Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli EET zavřou některé malé obchůdky. Strach mají hlavně na venkově

Autor: jer, ČTK - 
12. února 2017
17:45

Zavádění elektronické evidence tržeb (EET) mezi maloobchodníky, kteří do ní budou muset být přihlášeni od 1. března, nevyvolává zdaleka tolik emocí jako loni mezi hospodskými. Autentizační údaje si ale zatím vyzvedla jen čtvrtina z 250 tisíc obchodníků, kterých se týká druhá vlna EET. Kvůli nové povinnosti končí některé malé samostatné obchody na venkově, méně starostí mají ti, co jsou součástí obchodní sítě. Někteří své podnikání upravili tak, aby se evidenci tržeb vyhnuli.

Další vlna zavádění EET zatěžuje hlavně samostatné malé obchody. V porovnání s jejich minimálními obraty jsou pro ně náklady vysoké a na vesnicích se někteří budou muset vyrovnat i s tím, že v okolí prodejen může být špatný signál mobilního internetu.

O uzavření prodejen na venkově uvažovala například jablonecké Pekařství Šumava. Nakonec ale žádnou ze 150 prodejen nezavře. Jejich uzavření by image pekařství neprospělo a připravilo by o práci zaměstnance, kteří patří k nejlepším. Firma proto zvolila to nejlevnější řešení EET, i tak ji bude stát ročně tři miliony korun. Některé druhy pečiva proto musí zdražit, běžného chleba a rohlíků se to ale nedotkne, řekl v neděli předseda představenstva Ivan Šnajdr.

Podle Lubomíra Červíka, který provozuje velkoobchod s drogerií Luka a maloobchod v brněnských Zábrdovicích, je to nepříjemná starost navíc, ale o ukončení činnosti maloobchodu neuvažuje. Neznámou je pro něj spíš samotný provoz. Zákazníci, kteří jsou z velké části romského původu, mají totiž specifické nákupní zvyklosti. „Stává se, že něco zaplatí, pak si to rozmyslí, takže jim vracíme peníze. Uvidíme, jak to půjde,“ řekl Červík.

Naopak prodejna potravin U Slavíků v Poděbradech svou činnost ukončila, ve městě fungovala od roku 1979. Podle vedoucí obchodu pokryly tržby pouze nutné náklady, jako nájem, energie a platy. To provozovatel obchodu s čaji v Mladé Boleslavi Petr Novotný své podnikání, aby nemusel končit, upravil. „Zavedl jsem povinnou bezhotovostní platbu předem přes účet prostřednictvím mého e-shopu, takže v současné prodejně budu jen vydávat zboží. Nebudu díky tomu muset EET zavádět,“ řekl ČTK.

Majitelé poštovny na Sněžce, kde se prodává drobné občerstvení, pohledy a suvenýry, mají obavu z toho, že lidé budou účtenky na Sněžce ztrácet nebo zahazovat, a vrchol hory tak bude zaneřáděný poletujícími papírky. Podle nich je také problém, že se do malého prostoru prodejny na poštovně se dvěma výdejními okénky budou muset natěsnat dva počítače, dva monitory a dvě tiskárny. Otázkou také bude kvalita internetového připojení na Sněžce.

Některá z forem EET již funguje v řadě zemí Evropské unie, například na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Slovinsku nebo Chortvatsku, které bylo hlavní inspirací pro ČR. Na úrovni Evropské unie zatím neexistuje žádná legislativní úprava, která by užívání EET regulovala. Tržby povinně elektronicky evidují od počátku loňského prosince česká ubytovací zařízení a restaurace. Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, pravicová opozice opatření kritizuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Blackhole ( 2. března 2017 09:39 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T ---- M É D I Í M !!!

orlus ( 28. února 2017 13:00 )

Vyčůraní Češi opět nezklamali...

bobrnautus ( 16. února 2017 01:02 )

Já teď koupil tablet s Windows 10 a tiskárnu za 3000 bez daně (oboje) + program za 100 Kč/měsíc, teda až se to zpoplatní. Žádná výhra, ale přežít se to dá. Od eettisk.cz

salto ( 13. února 2017 08:54 )

salto ( 13. února 2017 08:47 )

Když na vesnicích končily malé prodejny potravin díky nadnárodním řetězcům, tak to byl veselý konec? To je totiž ta neviditelná ruka trhu - víme?

Zobrazit celou diskusi