Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie chce obžalovat staronového hejtmana Půtu. Za braní statisícového úplatku

Autor: mah, ČTK - 
22. února 2017
11:14

Vyšetřování trvalo skoro tři roky. Kriminalisté nyní navrhli společně s Martinem Půtou (STAN) obžalovat dalších 12 lidí a také 4 firmy. Podezřelá byla dotace ve výši 65 milionů na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Hejtmanovi, který obvinění odmítá, hrozí pět až deset let vězení. Informovalo o tom dnešní Právo.

Půta byl v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci. Projekt měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod.

Podle vyšetřovatelů získal investor na rekonstrukci kostela dotaci 55 milionů korun, tedy téměř o polovinu víc, než by podle policie rekonstrukce reálně stála. Zbytek peněz si údajně rozdělili a část rozdali na úplatcích.

Z odposlechů údajně vyplynulo, že Půta ladil s manažerem stavebního gigantu Metrostav detaily projektu a postup rady ROP Severovýchod, která financování zakázky řešila. Hejtman měl v záznamech vystupovat velmi aktivně. "Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly," řekl dnes Půta.

Podle krajského státního zástupce Radima Kadlčka je obviněných včetně Půty celkem 13 a k tomu navíc čtyři právnické osoby, tedy firmy. První obvinění padla už počátkem dubna 2014.

Hejtman od začátku jakékoli nezákonné jednání odmítl. "Ani v případě projektu rekonstrukce kostela, ani v případě žádného jiného projektu jsem nepřijal žádný úplatek, ani žádné jiné zvýhodnění," uvedl po svém obvinění. Jediné, co připustil, je chyba, že se kromě kanceláře na hejtmanství setkával s některými lidmi včetně manažerů Metrostavu na benzince. "Mohu jen zopakovat, že jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal, a že věřím na nezávislost a nestrannost soudu, který to potvrdí," řekl Půta. Žádný důkaz, který by potvrdil domněnky policie, podle něj ve spisu nenašli.

vagen ( 22. února 2017 19:58 )

Krivak Putna patri do krim-baru s podobnym zlocincem Rathem

borjar ( 22. února 2017 13:34 )

PROČ SE JÍM NEDOHLEDÁ MAJETEK A NEZABAVÍ ?

havran2 ( 22. února 2017 13:06 )

Nakonec se dozvídáme,že jsou mezi politikami samí kteří si nakradou a nejsou stíhání ! ! !

komin ( 22. února 2017 12:25 )

Zlojed Puta to je proste sila !

komin ( 22. února 2017 12:23 )

Krivak Puta vydira podnikatele a jeste ze sebe dela slusnaka- neuveritelna kreatura !!

Zobrazit celou diskusi