Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mrazy jsou pryč, vězeňská služba fasuje zimní bundy. Dřív to nešlo, říká vedení

Vězeňská služba trpí na nedostatek teplého oblečení v zimě.
Vězeňská služba trpí na nedostatek teplého oblečení v zimě.  (Autor: Profimédia)
Autor: pet - 
23. února 2017
11:08

Letošní zimní teploty dosahovaly v noci až na minus dvacítku a průměrná denní teplota v lednu byla kolem minus 5,5 stupně. Někteří příslušníci vězeňské služby si však neoblékli zimní bundy, ale sloužili jen ve fleecových mikinách nebo průsvitných svetrech. Nově slibované zimní bundy dorazily totiž až v polovině února. Za zpožděné dodání prý může předchozí ředitelství. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Pracovníci vězeňské služby obdrželi nové zimní bundy do práce až v polovině února. Ti, kteří měli ještě bundy z dřívějška, na tom byli docela dobře. Našli se ale i tací, kterým se bunda již nedochovala a museli sloužit v lehkých svetrech nebo fleecových mikinách. „Ať si to každý zkusí, stát několik hodin venku na stráži ve dvacetistupňových mrazech jen ve fleecové mikině a v šusťákovce,“ dodal jeden z příslušníků vězeňské služby, který nechtěl být jmenován.

Podle Petry Kučerové, mluvčí věznic, vedení vězeňské služby jisté problémy přiznalo. Problémy na ně přešly po předchozím vedení. Výstrojní materiál je zabezpečován dle Nařízení generálního ředitele Vězeňské služby ČR a platné vyhlášky, kterou stanoví označení příslušníků vězeňské služby. V rámci vnitřního předpisu je taxativně vymezeno, že příslušník má k dispozici tričko, košili, svetr, fleecovou bundu, bundu a plášť s tepelnou vložkou,“ tvrdí mluvčí.

Zimní bundy až na konci zimy

Bundy měly být podle příslušníků vězeňské služby k dispozici už v prosinci loňského roku. Ještě v půlce února však ve skladech nebyly. Podle Kučerové však už bundy ve skladech jsou a pracovníci tráví většinu času uvnitř budov a ne vně. „Nelze tedy jejich pracovní prostřední srovnávat například s pracovním prostředím příslušníků dopravní a pořádkové policie, kteří tráví většinu dne v terénu a daleko více musí čelit povětrnostním podmínkám,“ dodala. Čas, který však každý příslušník věznice stráví venku, je jiný. Když chodí s vězni přes dvůr na jídlo nebo s nimi chodí pro čisté oblečení, stráví venku hodně hodin.

Z dalšího vyjádření Kučerové vyplývá, že plášť s tepelnou vložkou, který je povinnou součástí výbavy, je ale z tenkého materiálu, který je ošetřen proti vlhkosti. Tepelnou vložku neobsahuje, i když ta by měla být k dispozici ve skladech, kde ji ale nikdo z členů vězeňské služby neviděl.

Nedostatkové zboží

Unie bezpečnostních složek zveřejnila na svém webu zprávu, ve které stojí „Bunda fleece je ve skutečnosti fleecovou mikinou se zipem, honosně nazývanou bundou. Tato mikina prakticky nahradila starou, dnes již řadu let nevyráběnou zimní bundu, která ovšem v ceníku výstrojných součástek stále figuruje pod názvem bunda stejnokrojová kompletní. Je až s podivem, co je někdo schopen vydávat za bundu pro zimní období, která není zateplená, vítr ji snadno profoukne a po prvním vyprání materiál celkem ochotně nasává vodu. To každý příslušník stojící v mrazu, větru a dešti náležitě ocení.“

Svetry jsou prý také nedostatkové zboží. Nejen, že jsou tak tenké, že přes ně prosvítá světlo, ale nejsou vůbec na skladech. Jednomu z pracovníků byla místo svetru dokonce přiřazena vesta. Většina zaměstnanců si taky výstroj „spíchne“ sama. Opakovaně totiž sešívají různé části své výstroje, které se rozpadnou dříve, než vznikne nárok vydat nové. Jde hlavně především o kalhoty a fleecové mikiny.

Většina věcí a součástí výstroje, kterou by příslušníci věznic měli mít, však ve skladech není anebo jen ve velkých velikostech. Při fasování nových věcí dostávají zaměstnanci zhruba tak třetinu celkového počtu. Odsouhlasil to místopředseda výkonného výboru Unie bezpečnostních složek (UBS) pro Vězeňskou službu Jan Šulc.

Raději vlastní oblečení

Pracovníci celou situaci řeší po svém. Pod fleecové bundy a slabé svetry oblékají své vlastní oblečení. To by ale podle Kučerové dělat neměli. Výjimkou je jen vlastní spodní prádlo, na které dostávají pracovníci příspěvek. Muži tisíc korun a ženy dva tisíce korun. Donedávna se příspěvek vyplácel v červnu a v prosinci. V listopadu minulého roku však ředitelství rozhodlo o změně. Nově se vyplácejí příspěvky v lednu a v červnu.

UBS jednala i s odbory o problémech, které se vyskytly v otázce ošacení „Z jednání máme velmi dobrý dojem,“ řekl Šulc. Zaměstnanci budou moci navrhnout své připomínky ještě předtím, než se nové oblečení vysoutěží.

Kučerová také uvedla, že se testují nové fleecové bundy, obuv i kalhoty. „Chceme zajistit odpovídající uživatelský komfort k výkonu náročné služby ve věznicích,“ dodala. Problémy vzniklé předchozím vedením se prý snaží nový generální ředitel Petr Dohnal odstranit co nejdříve. Musí se ale dodržet zákonné lhůty i jejich požadavky.

lisakjirka ( 23. února 2017 11:54 )

Nu což, na jaro a léto se budou hodit

Zobrazit celou diskusi