká televize (ČT). Na nevýhodně uzavřené smlouvy si dříve stěžoval Páleníkův nástupce ve funkci Pavel Švagr. Podal trestní oznámení v případu společnosti Viktoriagruppe, jejíž insolvence zablokovala miliony litrů nafty uskladněné v německých zásobnících firmy.

Páleník odmítá, že by v čele správy státních rezerv pochybil. „V podstatě mi vyčítají, že jsem schválil smlouvu, která podle názoru policie nebyla úplně v pořádku. Já na to říkám, že jsem měl vyjádření všech odborných orgánů, které mi ji doporučily,“ řekl Páleník ČT. Neumí si představit, jak by jako tehdy nový předseda SSHR mohl zjistit, že smlouva není v pořádku, dodal.

Zneužití rozvědky

Páleník byl před působením v SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase. Čelí kvůli tomu obžalobě ze zneužití rozvědky spolu s dalšími dvěma zpravodajci a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

Vedle zásob české ropy za 1,2 miliardy korun v zásobnících v německém Kraillingu, jejíž postupné navrácení už se podařilo dojednat, Páleníkův nástupce Švagr řešil také soudní spor se společností Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem byl poradce prezidenta Martin Nejedlý. Soud loni v dubnu firmě Lukoil Aviation Czech uložil zaplatit státu smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky, sankce vyplývala z kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje.

Špatný Agrofert i máslo

Nevýhodné pro stát byly podle Švagra smlouvy se společnostmi ze skupiny Agrofert o uskladnění strategicky důležitých potravin a špatná byla také zakázka na uskladnění desítek tun másla bez výběrového řízení. „Od momentu, kdy jsem na správu nastoupil, řeším samé kostlivce,“ řekl Švagr předloni v únoru.

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží například zásobu ropy, leteckého petroleje, potravin či léků.

Nouzové zásoby ropy pokryjí spotřebu celého státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. Zásoby průmyslových surovin, například neželezných kovů, jsou většinou tříměsíční. Dodavatelé mají povinnost zásoby pravidelně obměňovat tak, aby byly čerstvé. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi