Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Parádní byt za pár tisíc měsíčně.“ Podvodníci útočí na důvěřivce i realitky

Autor: bud - 
7. února 2017
19:30

Podezřelé nabídky v posledních dnech zaplavily stránky s realitami a nabízejí krásné byty v atraktivních lokalitách za nízké ceny. Skrývají se za nimi podvodníci, kteří zneužívají i jména zavedených realitních kanceláří. Z důvěřivých lidí přitom „tahají“ tisíce korun na zálohách. Případem z Hradce Králové už se zabývá policie.

„Od pátečního večera mi začaly zvonit telefony. Přes víkend to bylo kolem 40 až 50 telefonátů,“ řekla Blesk.cz Jana Koppová, jednatelka realitní firmy Bernecker. Pod jejím jménem se na serveru Sreality objevily desítky nabídek bytů v atraktivních lokalitách. „Pod naší značkou se objevilo 74 fiktivních nabídek a jedna byla hezčí než druhá,“ uvedla s tím, že se okamžitě obrátila na policii.

Trápí ji, že někdo zneužil důvěřivosti lidí i dobré pověsti její firmy. „Přes dvacet let si buduju dobré jméno a někdo přijde a dokáže vás profesionálně poškodit,“ řekla Koppová.

Centrum Prahy za pár tisíc. A peníze předem

Podvodné nabídky lákají hlavně na nízkou cenu. Například kompletně vybavený byt v centru Prahy je nabízený za 6 400 korun měsíčně. Desítky inzerátů ale nabízejí byty po celé republice a paní Koppové se tak ozývali i lidé z menších měst. „Lidé mi vyprávěli i své příběhy a prosili, abych jim byt zprostředkovala. Je to sofistikovaný podvod, který je zacílen na lidi, kteří hledají nájem v určité situaci,“ popsala Koppová.

Těch, kteří se nachytali, ale bylo nejspíš víc. U inzerátu byl totiž nefunkční telefon a ti, kteří si nedohledali skutečné číslo realitní kanceláře, mohli využít v inzerátu uvedený e-mailový kontakt. Ten je podvodný – komunikují přes něj fiktivní majitelé bytu a nabízejí přímý pronájem. „Podvodníci pracují s tím, že vystupují jako majitel, a lidé tak mají dobrý pocit, že nejednají s realitkou,“ myslí si Jana Koppová.

Redaktor Blesk.cz na jeden z výhodných inzerátů odpověděl. Během krátké chvíle se ozvala žena tvrdící, že žije v Londýně. Komunikovala v angličtině a na první pohled působila velmi důvěryhodně. Ochotně nabídla možnost pronájmu bytu s tím, že je potřeba přes konkrétní finanční službu dopředu zaslat peníze za první nájem a kauci, celkem přes 10 tisíc korun. Ona pak prý obratem přes kurýra pošle klíče od bytu a nájemní smlouvu.

„Působíte na mě velmi mile a mohu vás ujistit, že nebudete mít žádné problémy. Preferuji pronajmout byt levně, ale za to zodpovědné osobě,“ stálo v jedné z odpovědí podepsané jménem Elena Vertiy. Podvodníci však užívají i jiná jména, například Katherine Stepanek, Anna Vedralová nebo Kateřina Klasnová.

Problémem je, že po zaslání peněz přestane údajný majitel komunikovat a důvěřivý zájemce o své peníze přijde.

Podvodníci zneužívají důvěřivosti lidí

Skutečnost, že se na inzertním webu Sreality objevily podvodné nabídky, potvrdila i společnost Seznam, která ho provozuje. Podle jejího vyjádření rozhodně nejde o první podobný útok a pracovníci podezřelé inzeráty prověřují a rychle stahují. Zpravidla je ale potřeba, aby konkrétní nabídku někdo nahlásil.

„Útočníci neustále zkoušejí nové cesty, jak získat data, jichž by mohli zneužít. Útoky míří na subjekty věnující se inzerci, například realitní kanceláře nebo autobazary, a víme, že tento problém se netýká jen našich služeb, ale obecně všech inzertních webů,“ uvedla tisková mluvčí Seznamu Táňa Lálová.

Cílem podvodníků je především kontaktovat budoucí oběť a ideálně z nich vytáhnout osobní údaje nebo peníze. K tomu zneužívají i skutečné účty realitních kanceláří, což se stalo i firmě paní Koppové. Útočníci se vloupali do účtu a potom na serveru zveřejnili nové inzertní nabídky. Pomocí nich se pak propojili s případnými zájemci.

Problémem jsou podle Seznamu také důvěřiví lidé, kteří jsou ochotni komunikovat i s anonymním člověkem nebo podlehnout jeho psychickému nátlaku. „Pokud na poptávajícího někdo začne tlačit s tím, že je nutné poslat peníze předem, měl by z takového jednání co nejrychleji vycouvat. Obzvlášť pokud prodávající komunikuje špatnou češtinou nebo je jeho nabídka až snově výhodná,“ uvedla Lálová s tím, že když dojde k vylákání peněz, je potřeba se obrátit na policii.

Mrci ( 8. dubna 2018 14:14 )

Přesně proto je potřeba vybrat si slušnou realitku a nereagovat na podezřele levné nabídku pronájml, já jsem si pronajala byt v Praze přes realitní kancelář http://www.edoxreality.cz/ a bydlím v pohodě

Zobrazit celou diskusi