Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kardinál Vlk píše o svém utrpení: Bolesti teď nemám, ale je to vážné

Autor: zst, ČTK - 
19. února 2017
08:34

Kardinál Miloslav Vlk (84), jehož zdravotní stav se v noci z pátku na sobotu dramaticky zhoršil, poslal všem svým podporovatelům vzkaz z nemocnice. Děkuje v něm za podporu a přiznává, že za problémy stojí chemoterapie. Vlk má rakovinu plic s metastázami v kostech.

„Drazí bratři a drahé sestry, vážení přátelé, v těchto dnech se moje zdravotní situace vlivem chemoterapie velice zhoršila. Začalo krvácení z dvanácterníku do prostoru břišního. Děkuji vám všem a každému osobně, všem věřícím Arcidiecéze pražské, za vlnu modliteb, přímluv i solidarity, která přivolává blízkost Boha v této situaci. Zvláštním způsobem jsem vděčen svému spolubratru kardinálu Dukovi za jeho návštěvu a bratrské povzbuzení ve chvíli utrpení,“ napsal Vlk na svůj web.

Díky neobyčejné péči lékařů a lékařské vědě, díky všem vašim modlitbám se podařilo zvrátit situaci. V současné době je mi lépe, bolesti nepociťuji, přesto lékaři vidí moji situaci jako velmi vážnou a vyzývají k trpělivosti,“ doplnil kardinál.

Chemoterapii musel Vlk kvůli zhoršenému zdraví dokonce přerušit. V současnosti by měl být stav kardinála stabilizovaný. Farář z pražského Karlína Miroslav Cúth, který se o něj v poslední době staral, ale mluvil o zázračném zákroku lékařů.

Zdravotní problémy se u Vlka začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku. Na podzim kardinál kvůli bolestem kloubů absolvoval lázeňské léčení. Po něm se ale jeho stav zhoršil, začala ho trápit silná bolest a otok levého ramene, trpěl závratěmi. Na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce pro poruchu srdečního rytmu. Po čtyřech dnech byl propuštěn, ale bolest levého ramene neustupovala. Podstoupil proto celotělové CT vyšetření a bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázami do kostí. 

Vlkovi telefonoval i papež

Papež František kvůli Vlkově nemoci telefonoval českému kardinálovi na konci ledna. Ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví. „Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná,“ zněl vzkaz papeže Františka v hlasové schránce Vlkova telefonu.

Kardinál následně papežovi zavolal zpět, aby mu poděkoval za přání. „Věděl jsem, že jste nemocen, proto jsem volal,“ řekl papež. „Já jsem vám blízko a modlím se za vás,“ ujistil ještě jednou kardinála.

Vlk se narodil 17. května 1932, v roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, v roce 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Jeho rezignaci na úřad pražského arcibiskupa přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aahh ( 18. března 2017 13:26 )

 No je mi tedy velice smutno z diskutujicich byl to jednou clovek a posmrtne spineni to muzou jenom zakomplexovani ubozaci. Byl to clovek se vsim i nedostatky ale tam nahore jiz kazdy sam za sebe. Vam by se asi jiste nelibilo kdyby se tak mluvilo treba o vasem bblizkem.

krupan10 ( 21. února 2017 06:03 )

tady toho havloklerofašisty mě také není líto, ani trochu

krupan10 ( 21. února 2017 06:00 )

vy jste to vystihla

jany ( 19. února 2017 13:52 )

mne to zni, ze nastal cas na paliativni, hospicovou peci

deratizater ( 19. února 2017 13:35 )

Moc se mu nechce do království nebeského a tak podstupuje v 84 létech chemoterapií která mu vzhledem k věku a metastázované rakovině je už na prd.Jeho věku se obyčejný Český muž který celý život pracoval nedožije.Tu výsadu mají jen ti co se moc v životě nepředřeli

Zobrazit celou diskusi