Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kurz připraví české Romy na studium v USA. „U škol bodují silné lidské příběhy“

Autor: Daniela Soukalová - 
12. února 2017
06:40

Pro romské studenty se otevírá unikátní kurz, který by je měl připravit na studium na univerzitách v USA. Na jaře ho spustí Fulbrightova komise ve spolupráci s Katedrou sociální pedagogiky Pedagogické fakulty MU v Brně. Zájemcům bude vysvětleno, jak celý přijímací proces úspěšně zvládnout - od výběru škol přes přípravu přihlášky až po zajištění financování a stipendií. Navíc podle studijního poradce Fulbrightovy komise Jakuba Tesaře mají americké univerzity rády uchazeče se silným osobním příběhem.

„Kurz je určen pro akademicky talentované minoritní a sociálně znevýhodněné středoškolské a vysokoškolské studenty, především romského původu, ale může být zajímavý třeba i pro výchovné poradce a asistenty, kteří s takovými studenty pracují,“ uvedl pro Blesk.cz studijní poradce Fulbrightovy komise Jakub Tesař.

Celý kurz se bude skládat ze tří částí a každá z nich trvá celý den. „S účastníky se sejdeme vždy v sobotu jednou v únoru, jednou v březnu a jednou v dubnu. Pokud se kurz osvědčí, budeme v něm pokračovat i v dalších letech,“ popsal Tesař s tím, že počítají s maximálním počtem 25 studentů.

Obor nehraje roli, vybírají si ho až na konci druhého ročníku

Součástí programu bude i rozvoj dovedností nutných pro úspěšné zvládnutí přijímacího řízení a samotné studium, tedy hlavně čtení a psaní v angličtině. „Vzhledem k tomu, že v USA najdete celou širokou škálu oborů a zaměření, nebude kurz nijak oborově specializovaný. V USA navíc volba oboru zvláště na začátku bakalářského studia hraje výrazně menší roli, než je tomu v České republice a obecně Evropě,“ upozornil Tesař.

Jelikož se studenti specializují postupně a konečný výběr oboru se odehrává až na konci druhého ročníku, jde při přípravě na přijímací řízení hlavně o obecné předpoklady a schopnost se americké škole prezentovat. „V případě navazujícího studia již sice hraje roli odborná zkušenost, ale jinak jsou podmínky pro různé obory opět velmi podobné,“ upřesnil Tesař.

Americké univerzity mají rády studenty se silným příběhem

Vzhledem k tomu, že většina univerzit kvůli vysokým studijním nákladům nabízí poměrně štědrá stipendia, musí se podle něj jednat o studenty se silnými a prokázanými studijními předpoklady. „Americké univerzity kladou při přijímacím řízení a rozhodování o stipendiích velký důraz na výsledky z předchozího studia a akademické předpoklady ověřují také speciálními přijímacími testy, které lze složit i v České republice,“ vysvětlil studijní poradce.

Akademická stránka věci ale není vše. Svou roli totiž sehrávají i doporučení, školní a mimoškolní aktivity, úspěchy nebo všestranný profil studenta, včetně jeho osobnosti a socioekonomického profilu. „V tomto směru platí, že americké školy mají rády zajímavé studenty, třeba i se silným osobním příběhem. Samozřejmě absolutním základem je rovněž znalost angličtiny na komunikační úrovni nutné pro zvládnutí vysokoškolského studia v tomto jazyce,“ informoval Tesař.

Zájemci mohou přihlášky posílat až do 25. února

V rámci kurzu chtějí odborníci zájemcům o studium v USA vysvětlit nejen, jak celý proces funguje, ale také jak jej naplánovat a zvládnout. „Seznámíme je s různými variantami studia a stipendií, naučíme je vyhledávat nejvhodnější školy, ukážeme jim, jak se co nejlépe připravit na testy, dát dohromady konkurenceschopnou přihlášku a další podklady jako právě doporučení či často vyžadované eseje,“ popsal zástupce Fulbrightovy komise.

Čas na přihlášení mají zájemci do 25. února prostřednictvím Katedry sociální pedagogiky Pedagogické fakulty v Brně. „Osobně předpokládám, že stejně jako v případě jiných programů, včetně třeba našich Fulbrightových stipendií, nejvíce přihlášek přichází v posledních dnech, někdy ba i hodinách před uzávěrkou,“ uzavřel Tesař.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině