Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli přehradě v USA evakuovali 200 tisíc lidí. Mají se vodních děl bát i Češi?

Autor: bk - 
14. února 2017
12:25

Až 200 tisíc lidí muselo být evakuováno kvůli hrozbě protržení přehrady Oroville v severní Kalifornii v USA. Eroze tu vážně poškodila odtokové dráhy přelivů. Celý problém se nakonec podařil vodohospodářům vyřešit a další nebezpečí nehrozí. Situace ovšem vyvolala řadu dotazů ohledně bezpečnosti vodních nádrží i v České republice. Máme se bát jejich protržení?

Vodní nádrže jsou v České republice bezpečné, tvrdí mluvčí společnosti Povodí Moravy Petr Chmelař. Pro Blesk.cz připomněl, že za bezpečnost zodpovídají státní podniky Povodí, které největší vodní díla v Česku spravují. Bezpečnost na přehradách tak zajišťuje model kontroly, který je ve světovém měřítku unikátní, uvedl Chmelař.

Mimo vlastníka nádrže je dohled vykonán také odborně způsobilou organizací pověřenou ministerstvem zemědělství. Nádrže se rovněž pravidelně kontrolují a speciální měření posuzuje jejich aktuální technický stav jednotlivých částí, a to zejména z hlediska průsakového režimu a deformací.

Nádrže v Česku se dočkají rekonstrukce

Zásadní pro posuzování bezpečnosti vodních děl za povodní je bezpečné převedení návrhové povodně. V minulosti byla u významných vodních děl na úrovni stoleté povodňové vlny a dnešní zpřísněné standardy jdou až na úroveň tisícileté povodňové vlny. Funkční objekty vodních děl pak podle aktuálních požadavků musí převést kontrolní povodňovou vlnu až na úrovni desetitisícileté povodňové vlny.

Statutární zástupce Povodí Moravy Antonín Tůma uvádí, že přísná kritéria se netýkají pouze nových přehrad, ale uplatňují se také při rekonstrukcích současných děl. „Vzhledem k tomu připravuje Povodí Moravy řadu zcela zásadních rekonstrukcí významných vodních děl, jako např. vodní nádrž Opatovice, Koryčany, Boskovice či Letovice,“ řekl.

Počátkem tohoto měsíce technici na přehradě Oroville nečekaně zjistili, že eroze podemlela hlavní skluz od primárního přelivu. Ve více než kilometr dlouhém betonovém korytu je velká díra, kterou zatím není možné opravit například zasypáním kameny. Kvůli silným dešťům a tání sněhu přiteklo do přehrady tolik vody, že poprvé v padesátileté historii díla začala přetékat mimo primární přeliv i přes ten nouzový. Voda následně poškodila i tento nouzový skluz.

Kvůli hrozící katastrofě muselo opustit své domovy na 200 tisíc lidí žijících v okolí přehrady. Místní patrně nebudou moci zpět, dokud nebude vodní dílo opraveno.

Podívejte se na vyhrocenou situaci na přehradě Oroville:

TrojanSlovakia ( 14. února 2017 12:49 )

 To by sa báli v CZ skôr politici keby z nejakej vyplavilo kostru Kellnera. 😀

Zobrazit celou diskusi