Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alimenty na syna Božena (35) marně žádá už osm let. Otcem je nedostižný Slovák

Božena se dožaduje alimentů už řadu let. Neúspěšně.
Božena se dožaduje alimentů už řadu let. Neúspěšně.  (Autor: Archiv CNC)
Autor: bud - 
24. února 2017
06:05

Odhadem stovky až tisíce matek a otců naráží na komplikace při vymáhání alimentů na dítě od svých expartnerů, kteří pocházejí ze Slovenska. Čeští exekutoři jsou na ně totiž „krátcí“ a peněz se tak musí domáhat přes slovenské úřady. Jenže to stojí peníze a někdy je nutné vyrazit osobně i za hranice. Například Božena se peněz na syna marně domáhá už několik let. A brzy se jí situace kvůli změně slovenských zákonů ještě více zkomplikuje.

„Synovi byly dva roky, když od nás můj bývalý manžel odešel,“ vzpomíná pětatřicetiletá Božena Ondráčková. Psal se rok 2008 a ona od té doby po svém exmanželovi marně požaduje, aby na svého syna platil výživné. Nezaplacená částka neustále narůstá a dnes už přesahuje 200 tisíc korun. Další tisíce korun Boženu stálo poštovné za dopisy úřadům nebo soudům. „Jsou to vyhozené peníze a stejně se nic neděje,“ řekla smutně pro Blesk.cz.

Dnes už je sice opět vdaná a se svým současným mužem vychovává další dítě. Jenže její současný partner má kvůli svým zdravotním problémům jen částečný pracovní úvazek, a proto doma počítají každou korunu. „Pro mě jsou ty dva tisíce hodně. Žilo by se nám mnohem lépe, kdyby otec alimenty synovi posílal,“ říká Božena. Peníze chodily jen pár měsíců, a to v době, kdy její exmanžel kvůli neplacení výživného seděl ve vězení, kde také pracoval. Jenže to bylo před lety a od té doby se o syna nezajímá.

Problém s alimenty ze zahraničí

Situaci Boženě komplikuje fakt, že otec je Slovák a trvalé bydliště má hlášené na Slovensku. A přestože se běžně pohybuje i v Česku, musí Božena případné vymáhání alimentů řešit primárně přes Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí nebo prostřednictvím slovenských úřadů a exekutorů. A podobně jsou na tom odhadem stovky až tisíce dalších samoživitelek a samoživitelů.

Vymáhání na Slovensku vyžaduje peníze a čas. „Pokud se do vymáhání pustí po vlastní ose, musí počítat s finanční náročností celého procesu. A pak je tady samozřejmě i skutečnost, že komunikujete s úřady na dálku. Asi málokdo může sjet na otočku na Slovensko jen proto, aby urychlil jednání, které se korespondenčně táhne,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Sýkora z Asociace neúplných rodin. Právě ta lidem v Česku bezplatně pomáhá s vymáháním výživného prostřednictví exekutorů.

Nyní stejnou službu spouští na Slovensku. Jenže situaci prakticky okamžitě začala komplikovat změna tamního exekučního zákona, který od dubna zavádí takzvanou teritorialitu exekutorů. Úprava nařizuje, že exekutoři nebudou moci vymáhat pohledávky celostátně. Asociace přitom využívá individuálních dohod s exekutory, kteří výživné vymáhají a jsou ochotni přistoupit na to, že v případě neúspěchu nebudou požadovat náklady řízení.

Bezplatná pomoc jen jeden měsíc

Kvůli změně zákona tato spolupráce přestala být pro slovenské exekutory zajímavá. „Poté, co novela zákona o exekucích vstoupí v platnost, už nebudeme schopni podmínky bezplatného vymáhání výživného garantovat,“ zmínil Sýkora a apeloval na rodiče, kteří nedostávají alimenty od slovenských expartnerů, aby se do programu zapojili co nejdříve. Měsíc po spuštění totiž asociace přestane bezplatnou pomoc na Slovensku poskytovat.

„Disponuje-li rodič rozsudkem na výživné vydaným českým soudem nebo jiným soudem z EU, stačí se s tímto rozsudkem dostavit na soud, který původní rozsudek na výživné vydal. Na podatelně soudu pak oficiálně požádat o vydání Evropského exekučního titulu, na jehož základě jsme schopni zdarma zajistit exekuci v zahraničí,“ upřesnil Sýkora.

Asociace neúplných rodin spustila program pomoci s vymáháním alimentů loni v únoru a od té doby už se přihlásilo přes 10 tisíc rodičů s celkovým dluhem přesahujícím miliardu korun. Podle odhadů organizace v současné době v Česku neplatí soudem přiznané alimenty až 40 procent rodičů. Český dluh na výživném tak dosahuje 13 miliard korun.

Podívejte se také na rozhovor s Petrem, kterému otec dluží statisíce korun:

Video  Otec nám dluží 800 tisíc, říká Petr. Poradíme, jak peníze vymáhat.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...