Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na houby z Globusu: Některým Čechům můžou způsobit vážné problémy

Autor: ČTK, Mii - 
9. února 2017
14:46

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla další potravinu, která obsahuje nedeklarované látky. Tentokrát jsou to houby dovezené z Číny se siřičitany. Ty jsou jedním z alergenů a používají se ke konzervaci potravin. Jde o houbu s českým názvem houževnatec jedlý. Prodává se v padesátigramovém balení pod označením F.W. Tandoori, inspektoři vzorek odebrali v Globusu. Na trhu se nachází 2400 balení této potraviny, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Datum minimální trvanlivosti bylo do 16. února 2018. „Laboratorní rozbor prokázal přítomnost siřičitanů v koncentraci přes 80 miligramů na kilogram. Hodnota siřičitanů ve vzorku zůstala na nevyhovující úrovni i po tepelné úpravě dle instrukcí na obalu. Vzhledem k této skutečnosti inspekce nařídila prodejci, aby danou šarži potraviny neprodleně stáhnul z tržní sítě,“ uvedl Kopřiva.

Síření je jedním ze způsobů prodloužení trvanlivosti. Jelikož siřičitan je alergen, musí jej výrobce uvést na obale. Inspekce doporučuje lidem, kteří jsou na siřičitany alergičtí, aby houbu nejedli a vyhnuli se tak i vážným zdravotním komplikacím.

S Globusem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty, zároveň vložila informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.

Inspektoři také kontrolují restaurace a leckdy musejí mít opravdu silný žaludek, podívejte se, s čím se setkávají:

ivoadler ( 9. února 2017 14:57 )

V únoru má růst Jidášovo ucho. Ale jen když nebudou mrazy. Roste především na černém bezu. Houževnatec se dá opravdu žvejkat. Asi si ho nekoupím. 

Zobrazit celou diskusi