Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České ženy jsou vzdělanější než muži. Přesto mají nižší plat

Ženy jsou vzdělanější než muži, ale berou méně peněz. Není to ale kvůli diskriminaci.
Ženy jsou vzdělanější než muži, ale berou méně peněz. Není to ale kvůli diskriminaci.  (Autor: scom)
Autor: ula - 
9. února 2017
12:25

České ženy jsou vzdělané, přesto berou menší plat než muži. Rozdíl mezi jejich příjmy navíc patří k největším v Evropě a jsou více ohroženy nezaměstnaností. Tyto údaje dnes zveřejnil Český statistiký úřad (ČSÚ) s upozorněním, že nejde o diskriminaci, ale o odlišnou strukturu na trhu práce. Ženy totiž často vykonávají hůře placené profese, např. ve školství nebo zdravotnictví. Rozdíly mezi pohlavím jsou i v oblasti zdravotnictví a kriminality.

V Česku je rozdíl v odměňování mužů a žen druhý nejvyšší v rámci Evropské unie. Předhonilo nás jen Estonsko. Ženy ve věku 35 až 39 let vydělávaly v roce 2015 průměrně 24 tisíc korun měsíčně, což je o deset tisíc méně, než berou muži.

Podle ČSÚ se nejedná o diskriminaci, na výsledek má vliv celá řada faktorů. „Největší rozdíl mezi příjmy obou pohlaví vzniká v momentě, kdy se ženy vracejí do zaměstnání po mateřské. Obtížně pak konkurují mužům, kteří svou kariéru nepřerušili,“ řekla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Přitom ženy jsou obecně vzdělanější než muži, častěji studují vysoké školy a klesá počet těch, které mají jen základní vzdělání. 

Ženy velí v armádě

I přesto jsou ženy také více ohroženy nezaměstnaností. Bez práce jsou hlavně ženy ve věku od 20 do 24 let. Vše je ovlivněno také tím, že vykonávají hůře placené profese - hlavně ve školství a zdravotnictví.

Nicméně stále více žen vstupuje do armády, která bývala doménou mužů. Zajímavostí je, že ženy častěji studují vysoké vojenské školy a na rozdíl od mužů vykonávají v armádě častěji funkce na vyšších pozicích.

Mateřská stále doménou žen

Trend, kdy na mateřskou odchází muž, u nás rozhodně není tak zakořeněný. O děti na mateřské pečují pouhá 2,5 % mužů, hlavně v Praze, nejméně na Vysočině.

Mužů je více, ženy žijí déle

Stále více dětí se rodí mimo manželské svazky. Jsme na tom stejně jako severské země (Norsko, Švédsko, Dánsko), v poslední době stoupá počet nemanželských dětí v Německu. Naopak nejvíce dětí v manželství se rodí v Itálii a Polsku.

Dlouhodobě platí, že se rodí méně žen než mužů. Ženy se ale častěji dožívají vyššího věku. Na jednoho vdovce v Česku připadá pět vdov. Bohužel to znamená i to, že ženy více ve stáří trpí samotou a hrozí jim i hmotná nouze.

Muži trpí nadváhou a páchají více trestné činnosti

Velké rozdíly mezi muži a ženami jsou i ve zdravotních statistikách. Muži kouří častěji než ženy a také více trpí nadváhou. Bohužel nadváhou trpí většina české populace.

„Díky údajům o informačních technologiích také víme, že muži tráví více hodin u počítače a na internetu, častěji hrají počítačové hry a používají internetové bankovnictví,“ přibližuje Marek Řezanka z ČSÚ.

Muži bohužel vedou v oblasti kriminality, převažují mezi pachateli trestných činů. Z páchaní trestné činnosti bylo v roce 2015 obžalováno 40 tisíc osob, z toho jen 6 tisíc žen. Většinou se tyto činy, jako je nebezpečné vyhrožování, vydírání nebo úmyslné ublížení na zdraví, odehrávají mezi blízkými osobami.

Zobrazit celou diskusi