Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za zřícením haly v České Třebové je nejspíš chybné uchycení vazníků, míní znalci

Autor: ČTK, bk - 
21. února 2017
17:25

Střecha sportovní haly v České Třebové se zřítila zřejmě kvůli vadě v uchycení dřevěných vazníků. Policejní závěry ale dosud nejsou a o nové konstrukci není rozhodnuto. Uvedl to na základě vyjádření znalců najatých Pardubickým krajem vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michal Votřel. „Je otázka, zda vada vznikla při výrobě, při projektování, nebo kvalitou dřeva,“ prohlásil.

Policie neštěstí vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Posudek soudního znalce bude hotový za několik týdnů či měsíců, podle Votřela musí policie stanovit trestněprávní odpovědnost konkrétních osob.

Střecha spadla 14. ledna večer při florbalovém turnaji, jen několik dní po kolaudaci nové haly. Všem osmi desítkám lidí se podařilo včas utéct.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků pro generálního dodavatele Profistav Litomyšl stavěla formou subdodávky firma Cecolegno specializující se na dřevěné konstrukce. Celková škoda zatím nebyla vyčíslena, zřejmě však nepřevýší 15 milionů korun.

O nové konstrukci střechy zatím nebylo rozhodnuto. Ve hře je železobetonová konstrukce, lepený vazník, ocelová konstrukce nebo kombinace oceli a dřevěného vazníku. Podle Votřela hejtmanství navrhne, aby se znovu použily dřevěné vazníky, nikoli však příhradové, ale prosté.

Video  Zřícená střecha v České Třebové: Záběry z dronu odhalily rozsah škod.  - Pardubický kraj
Video se připravuje ...

Pardubický kraj halu vybudoval. Využívat ji měla místní Vyšší odborná škola a Střední škola technická, v jejímž areálu stojí. Kraj u stavebníka stavbu reklamuje, opravy potrvají odhadem půl roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 21. února 2017 17:40 )

  sneh je svina.

Zobrazit celou diskusi