Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krabičku s obědem si do práce nosí dva z pěti Čechů. Restaurace je netáhnou

Autor: všm - 
2. února 2017
09:35

Chodit na obědy do restaurace? Ale kdeže. Více jak dvě pětiny Čechů si pravidelně do práce nosí ešusy či krabičky s vlastním jídlem, informovalo čtvrteční Právo. Důvodů je celá řada – někdo chce šetřit, jiný mít zase pod kontrolou energetický příjem či složení své potravy.

Průzkumy dlouhodobě potvrzují, že se mezi Čechy doma uvařené obědy těší velké oblibě. Do restaurace chodí pravidelně jen pětina lidí, zatímco 40 až 45 procent zaměstnanců se stravuje z vlastních donesených jídel. Důvody se různí.

„Vařím kvůli dětem teplé večeře, tak si část jídla, které navíc zbyde, odložím na druhý den do práce,“ popsala Právu například Marie (35), která má dvě děti. Třicetiletá Simona naopak vysvětlila, že si nosí vlastní obědy proto, aby si mohla lépe kontrolovat váhu. „Připravuji si hlavně zeleninová bezmasá jídla, takovou restauraci v okolí svého zaměstnání navíc nemám,“ uvedla.

Jiní dotazovaní si posteskli nad kvalitou pokrmů, které podniky mnohdy servírují. „Knedlíky z prášku si mohu odpustit, stejně jako neurčitou omáčku bez barvy i chutě,“ okomentovala restaurační menu čtyřicetiletá programátorka Zdena.

„Kastrůlky“ jsou výhodné i pro ty, kteří rádi ušetří nějakou tu korunu. Přeci jen na polední stravování se po restauracích je třeba si vyčlenit měsíčně alespoň dva tisíce. „Lidé nošením obědů i výrazně ušetří, zejména v současnosti, kdy jdou ceny v restauracích nahoru,“ nastínil deníku finanční poradce František Macháček.

Plný žaludek a lepší kolektiv

Jakým způsobem se zaměstnanci stravují o polední pauze, hodně záleží na charakteru práce. Například dělník, novinář či prodavačka mají složitější časový harmonogram a nemohou se vždy v pravé poledne zvednout a odejít na půl hodiny do místní hospůdky.

Naopak kancelářští pracovníci si obvykle čas na návštěvu restaurace udělají. „Když jdeme na oběd, nejdeme jen utišit hlad, ale projdeme se, protáhneme tělo, je to výrazný předěl, který nic nenahradí,“ popsal třicetiletý Kamil, který je zaměstnaný v nadnárodní firmě. Podle něj společné obědy utužují kolektiv a pomáhají hasit doutnající spory.

ivoadler ( 2. února 2017 10:40 )

Nedivím se jim. Žrádlo v restauracích je - drahé nekvalitní porce často příliš velké trvá příliš dlouho Nehodící se škrtněte.

strycbrady ( 2. února 2017 10:32 )

O tzv.závodnich jídelnách vím a jestli že o nich někdo neví, tak ještě neznamená že neexistují.

dandova ( 2. února 2017 10:12 )

 Chodím občas jen podle chuti a podle menu. Do hospody si radši zajdu po práci a v klidu.

zlobit ( 2. února 2017 09:56 )

Po kolika letech jste se vzbudil? Závodní jídelny ......

andorea ( 2. února 2017 09:52 )

Navíc kolik podniků má dnes závodní jídelny. Minimum.

Zobrazit celou diskusi