Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ashya umíral na rakovinu, vyléčili ho až v Česku. Víme, jak žije dnes

Autor: ula - 
9. února 2017
05:23

Nemohl se ani zvednout z postele, nemluvil. Ashya King umíral na rakovinu mozku. Britští lékaři odmítli, aby chlapec podstoupil protonovou léčbu, a tak ho rodiče v poslední naději unesli do Španělska. Odtud vedla dlouhá cesta do Prahy. Ashya podstoupil v Česku náročné ozařování, které sice poškodilo centra řeči a chůze, přesto se dostal z nejhoršího. Blesk.cz zjistil, jak se malému bojovníkovi daří dnes.

Dávali mu mizivou naději. Rodiče se však odmítli vzdát a unesli svého syna  z nemocnice v britském Southamptonu. Tamní lékaři totiž odmítli chlapci doporučit protonovou léčbu. Rodiče pak byli nalezeni až ve španělské Malaze, kde se snažili prodat nemovitost, aby měli peníze na léčbu za 1,8 milionu korun. Brett a Naghemeh Kingovi obvinění z únosu a zanedbání péče skončili v cele. Tlak veřejnosti nakonec přinutil Brity změnit názor a soud nakonec léčbu povolil.

Ashya pak odcestoval s rodiči do Prahy, kde se léčil šest týdnů v Protonovém centru Praha. Během léčby začal dělat velké pokroky. Netečný chlapeček, který jen ležel, začal náhle reagovat a usmívat se. Svůj boj s rakovinou vyhrál v roce 2014.

Do Prahy se vrátil s celou rodinou na konci roku 2015. I když léčba poškodila centra řeči a chůze, Ashya už po péči, kterou mu věnují rehabilitační centra ve Španělsku, sám chodil.

Jak se má chlapec dnes?

„S rodiči malého Ashyi Kinga jsme v pravidelném kontaktu a na základě poslední zprávy z konce minulého roku se chlapci daří velmi dobře. Ve Španělsku, kde nyní žije s rodiči a ostatními sourozenci, chodí Ashya každý den do školy a zároveň pokračuje v rehabilitaci a chodí i na logopedii,“ řekla Blesk.cz Iva Taťounová, ředitelka Protonového centra, kde se chlapec léčil.

Podívejte se na reportáž z doby, kdy dorazil malý Ashya do Prahy na léčbu.

Video Léčba malého Ashyi - Tomáš Polák, Lukáš Červený, David Malík
Video se připravuje ...

O rok mladší reportáž, kdy chlapec přijel s celou rodinou na návštěvu Prahy:

Video Malý Ashya před rokem umíral na rakovinu, teď se sám prošel po Praze. - Daniela Soukalová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 Cesta za uzdravením na fotografiích:

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 9. února 2017 10:48 )

Bohužel je to tak

xxxx678 ( 9. února 2017 10:41 )

Tak to mě potěšilo, že se mu daří dobře.

taktone ( 9. února 2017 10:36 )

české děti neléčí nikdo a sbíráme na ně víčka a lezeme do řiti muslimům

psi_mama ( 9. února 2017 08:30 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji

fotrpjotr ( 9. února 2017 08:22 )

Na české děti se musí sbírat víčka.

Zobrazit celou diskusi