Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drůbeží maso z Česka nesmí kvůli ptačí chřipce do Ruska. Firmy tratí miliony

Autor: ČTK, ula - 
8. února 2017
15:25

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky. Uvedl to Petr Majer z tiskového odboru Státní veterinární správy. Zákaz se nově dotkne například konzervovaného zboží s pouze částečným obsahem masa. V Česku jde hlavně o zakázky firmy Hamé, která již mluví o dopadech za miliony korun.

Většiny trhu se zákaz nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postižených regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku. Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko.

„Byli jsme informováni, že Ruská federace přijala rozhodnutí zavést od 8. února dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a všechny druhy drůbežích produktů, které obsahují produkty aditiv zpracování drůbeže, krmiv a krmiv pro drůbež,“ sdělil Majer.

Zakázky za miliony

Například Hamé tak nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleninových kojeneckých výživ, které řádově stojí několik milionů korun. „Pro nás je tato situace samozřejmě docela problém. Ty produkty už byly objednané, jsou nachystané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde. Navíc nyní nemůžeme zrealizovat další již domluvené exportní zakázky, takže pro nás bude tato situace pravděpodobně znamenat i přímé ekonomické škody,“ řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Zákaz dovozu i do Běloruska

Kromě Ruska, které zakázalo dovoz výrobků z celé ČR, se na seznam států, které se brání před českým dovozem, zařadilo Bělorusko. Podle veterinářů dočasně omezilo dovoz živé drůbeže, násadových vajec, drůbežího masa, sušených vajec v prášku i k chorobě vnímavých volně žijících zvířat, stejně ze zoologických zahrad a cirkusů z Moravskoslezského, Ústeckého a Jihočeského kraje.


V Česku je 25 ohnisek choroby, v chovech se objevila po zhruba desetiletí.

Ptačí chřipka v Česku i ve světě:



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi