Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Projíst se až k poškození ledvin: Nadváhou a obezitou trpí 55 procent Čechů

Autor: sou - 
6. března 2017
05:31

Obézní lidé mají až sedmkrát větší předpoklad k chronickému onemocnění ledvin. Přemíra tuku většinou orgány ohrožuje nepřímo, a to prostřednictvím cukrovky a vysokého krevního tlaku. Právě tyto nemoci poškozují drobné cévy, které pak už neplní svou očišťovací funkci a propouštějí do moči například i bílkoviny. Jen v České republice přitom s nadváhou a obezitou bojuje 55 % populace.

Většina lidí žije v zemích, kde jim délku života zkrátí spíše přemíra kil, než podvýživa. Podle průzkumů WHO je na světě zhruba 750 milionů podvyživených a zároveň více než dvojnásobek lidí majících nadváhu nebo obezitu. Od roku 1980 se obezita ve světě zdvojnásobila a v roce 2025 bude celkem 18 % obézních mužů a více než 21 % obézních žen.

„Obézní lidé mají 2x až 7x vyšší předpoklady k chronickému selhání ledvin. Ledviny objemného člověka musejí více pracovat – mluvíme tu o hyperfiltraci. Ta má kompenzační význam, ale v dlouhodobém horizontu funkci ledvin zhoršuje,“ vysvětluje vedoucí lékař dialyzačního střediska B. Braun Avitum na Bulovce Vladimír Vojanec.

Cukrovka a hypertenze poškozuje klubíčka drobných cév v ledvinových tělískách, které již dále nedokážou plnit svou původní očišťovací funkci a propouštějí do moči i složité látky, jakou jsou bílkoviny.

Poškození ledvin nebolí, přichází se na něj pozdě

Poškozené ledviny přitom nebolí, a tak se na jejich vážné poničení přichází často až tehdy, když je 80 % tkáně nenávratně zničeno. „Zničená ledvinová tkáň přitom není schopna regenerace a lékaři zbývá jen možnost zachránit to, co zbylo. Bohužel je to v řadě případů důsledkem naší lenosti. Třicetiminutová procházka obden by dokázala odvrátit nejednu katastrofu,“ upřesnil přední český obezitolog Štěpán Svačina.

Obezita se vyskytuje ve všech ekonomicky rozvinutých zemích, ale v současnosti nejvýrazněji roste v zemích s nízkými a středními příjmy. Tyto faktory dávají odborníci do souvislosti se stále větší oblibou ovocných slazených nápojů a větší dostupností pouličních jídel z fastfoodů. V Evropě trpí nadváhou nebo obezitou až 60 % obyvatelstva. Češi jsou na evropském žebříčku obezity někde uprostřed.

Pravidelná zátěž rozvíjí odolnost organismu a má mnoho pozitivních účinků. Role ledvin v pohybové aktivitě je nesmírně důležitá. Přesto se i na vrcholové úrovni pohybují sportovci, kteří jsou po nefrektomii (odstranění) nebo dokonce transplantaci ledviny. Skvělým příkladem toho je kapitán extraligových hokejistů z Třince Zbyněk Irgl, který se k hokeji v plné síle vrátil 5 měsíců po odstranění ledviny a patří k nejlepším hokejistům v zemi dodnes.

I pacienti s chronickým selháním ledvin mohou sportovat

Také pacienti s chronickou renální insuficiencí (selháním ledvin), kteří mají velké omezení stran diety a jsou až 3x do týdne dialyzováni, mohou poměrně aktivně sportovat. Výběr pohybových aktivit je však třeba konzultovat s nefrologem nebo tělovýchovným lékařem a monitorovat jejich efekt.

„V rámci výkonnostního sportu u zdravých lidí je ve vztahu k ledvinám nutné především u tolik populárního běhání dlouhých tratí dávat pozor na pitný režim ve zdánlivě chladném počasí. Dehydratace je pro ledviny velmi nebezpečná,“ doplňuje předseda České společnosti tělovýchovného lékařství MUDr. Martin Matoulek.

Jako každý rok se ve čtvrtek 9. března otevřou veřejnosti v době od 8 do 15 hodin všechna dialyzační střediska a nefrologické ambulance. „V tento den zájemcům na všech našich pracovištích bezplatně a bez objednání ledviny vyšetříme a v případě nutnosti doporučíme další postup. Adresy středisek jsou k dispozici na www.svetovydenledvin.cz,“ uzavřel ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK Martin Kuncek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi