Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko spadlo mezi rozvojové země: Máte nízké platy, vzkázali z JPMorgan

Autor: vei - 
23. února 2017
13:21

Soukromá americká banka JPMorgan vyloučí Česko ze skupiny vyspělých zemí do skupiny „emerging markets“ –  tedy mezi rozvojové státy. Proč? Česká republika podle ekonoma stagnuje a má nízkou hodinovou produktivitu práce. S informací, že si Česko pohoršilo, přišel server Patria.cz

Tohle asi neuslyší nikdo rád. Česko už není vyspělou zemí. Experti nás přeřazují mezi ty rozvojové. Důvod? Výše příjmu na každého z nás, která se poslední tři po sobě jdoucí roky pohybuje pod úrovní stanovenou pro vyspělé země. S takovým závěrem teď operuje americká banka JPMorgan.

„Určitě JPMorgan patří k významným bankám světového kalibru, nicméně v tomto ohledu konkrétní hodnocení zemí, zda patří do skupiny emerging markets, nebo už vyspělých ekonomik, tak mnohem důležitější slovo, mají instituce, které jsou nesoukromého charakteru, jako například Mezinárodní měnový fond (MMF),“ řekl k hodnotící zprávě redakci Blesk.cz hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Zároveň také dodal, že právě podle hodnocení MMF jsme stále mezi vyspělými zeměmi. „Což ani neplatí pro všechny země Visegrádské skupiny,“ dodal Kovanda.

Právě hodnocení MMF je mezinárodně více uznávané než to od soukromé banky.

Do nižších indexů bude Česká republika spadávat dle zprávy JPMorgan postupně v průběhu tříměsíční periody mezi 28. dubnem až 30. červnem letošního roku. Podle agentury Bloomberg si pohorší také Polsko, Turecko anebo Jihoafrická republika.

Ekonomika stagnuje

Určité varování to podle Kovandy ale pro Českou republiku je. „ČR od roku 2008 v podstatě stagnuje,“ což se je prý vidět například na hodinové produktivitě práce – v roce 2007 jsme byli na stejné úrovni jako Slovensko – dnes ale za Slovenskem o 15 % zaostáváme.

Hodinová produktivita práce je přitom velmi důležitý ekonomický ukazatel, který napovídá, jak rychle je daná země vytvářet bohatství. „To znamená, čím rychleji tato produktivita roste, tím rychleji bohatneme,“ uzavřel Kovanda.

Nízká hodinová produktivita práce může také mimo jiné za nízké mzdy. Na druhou stranu podobné ukazatelé mohou být podle odborníků dost ošemetné. Například zadlužená Itálie, která má vysoký průměrný věk obyvatel, a tudíž se příliš nerozvíjí, patří o několik řádů výš než ČR. Řadí se dokonce do skupiny G7 – tedy skupiny 7 nejvyspělejších ekonomik.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 24. února 2017 14:33 )

Tak to může být tvůj fotr rád, že mu alespoň některá podržela.

aIIahakbar ( 24. února 2017 14:30 )

Tvoje přičmoudlá máma je mi ukradená, nerváku!

aIIahakbar ( 24. února 2017 13:30 )

Tvoje přičmoudlá máma je mi ukradená, nerváku!

aIIahakbar ( 24. února 2017 12:05 )

salto: V podstatě to tak nějak je.

aIIahakbar ( 24. února 2017 11:56 )

Tak to může být tvůj fotr rád, že mu alespoň některá podržela.

Zobrazit celou diskusi