Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schwarzenbergova nevlastní sestra dál bojuje o dědictví. Soud jí smetl žalobu

Autor: jer, ČTK - 
3. února 2017
18:02

Budějovický okresní soud zamítl žalobu Alžběty Pezoldové, která se domáhá uznání dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. O středečním rozhodnutí v pátek informoval zpravodajský server iDnes.cz, podle něhož už Pezoldová dala svému advokátovi pokyn, aby se proti verdiktu odvolal. Pezoldová je vnučkou posledního držitele panství Adolfa Schwarzenberga. České soudy dosud za dědice považovaly jejího nevlastního bratra Karla Schwarzenberga. V listopadu 2012 ale Ústavní soud vrátil spor zpět na začátek.

Pezoldová je dcerou Jindřicha Schwarzenberga, dědice Adolfa Schwarzenberga. Kvůli starým rodovým zvykům dal její otec v závěti přednost mužskému dědici, svému adoptivnímu synu Karlovi z orlické větve rodu.

Pezoldová ale tvrdí, že Karel Schwarzenberg porušil poslední vůli jejího otce, která mu přikazovala aktivně usilovat o vrácení celého majetku. Protistrana sporu namítá, že mezi Schwarzenbergy se dědilo vždy po mužské linii.

Spor o určení dědice může mít vliv na restituční nároky potomků rodu Schwarzenbergů. Otec Pezoldové totiž vlastnil rozsáhlý majetek. Ve hře jsou i movité věci jako státem protiprávně zabavené sbírky a zařízení objektů, upozornil server iDnes.cz.

Před druhou světovou válkou hlubocká větev Schwarzenbergů spravovala obrovský nemovitý majetek. Stát však v roce 1947 schválil takzvaný lex Schwarzenberg, speciální zákon, který rod připravil o všechny državy.

Po roce 1989 stát vrátil majetek pouze chudší orlické větvi Schwarzenbergů. Nemovitosti hlubockého majorátu zůstaly státu. O zrušení lex Schwarzenberg žádala Pezoldová opakovaně Ústavní soud, dosud ale neuspěla.

Alžběta Pezoldová vede před českými soudy několik sporů, které se týkají navrácení majetku hlubocké větve rodu Schwarzenbergů. V minulosti neúspěšně žádala či stále požaduje od českého státu mnoho památek, například zámky v Hluboké a Českém Krumlově i řadu staveb a pozemků v jižních Čechách. U některých podává žaloby opakovaně. Ústavní soud v minulosti uznal jen nárok na hrobku v Domaníně u Třeboně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 5. února 2017 08:35 )

Je pozoruhodne jak vsichni ..von und ..zu meli po 1989 potize s navracenim majetku,ale u Schwarzenbergu to slo jak po masle.Havel se cinil a vidite Kaja mu to dodneska nezapomel. sabbert und sabbert dale a dale!

joudajoudovy ( 4. února 2017 10:51 )

kavarensky degenerat a prilezitostny rakousky herec z orliku, pobirajici statni i eu dotace a prodavajici becherovku s porizovaci cenou - havloid za hubicku, se nacistickeho majetku drzi zuby nehty a soudni mafie mu vesele statuje. kolik kapriku ci trafik na to padlo?

sexymozek ( 3. února 2017 19:59 )

Vzorná rodinka, stejná jak ta Havlova. Nejdřív jim o majetek nejde a jen ho dostanou,pozabíjeli by se i v rodině.

gabreta ( 3. února 2017 18:41 )

Pezoldová u nás v "pravdě a lásce" nemá proti Schlafenbergovi šanci uspět! Podvodnou restitucí počínaje a protizákonným čerpáním dotací konče mu prošlo všechno Rakušákovo proch*canmu!

Zobrazit celou diskusi