Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čech Petr Jašek je volný. Propustil ho prezident Súdánu, přiveze ho Zaorálek

Autor: ČTK, kal - 
26. února 2017
16:25

Súdánský prezident Umar Bašír nařídil propuštění Čecha Petra Jaška, který byl v zemi odsouzen k mnohaletému trestu vězení. Informovala o tom v neděli agentura AFP, podle níž dorazí do Prahy s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který byl o jeho propuštění v africké zemi vyjednávat. Jašek byl súdánskými úřady obviněn z protistátní činnosti.

Podle českého ministerstva zahraničí byl Petr Jašek koncem ledna odsouzen ke 20 letům vězení, zatímco AFP s odkazem na Jaškova advokáta uvádí 24 let. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům.

Do Prahy Jašek přiletí s českou delegací po 23:00. „Kromě pana ministra na tiskovém briefingu nejspíš vystoupí i pan Jašek, který je podle mých informací v dobrém stavu i kondici,“ řekla Blesku Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Situaci na svém Twitteru komentoval i ministr Lubomír Zaorálek. „Beru to jako úspěch české diplomacie. Chtěl bych moc poděkovat všem kolegům, kteří se podíleli na jednáních o jeho propuštění,“ napsal a dodal: „Pomoc Čechům, kteří se v zahraničí dostali do nesnází, je jednou z nejdůležitějších činností Ministerstva zahraničních věcí. Někdy je to ale běh na dlouhou trať.“

Jaškův trest měl údajně činit 20 let za špionáž, 6 měsíců za šíření pomluv, 1 rok za rozsévání nenávisti, 1 rok za nelegální vstup do země a 1 rok za údajné focení vojenských budov. K tomu měl dostat pokutu 100 tisíc súdánských liber, tedy asi 400 tisíc korun za práci neziskového pracovníka v Súdánu bez povolení. Podle ministerstva zahraničí se v Súdánu tresty nesčítají. Měl by tedy platit trest za nejvážnější obvinění, v tomto případě 20 let.

Společně s Jaškem byli odsouzeni i dva Súdánci. Oba dostali 12 let vězení. Čechovi měli napomáhat v údajné špionáži.

Češi, kteří se dostali před soud za špionáž

Súdán není první země, která viní české občany ze špionáže. V zambijské metropoli Lusaka si tři Češi vyfotili vyřazené letadlo u základny a vjezd do kasáren. V říjnu 2011 byli obviněni ze špionáže a hrozilo jim až 30 let vězení. Ze země se jim podařilo uprchnout.

Takové štěstí ale neměli čeští videoherní vývojáři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Ti v roce 2012 skončili v řecké vazbě poté, co nechtěně pořídili fotografie vojenských objektů na ostrově Limnos. Prostředím řeckého ostrova se chtěli inspirovat při vývoji počítačové hry Arma 3. Češi byli nakonec po čtyřech měsících propuštěni na kauci. Řecký soud v roce 2016 případ začal projednávat, dvojici vývojářů hrozí 20 let vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pink ( 27. února 2017 00:09 )

Za odměnu postaví v Súdánu lavičku alkoholika Veškrny.

konecnik ( 26. února 2017 22:15 )

 Rego: Imbecile, Zeman se potkal se Sudanskym prezidentem v Cine pri oslavach konce WW2. Si pako, v palici nadelano

naidka ( 26. února 2017 21:02 )

Mlsně se tváří i na fotce se Zaorálkem. Ještě ho mohl vzít kolem ramen.

iFender ( 26. února 2017 20:25 )

S prazdnou tam urcite neprijel!Ten clovek vedel,ze je tam nebezpecno a presto jel.To je trestuhodne!Ministerstvo zahranici urcite varuje,aby do statu jaky je Sudan nejezdili.Neee delal si co chtel a nyni to musi stat(My vsichni) resit a platit.

bullshit ( 26. února 2017 20:20 )

 Choď do piči s těma kecama co nejsou k tematu, Bureši.

Zobrazit celou diskusi