Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panák na kuráž i maminka jako podpora. Co Češi zvládnou u pracovního pohovoru?

  • Autor: ula - 
    27. 2. 2017
    06:30

    Venku je moc teplo, omluvte mě z pohovoru. I s takovými výmluvami se setkávají personalisté a zaměstnavatelé, když shánějí nové pracovní posily. Zároveň někdo neváhá vzít si rovnou na přijímací pohovor maminku nebo jiného člena rodiny. Mezi další chyby během pracovních pohovorů bývá i nepřipravenost a negativní poznámky na bývalého zaměstnavatele. Pokud hledáte práci a chystáte se na pohovor, máme pro vás rady, co byste rozhodně dělat neměli.

  • 1.Bez přípravy radši nikam nechoďte

    Jedním ze základních nešvarů je nedostatečná příprava na pohovor, kdy si uchazeč často nezjistí ani základní informace o společnosti, ani si nepřipraví důvody, proč se právě on hodí na dané pracovní místo. „Pokud na pohovoru nevíte, o kterou pozici se ucházíte, nebo čím se vámi vybraná společnost zabývá, vaše pravděpodobnost uspět je téměř mizivá,“ upozorňuje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR, a dodává, že je současně dobré vědět, na jaký inzerát jste reagovali a proč.

     

    Uchazečům o práci zároveň doporučuje sepsat si před přijímacím řízením pár poznámek a ujasnit si, o čem chtějí na pohovoru hovořit, co nechtějí opomenout a na co se chtějí zeptat. Pokud věnujete přípravě nějaký čas, věřte, že vás na pohovoru nic nezaskočí.

    Bez přípravy radši nikam nechoďte. Bez přípravy radši nikam nechoďte. | profimedia.cz

  • 2.„Je teplo, nechce se mi ven“

    Při pohovorech občas nemají zaměstnavatelé či pracovníci personálních agentur nouzi o zábavu. „Někdy se setkáváme s věčnými snílky, kteří nemají pojem o realitě, jindy zase s nedochvilnými uchazeči, kteří nás neslušně nechávají čekat. Jednou se nám dokonce stalo, že se slečna omluvila z pohovoru pouhých 10 minut před jeho konáním a jako důvod své nepřítomnosti uvedla, že je venku moc velké teplo a nechce se jí z domu,“ říká Wysoglad.

     

    Personalisté se také vinou kandidáta nejednou dostanou do trapné situace. Třeba když zjistí, že si uchazeč před přijímacím řízením dal, jak se říká, štamprle „na kuráž“. Nebo když si čerstvý absolvent na pohovor přivede maminku jako psychickou podporu, která se chce následně pohovoru zúčastnit spolu se svým dítětem.

     

    Žebříček TOP bizarností z přijímacích pohovorů


    • Požití alkoholu či jiných omamných látek „na kuráž“
    • Nesmyslná omluva pro neúčast na pohovoru (nevhodné počasí, dívky často nemají co na sebe apod.)
    • Přítomnost maminky či jiného člena rodiny na pohovoru
    • Flirtování s personalistou (například pozvání do kina, pochválení slušivého oblečení nebo make-upu)

    Maminka na pohovoru? Maminka na pohovoru? | Profimedia

  • 3.10 nejčastějších chyb při pohovoru

    1. Neznalost základních informací o společnosti
    2. Neschopnost uvedení důvodů a motivace na otázku: „Proč chcete pracovat právě u nás?“
    3. Kandidát si nepřipraví strukturovaný projev o své minulé praxi
    4. Negativní poznámky na bývalého zaměstnavatele
    5. Absence referenčních kontaktů
    6. Přehnané nároky na platové ohodnocení
    7. Snaha uhýbat pohledem a neudržovat přirozený oční kontakt
    8. Nevychované „skákání do řeči“
    9. Nervozita projevující se škubáním těla, tiky hlavou apod.
    10. Fyzická a psychická únava kandidáta vzbuzující dojem neangažovanosti

    Panák na kuráž před pohovorem? Raději ne. Panák na kuráž před pohovorem? Raději ne. | Profimedia

  • 4.„Strašáka do zelí“ nikdo nezaměstná

    Při pracovním pohovoru se chce každý prezentovat v tom nejlepším světle, nicméně mnozí z nás si často ani neuvědomují, že prvních pár minut je pro zaujetí budoucího zaměstnavatele naprosto stěžejních. Abyste zapůsobili hned na první dojem, dejte si práci již se samotným výběrem oblečení. Při pohovoru pak buďte klidní, slušní a nebojte se usmát.

