Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás záda? Neberte prášky, nefungují, tvrdí lékaři

Autor: Mii - 
14. února 2017
17:21

Bolest zad by lidé neměli řešit požíváním prášků. Tvrdí to nová doporučení, která vydala Americká asociace lékařů (ACP). Podle nich by pacienti měli tři měsíce zkoušet přírodní způsoby léčby a k práškům se uchýlit až v nejhorším případě. Brát by neměli ani ibuprofen nebo paralen.

Asociace v doporučeních tvrdí, že bolest zad by nikdy neměla být řešena primárně prášky. Přírodní léčba klasickou bolest spolehlivě vyřeší. Pacienti by tak měli místo polykání prášků začít se cvičením jógy, chozením na masáže a akupunkturou. A s tím vším vydržet tři měsíce.

K práškům se můžou vrátit, až když se bolest stane chronickou, tedy bude přetrvávat déle než tři měsíce. Lékaři je považují za poslední nouzové řešení. Pokud ale pak k jejich podávání dojde, lidé by měli požívat léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo paralen. Silnější až v extrémně nouzových situacích.

Bolest zad je jednou z nejčastějších bolestí dnešní doby. V Americe je dokonce nejčastějším důvodem návštěvy obvodního lékaře. Podle posledních průzkumů cítil bolest zad během posledních tří měsíců každý čtvrtý dospělý člověk.

Nadužívání prášků

Jedním z důvodů, proč ACP nová doporučení vydala, je podle nich nadužívání všech léků, v případě léčby bolesti zad opioidů. Doktoři je předepisují prakticky hned, aniž by zkusili alternativní přístup.

„Lékaři by měli pacientům hlavně sdělit, že bolest zad obvykle odejde sama časem, bez ohledu na léčbu,“ uvedl v doporučeních Dr. Nitin Damle. „Rozhodně by měli přestat předepisovat drahé a potenciálně nebezpečné prášky.“

Poslední výzkumy navíc ukazují, že tyto používané medikamenty nejsou zdaleka tak účinné, jak se předpokládalo. Placebo mělo skoro stejnou efektivitu.

Na bolavá záda jógu

Alternativní přístup léčby zad znamená zejména cvičení a rehabilitaci. Ideálními pohybovými aktivitami jsou jóga nebo tai-či. ACP doporučuje také akupunkturu nebo léčbu světlem.

„Pro léčbu bolesti zad je nejlepší použít ty nejlevnější a nejméně škodlivé terapie. V porovnání totiž vyšly všechny skoro stejně,“ vysvětloval Dr. Damle. „U fyzického cvičení doporučujeme chodit na tréninky s experty, aby si lidé neublížili.“

ACP funkčnost alternativních přístupů léčby bolesti zad zkoumala v klinických testech. Nejen, že se bolest zlepšila stejně dobře, ne-li lépe jako po prášcích, ale pacientům se zlepšilo i psychické zdraví, bolesti se tolik nezvracely a rozestupy mezi jednotlivými epizodami bolesti se zvýšily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 15. února 2017 20:59 )

Byť je to individuální ,přesto když bolí záda z únavy ,tableta pomůže .

e.44 ( 15. února 2017 00:02 )

Tři měsíce trpět s tím jestli zabere něco alternativního když díky práškům jsem v pohodě za dva, tři dny, nejdýl tejden? Díky ne. Sice se práškům vyhýbám jak můžu, ale skučet se zádama tři měsíce si fakt nemůžu dovolit a párkrát do roka pár dnů na práškách mě nezabije.

djaba ( 14. února 2017 22:47 )

A se tedy posssseru .Hlavně , že nepolknu .

ivoadler ( 14. února 2017 18:55 )

To znám, pomohla až operace. 

Zobrazit celou diskusi