Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čeští řidiči patří k nejhorším v EU. Umíráme dvakrát častěji než Britové a Němci

Autor: bud - 
25. února 2017
07:10

Česko patří v rámci Evropské unie mezi země, kde na silnicích umírá nejvíce lidí. Před námi je jen sedm zemí, například Bulharsko, Rumunsko, Polsko nebo Chorvatsko. Celkem se v Unii počet mrtvých snížil o více než polovinu a platí to i pro Česko. Blesk.cz přináší přehlednou mapu s čísly ze všech zemí EU.

V roce 2016 zemřelo na českých silnicích 556 lidí, což je nejméně za poslední roky. Například o rok dříve to bylo o bezmála dvě stovky více. Přesto Česko patří mezi země, kde v přepočtu na celkový počet obyvatel umírá poměrně hodně lidí, a to přibližně sedm lidí na 100 tisíc obyvatel. Smutným rekordmanem je Bulharsko, kde zemře ročně téměř 10 lidí.

Naproti tomu nejbezpečnější jsou silnice na Maltě, ve Švédsku a také ve Velké Británii, kde počet mrtvých nepřekročí tři lidi na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z čísel organizace Eurostat za rok 2015.

Obecně počet mrtvých v EU klesá, od roku 1995 se počet snížil z více než 64 tisíc na 26 tisíc usmrcených. Pro srovnání, ve stejném roce zemřelo na území EU 963 lidí při železničním neštěstí a 283 lidí při cestě letadlem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

meverickx ( 25. února 2017 09:23 )

Že spousta Čechú jezdí jak prasata je sice fakt,.,. ALE --Do tabulky jdou dost těžko započítat dva faktorty,,které jsou u nás a v Německu nebo Británii diametrálně odlišné ,.,. A to prúměrné stáří vozú a silnic u nás a u nich,.,. Tudíž pojede li mladej Němec Někde z Diskotéky a vyseká se ještě z dalšími třemi či čtyřmi spolujezdci .,. Budeme li mít stejnou situaci v Česku a Německu -- skončí ta v Německu z jedním mrtvým a v Česku to ods.erou všichni .,,. Už třeba jen z dúvodu že v Německ už prakticky nejezdí auta bez airbegú ,.,. S těmi staršími vyjíždí dúchodci na výlety převážně se staženou střechou ve verzi kabrio přes víkend ,.,.. Samozřejmě Němec obecně jezdí ohleduplněji než Čech ,který neumí dát ani přednost invalidovi na přechodu .,,. Natož normálním lidem

Ford Henry ( 25. února 2017 09:16 )

To že člověk umře nezávisí od toho jací jsme řidiči. Další sebemrskačský trouba si potřeboval ulevit.

Ford Henry ( 25. února 2017 09:13 )

Kecáte nesmysly. Před 89 zařvalo mnohem víc lidí při mnohem menším provozu.

moiaza ( 25. února 2017 08:02 )

Nehody jsou důsledkem činnosti naší policie. Všichni řidiči nejezdí po dálnicích. Celý aktivní život jsem se volantem živil. Denně jsem najezdil spoustu km. Naštěstí bez nehod. Za těch 40 let za volantem jsem měl možnost poznat chování řidičů u nás i v cizině. V naší republice jsou nejhorší řidiči. Policie se nastěhovala do kanceláři a na cestě vidět policajta se rovná vidět fatamorgánu. A toho dokáže český člověk dokonale využít. Není to v kvalitě silnic, ale v hlavě člověka. Jezdil jsem po hodně špatných cestách a neměl jsem nehodu. Proto názor marty04 je naprosto scestný a hloupý. Chybí dopravní policie a nekompromisní tresty. Jenže to by nesměla být korupce kde se jen podíváte. Zkorumpovaná policie, soudy i politici. To nahrává všem gaunerům, včetně těch za volantem.

marta04 ( 25. února 2017 07:21 )

Až budeme mít takovou síť dálnic, kvalitní silnice s přehlednými bílými okrajovými čarami, přehledné značení jako mají v Německu a podél silnice nebudou metrové rygoly, které dělají naše silnice jedny z nejnebezpečnějších v Evropě, pak se můžeme srovnávat. Ale to ještě tak 50 let nehrozí. Němci jezdí úplně stejně jako my, jen vzhledem k lepším podmínkám mají na rozhodování v krizové situaci o dost víc času. Pisatel článku jen vzal statistické tabulky a nikdy v Německu nebyl. To se to píše od stolu.

Zobrazit celou diskusi