     

    „Už při vstupu do dveří mějte na paměti, že jen sedm procent veškerých informací se k příjemci dostane prostřednictvím slov, dalších 25 procent skrze odstín hlasu a jeho modifikace a celých 68 procent informací se přenáší neverbální komunikací,“ uvádí Wysoglad. Oblečení, mimika, gesta i vaše chůze tak může ovlivnit dojem, který z vás budoucí zaměstnavatel může mít. Při osobním kontaktu pak máte na zaujetí svého protějšku dohromady zhruba 20 minut.

    Na zaujmutí máte 20 minut. Na zaujmutí máte 20 minut. | Profimedia

  • 5.Nabubřelost ani arogance nepomůžou

    Personalisté se ve své praxi často setkávají se dvěma typy uchazečů. Buď dotyčný kandidát hýří přehnaným sebevědomím a nebojí se některé informace o sobě přibarvit, nebo je naopak příliš stydlivý a ve svém projevu strohý.

     

    „Za žádných okolností na pohovoru nelžete, ani si fakta o sobě či o své praxi nijak neupravujte. Snažte se působit rozhodně a sebevědomě, zároveň se ale nebojte připustit, že něco neumíte,“ říká Wysoglad. Sebejisté chování je sice žádoucí, nicméně pouze do té míry, aby se obě zúčastněné strany cítily dobře. Jakmile se rozhodnete personalistu utlouct svými nezpochybnitelnými argumenty, počítejte s tím, že se vám už nikdy neozve.

    Pozor na negativní poznámky k bývalému zaměstnavateli Pozor na negativní poznámky k bývalému zaměstnavateli | Profimedia

  • 6.Jak se připravit na otázku platu?

    Uchazeči na pohovorech také často velmi neadekvátně odpovídají na otázku týkající se výše mzdy. Mají zejména nadměrná očekávání, která neodpovídají platovému ohodnocení té které profese. Příliš vysoká laťka vám může zhatit doposud úspěšný pohovor, nízká zase naopak naznačí, že dostatečně neznáte svoji cenu.

     

    „Dobře si promyslete, jakou mzdu vlastně můžete za danou práci očekávat a požadovat. Pokud nemáte jasnější představu, jak bývá daná pracovní pozice finančně ohodnocena, udělejte si ještě před prvním pohovorem průzkum situace,“ doporučuje Ondřej Wysoglad. Mzdové průzkumy různých pozic najdete jednoduše na webu.

    Připravte se na otázky ohledně platu. Připravte se na otázky ohledně platu. | Profimedia

  • 7.Rada na závěr

    Pracovní pohovor je mnohdy tou poslední branou, kterou musí kandidát projít na cestě ke své vysněné práci.

    • Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, je důležité si uvědomit, na jakou pozici a do jaké společnosti jste se přihlásili.
    • Před pohovorem si napište pár záchytných bodů, o nichž chcete mluvit, a nic vás nezaskočí.
    • Máte-li již dostatek kvalifikovaných pracovních zkušeností, nebojte se předložit například doporučení od bývalého zaměstnavatele.
    • Myslete také na to, že personalista vás hodnotí ze všech stran, tedy váš vzhled, jazykový projev, chování, gesta, mimiku atd., proto se snažte být uvolnění, upřímní a rozhodní.
    • „Před pohovorem mějte rozmyšlené také odpovědi na možné negativní otázky typu ,Jaké jsou vaše slabiny?´ Zároveň myslete na to, že pohovor je o dialogu, proto dejte prostor pro vyjádření také svému protějšku,“ dodává Wysoglad.

    Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, je důležité si uvědomit, na jakou pozici a do jaké společnosti jste se přihlásili. Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, je důležité si uvědomit, na jakou pozici a do jaké společnosti jste se přihlásili. | Scom

     

Zobrazit celou diskusi