Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

14 měsíců pekla a cela s islamisty. Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2017
00:01

Čech zadržovaný přes rok v súdánském vězení se o půlnoci z neděle na pondělí dočkal velkého návratu domů. Petr Jašek přicestoval vládním speciálem na vojenské letiště v Praze-Kbelích společně s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který se vydal do Chartúmu řešit Jaškovu svízelnou situaci. Jašek popsal, jak ho zavřeli do vězení s islamisty, kde ho bili a jinak trýznili.

„To, co mi líčil, a to, co tam zažil, je něco, co by každý nevydržel. Je to poměrně hodně vážné, co má za sebou. Smekám před tím, co tam vydržel,“ řekl o Jaškovi ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ponižování, bití, rány holí. A smrt otce

Jašek po příletu vylíčil, v jakých podmínkách ho Súdánci drželi. Prošel tam pěti věznicemi, byl i na cele s islamisty. „První dva měsíce byly pro mě asi nejkrušnější, protože jsem byl umístěn na cele spolu se členy Islámského státu, kteří mě jako křesťana ponižovali. To ponižování potom přerostlo i k fyzickému bití, mučení a ponižování psychickému,“ vypověděl Jašek.

Jeden z islamistů byl prý z Libye, prohlašovali o něm, že šlo o jednoho z vrahů 20 egyptských křesťanů, podřezaných na libyjském pobřeží.

„Ukazoval mi a dalším spoluvězňům, jak silným vlascem, který měl v kapse, může během několika vteřin zabít člověka. Byl to člověk, který už ve 12 letech byl v osobní ochrance Usámy Bin Ládina v pohoří Tora Bora,“ tvrdí Jašek.

Mezi islamisty utrpěl řadu modřin po kopancích do zad či ranách holí do hlavy. Skončil následně na cele, kde byl sám – tehdy však utrpěl psychickou ránu, dozvěděl se totiž s měsíčním zpožděním o smrti svého otce.

Čech Petr Jašek po návratu ze Súdánu s ministrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) Čech Petr Jašek po návratu ze Súdánu s ministrem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) | Blesk - Martin Přibyl

Jašek si stěžoval na fyzický i psychický teror. „Jsou podmínky, které si člověk dokáže těžko představit, že jsou vůbec možné,“ uvedl. „Skoro stovka lidí chodila na jeden záchod, kde ani netekla voda,“ líčil nuzné podmínky ve vězení. Zažil však i tzv. ledničku, samostatnou celu, kde na něj celou noc dozorci pouštěli studený vzduch.

Hrdý, že je Čech

V africkém vězení skončil misionář a humanitární pracovník Petr Jašek 10. prosince 2015. Byl obviněn z protistátní činnosti včetně špionáže, v nejhorším případě se mluvilo až o trestu smrti, před kterým varovaly křesťanské organizace – tuto variantu však popírala česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová. 

Čechovi však udělil milost súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění, Zaorálek to označil za úspěch české diplomacie.

„Bylo to skutečně velmi náročné, já sám se situací v Súdánu zabývám od počátku 90. let minulého století,“ uvedl Jašek s tím, že si je vědom složitosti tamní situace. „Musím říci, že když jsem na súdánském letišti naše letadlo s naší vlajkou, tak jsem byl skutečně hrdý, že jsem občanem ČR,“ řekl Jašek.

Po návratu děkoval nejen české diplomacii. „Chtěl bych poděkovat i lidem, kteří morálně i finančně podporovali moji rodinu,“ říkal Jašek na kbelském letišti. Ocenil také také za to, že ho diplomaté navštívili už 11 dní po zatčení, čemuž se divili i jeho súdánští spoluvězni, že to šlo takto rychle.

„Grogy“ Zaorálek: Petr nevěřil, že se vrátí domů

Jašek byl nakonec odsouzen k 20 letům vězení. Do jeho případu se však osobně vložil právě Zaorálek. Vyrazil jednat se Súdánci přímo do tamní metropole Chartúm. A z „triumfálního návratu“ poskytoval dílčí informace.  

„Krátké mezipřistání, abychom dotankovali v Soluni na cestě ze Súdánu. Petr Jašek ještě do 16:00 nevěřil, že se vrátí domů,“ psal z cesty Zaorálek.

„Je na nás s Petrem Jaškem pěkný pohled! Já jsem grogy, ale podívejte – Petr úplně září a je šťastný, že jede po 14 měsících strávených v pekle domů,“ pokračoval ministr zahraničí.

Návrat Petra:

Video  14 měsíců pekla a cela s islamisty! Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka!  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jašek se však dočkal, když vládní speciál dosedl ve 23:53 na vojenské letiště v Praze-Kbelích. „Věřte, že to nebylo jednoduché,“ podotkl Zaorálek po příletu. Já jsem přesvědčen, že on podle mě nic neudělal, maximálně někomu pomáhal a zastával se někoho,“ uvedl ministr, aby dodal: „Zhubl o 25 kilo, jak mi říkal, ve vězení mu říkali Karel Marx, protože byl tak zarostlý.“

Součástí finální dohody o propuštění Petra Jaška je restart česko-súdánských vztahů. Spolupracovat se bude i v otázce migrace, uvedl Zaorálek. „Nakonec to proběhlo tak, jak jsme se více méně dohodli,“ řekl ministr.

Velká úleva pro rodinu, říká přítel Jaškových

„Zpráva o jeho propuštění znamená velkou úlevu pro rodinu a mnoho přátel, kteří měli o osud Petra Jaška vážné obavy,“ uvedl v prohlášení k radostné události rodinný přítel Jaškových Daniel Raus. 

Upozorňuje však, že ve vězení zůstali dva Súdánci, kteří byli odsouzeni spolu s Jaškem – a za pomoc Čechovi. Oba dostali 12 let. Verdikt nad Jaškem vynesl súdánský soud před necelým měsícem, 29. ledna.

Český misionář Petr Jašek byl od 10. prosince 2015 vězněn v Súdánu Český misionář Petr Jašek byl od 10. prosince 2015 vězněn v Súdánu | Pro Blesk: www.hlas-mucedniku.cz

Jašek byl podle Rause odsouzen „na základě zcela nepodložených obvinění“. „Především ze špionáže, ale také z ‚šíření fám, podrývajících autoritu státu′ nebo ‚zasévání sváru mezi komunitami′ či ‚fotografování vojenského prostoru nebo zařízení‘. Paradoxně dostal i pokutu 16 tisíc dolarů za humanitární práci bez povolení,“ podotkl Raus.

Bývalý ředitel nemocnice v Počátkách

Jašek přitom do Súdánu cestoval s platným turistickým vízem a kvůli pomoci popálenému studentovi Alimu Omerovi, o jehož osudu se měl dozvědět v listopadu 2015 na mezinárodní konferenci. Mladík měl utrpět popáleniny na demonstraci v roce 2013, Jašek mu přivezl 5 000 dolarů jako pomoc. V súdánských očích šlo však o peníze na podporu protivládních hnutí.

„To, že jsem byl v kontaktu se súdánskými křesťany, bylo hlavním důvodem mého zadržení. Já jsem do Súdánu přijel, abych zdokumentoval případy demolice několika kostelů a jednoho popáleného studenta z Darfúru,“ uvedl po návratu do Česka Jašek, který v minulosti působil mj. jako ředitel nemocnice v Počátkách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 28. února 2017 07:19 )

kdy si opaleny a zrelaxovany cestovatel zazada o odskodne za utrapy a ztratu na vydelku? bude zaoralkovi uctovat prirazku z prodleni, neb okamzite nenastartoval vladni letadlo a nechal ho v desivych podminkach stradat 14mesicu? na kolik penez prijde zaoralkova patraci a cestovni kancelar? kolik sudancu prijde do ceska za jednoho zbidaceneho cecha? vsechny je nahnat na kralicky sneznik, kdyz tak radi teplicko....

sandokan500 ( 27. února 2017 12:54 )

Ten,že byl mučenej kdyby ho mučili jak nám lhal tak by nechodil posvejch.Je to sluničkář.Ale možná mám na vánoce zlevněj banány.Kolik to asi stálo nás poplatníky?

Matos7 ( 27. února 2017 12:05 )

 Zase. .něj sluníčkář snad je na chvíli vyléčenej,ale škoda že mu nenatrnli přel . ta jeho deska by to potřebovala.

agfor ( 27. února 2017 11:58 )

Jenže ti přivandrovalci sem polezou proudem - to je ta spolupráce v imigraci.

agfor ( 27. února 2017 11:55 )

Takže v cele s islamisty. Je to tedy potencionální terorista a tohle sem tahají zpátky ? Zaorálek si zase za nám ukradené peníze jel na výlet do Afriky. Komu se to povede ?

Zobrazit celou diskusi