Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Meningokok vzal Pavlínce (2) nožičku: Rodina nemá ani na auto, pomůže jim nadace

Autor: Tereza Hodáliková - 
14. února 2017
05:00

V pouhých sedmi měsících musela Pavlínka bojovat se zákeřným meningokokem. Vyhrála, ale… Nemoc postihla mozek, zrak, a lékaři dokonce museli malé holčičce amputovat pravou nožičku nad kolenem! Pomoci jí teď hodlá Nadační fond KlaPeto.

„V květnu 2015 jsme jeli s malou do nemocnice, měla horečku a modrou rýhu na čele. O měsíc později už jí musela být amputována pravá nožička nad kolenem. Na mozku má hematom a nemoc zasáhla i oční centrum. Vyšetřením v roce 2015 jsme se dozvěděli, že Pavlínka vidí zhruba na 30 centimetrů,“ říká maminka Veronika.

Bohužel to není vše. Holčička také trpí epilepsií, ale přesto se podle svých rodičů snaží bojovat. „Dnes jsou Pavlínce dva roky, ale mentálně odpovídá zhruba půlročnímu miminku.“

Za ten rok a něco začala úplně od začátku, jako by se znovu narodila. Naučila se znovu otáčet tam i zpět, vyleze na všechny čtyři a naučila se i sednout. Pomalu ji seznamujeme i s protézou, ale sama zatím nestojí a nechodí,“ pokračuje maminka.

Z vybraných peněz, které nadační fond vybere, mají v úmyslu jeho zakladatelé, Kateřina Klasnová a handicapovaný sportovec Jaroslav Petrouš, pořídit rodině holčičky automobil.

„Pavlínka potřebuje jezdit k protetikovi do Uherského Hradiště a na rehabilitace, rodina ale nemá finanční prostředky na vůz. Rádi bychom jim právě na něj přispěli,“ vysvětlují spolu.

Výstup v květnu

Nadační fond KlaPeto pořádá i letos, tak jako každý rok, charitativní výstup »Na Sněžku«. „Tváří jubilejního pátého ročníku, který se uskuteční v sobotu 27. května v 9:00 v Peci pod Sněžkou, bude právě dvouletá Pavlínka Josieková z Karviné.

Svůj boj o život po meningokokové sepsi s meningitidou typu C Pavlínka vyhrála, což je v tomto věku téměř zázrak, ale nemoc si vybrala krutou daň,“ říká Blesku spoluzakladatelka KlaPeta Kateřina Klasnová.

Loni se vybralo 863 tisíc!

Každý rok je tváří akce jedno konkrétní dítě, vybrané peníze ale pomáhají dalším těžce zdravotně postiženým dětem.

„Loni se nám podařilo vybrat neuvěřitelných 863 tisíc a obdarovat celkem šestnáct dětí a letos doufáme, že společně dosáhneme magického milionu. Žádostí o pomoc už nyní evidujeme tři desítky,“ popsal Blesku handicapovaný atlet Jaroslav Petrouš, který před lety přišel s nápadem charitativních výstupů na Sněžku.

NF KlaPeto pomáhá dětem napříč handicapy, peníze jsou použity obvykle na rehabilitační pobyty a kompenzační pomůcky, které nehradí pojišťovny.

„Všichni, kdo přispějí, se mohou na našich webových stránkách www.klapeto.eu a Facebooku dočíst, které konkrétní děti byly obdarovány a na co byly peníze použity,“ dodal Petrouš.

Chcete pomoci?

I na tento ročník budou vyrobena speciální benefiční trička s logem projektu »Na Sněžku pro Pavlínku«, která budou od března k zakoupení na webových stránkách NF KlaPeto www.klapeto.eu. Zakoupením trička v hodnotě 200,- Kč můžete také 27. května využít lanovku na Sněžku a zpět zdarma. Lidé ale mohou přispět také libovolnou částkou na transparentní účet – 2200692979/2010. „Každá vybraná koruna jde přímo na pomoc dětem. Zakládáme si na tom, že peníze nepoužíváme na režii a všichni naši spolupracovníci, jsou tak jako my, dobrovolníci,“ uzavírá Klasnová s Petroušem.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině