Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ptačí chřipka poprvé udeřila v zoo. Potvrdila se u uhynulé labutě v Liberci

Autor: ČTK, sou - 
10. února 2017
20:25

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě patřící liberecké zoo. Byla v těsné blízkosti zahrady spolu s dalšími osmi ptáky. Ti byli v pátek podle Petra Majera ze Státní veterinární správy (SVS) utraceni. Jde tak o třetí ohnisko choroby v Libereckém kraji a o 27. ohnisko v Česku. Poprvé se nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

„Státní veterinární správa ve spolupráci s personálem zoo zpřísňuje dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo,“ uvedl Majer. „Zoologická zahrada zůstává pro veřejnost otevřena,“ řekl krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Voliéry se zatím přikrývat nebudou.

„Labuť byla umístěna spolu s dalšími čtyřmi labutěmi a čtyřmi husami v uzavřené izolaci mimo areál zoologické zahrady. V podvečerních hodinách byli zbývající ptáci v ohnisku v souladu s platnou legislativou utraceni,“ uvedl Majer.

Kvůli labuti utratili osm dalších ptáků

„Tím, že izolační stáj je dokonale oddělena od ostatních ptáků v zoo i od ostatních ptáků v izolační stáji, tak se to (utracení) bude týkat jen těch osmi kusů,“ řekl Šebesta. Jako u ostatních ohnisek bude opět stanoveno tříkilometrové ochranné a desetikilometrové dozorové pásmo. Situaci budou veterináři v následujících dnech sledovat, možná přijmou i další opatření.

Odborníci z liberecké zoo už před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti.

Zoo reagovala už na první případ v kraji

Zoo už učinila některá opatření po nahlášení prvního případu ptačí chřipky v Libereckém kraji, kdy veterináři museli usmrtit 57 opeřenců v malochovu v Turnově na Semilsku. Veterináři také v pátek potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Královéhradeckém kraji. Jde o malochov ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku. Šedesát ptáků v něm bylo dopoledne utraceno.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi