Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lobbista Ivo Rittig unikl vězení. Soud rozdal tresty jiným

Autor: vei, ČTK - 
10. února 2017
11:03

Pražský městský soud zprostil lobbistu Ivo Ritttiga a jeho advokáta z obžaloby v kauze tunelování firmy Oleo Chemical. Vinnými jsou naopak jednatel společnosti Cokeville Assets Petr Kmeť – obchodní partner Rittiga – a také bývalí jednatelé Olea Kamil Jirounek a Michal Urbánek. Ivo Rittig se z dnešního vyhlašování rozsudku omluvil a k soudu nedorazil. Rozsudek není pravomocný. 

V případu tunelování petrochemické společnosti Oleo Chemical byli na lavici obžalovaných také Rittigovi advokáti David Michal a Karolína Babáková, i oni trestu unikli. Provozní firmy Radomír Kučera pak dostal podmínku. Část případu – tedy část týkající se legalizace výnosů z trestné činnosti – vrátil soud k došetření státnímu zástupci.

Státní zástupce stavěl obžalobu na tom, že z Oleo Chemical měly mířit k lobbistovi Rittigovi milionové odměny za údajné fiktivní poradenství petrochemické společnosti, a to z Karibiku od firmy Cokeville Assets. Za ní stál Rittigův obchodní partner Petr Kmeť. Soudu se ale nepodařilo prokázat, že by Rittig nebo jeho právníci takové skutky spáchali. Lobbista jakoukoli spojitost s firmou Kmetě odmítá.

Podle soudkyně se provinili jiní, a to tím, že i když věděli, že žádné poradenské služby ve skutečnosti nebudou, vyvedli z firmy postupně 20 milionů korun.

„Neuvěřili jsme tomu, že poradenství mezi Oleo Chemical a Cokeville Assets probíhalo. Je s podivem, že k poradenství, které trvalo tři roky a mělo vést společnost Oleo Chemical k zásadním krokům, neexistoval jediný písemný doklad,“ konstatovala předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská.

Kauzu vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Borgula požadoval pro Rittiga a většinu dalších obžalovaných pětiletý trest vězení za krácení daní, zpronevěru či praní špinavých peněz. V závěrečné řeči naznačil, že motivem k vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být to, že Rittig by dokázal firmě zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv – například v pražském dopravním podniku.

Rozdané tresty:

Za krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku dostal šéf Oleo Chemical trest tři roky ve věznici s dozorem a zákaz činnosti na pět let. Stejný čin soud podle rozsudku prokázal i Kamilu Jiroutkovi, dalšímu z šéfů Oleo Chemical. Jiroutka byl ale nedávno odsouzený k šesti letům vězení a to za padělání směnky. Odsedět si má šest letod dalšího trestu dnes proto soudkyně upustila.

Peter Kmeť má jít do vězení s dozorem na tři roky a ještě k tomu zaplatit jeden milion korun. Pokud nezaplatí, trest se mu prodlouží o pět měsíců.

Bývalý šéf výroby Olea Roman Kučera dostal podmíněný trest devět měsíců s odkladem na rok a půl.

V březnu 2014 rozhodoval soud o vzetí Ivo Rittiga do vazby. Video zde: 

Video  Ivo Rittig hovoří o svém zatčení a následném propuštění 21. března. Soudce vazbu neschválil.  - Blesk - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

 

„Nebylo žádným důkazem podloženo, že by to byl Ivo Rittig, komu společnost Cokeville Assets patřila, a že pan Kmeť byl pouze nastrčenou osobou. Soud se může pouze domnívat, co bylo důvodem vyplácení peněz. Nezjistili jsme žádný prokazatelný vliv Ivo Rittiga na výběrová řízení,“ uvedla k tomu soudkyně.

Část případu se vrací na začátek

Obžaloba kladla Rittigovi za vinu i praní špinavých peněz. Údajně si za prostředky vyvedené z Olea pořídil tři nemovitosti v Dubaji. Tento skutek však soudkyně vrátila státnímu zástupci k došetření kvůli zásadní procesní chybě. Při sdělení obvinění totiž Rittiga na toto podezření neupozornil.

„Soud nemůže rozhodnout o skutku, pokud o něm nebylo řádně sděleno obvinění. Bude na státním zástupci, jak bude dále postupovat – zda bude sděleno znovu obvinění, či nikoliv,“ uzavřela soudkyně.

Mezi osvobozené patří vedle Rittiga právnička Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) a dále Petr Michal, Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets.

Petr_Vladovic ( 14. června 2018 03:26 )

Petr Vladovič - Kauza Oleo Chemical Doporučuji všem shlédnout pořad České televize Reportéři ČR, který podle mého názoru nabízí objektivní pohled na celou kauzu, byl odvysílán s názvem "Stíny nad Oleo Chemical" a premiéra byla dne 1. 2. 2016 ... vývoj kauzy z jiného pohledu je možné sledovat i na webu Nadačního fondu proti korupci - na jejich webu.

kukuku ( 10. února 2017 13:56 )

To, že byl někdo odstaven u voleb nic neznamená. Určité mafie si jedou dál volby, nevolby. Kromě pravičáckých soudů máš to samé v ČT - Havel se stal napřed politickou mrtvolou a pak i natáhl brka, ale na ČT24 jakoby o tom ani nevěděli.

krtekzhor ( 10. února 2017 13:04 )

popravdě jsem ani nečekal že by to nechutné vyžrané prase dostalo trest.to samé nagyová prostě soudci nejspíš přistál nějaký milionek na uctu

boxer ( 10. února 2017 11:59 )

 Slyším Městský soud v Praze a musím se smát. Mafie !!!

mirkazam ( 10. února 2017 11:53 )

Žádné překvapení...jakéhokoliv komentáře je škoda !!!

Zobrazit celou diskusi