Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obezita zabíjí i za volantem: Auta nejsou pro tlusté řidiče zabezpečená

Autor: sou - 
2. února 2017
05:07

Řidiči trpící obezitou umírají při nehodách až o 81 % častěji než šoféři s normální hmotností. Ukázali na to odborníci kalifornské odborníci, kteří rozebrali více než tři tisíce nehod. Podle dopravního experta Týmu silniční bezpečnosti Romana Budského je to dáno i tím, že v jejich případě pasivní bezpečnostní systémy v automobilech fungují hůře. I zkušební figuríny simulují osoby s „normální váhou nebo mírnou nadváhou. Otylí lidé se i mnohem méně poutají. Upozornil i na fakt, že podle výsledků Eurostatu jsou Češi šestým nejtlustším národem v EU28.

„Rozborem více než 3400 dopravních nehod došli k závěru, že osoby s nízkou hmotností a lehkou nadváhou umírají v případě kolize se zhruba stejnou pravděpodobností jako jedinci s normální hmotností,“ uvedl dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský. Takzvaný Body Mass Index (BMI) se při lehké nadváze pohybuje v rozmezí od 25 do 29,9.

Výrazně hůře na tom ovšem byli ti, kteří jsou považováni za obézní. „Při obezitě 1. stupně, kdy se BMI pohybuje od 30 do 34,9, vzrůstá riziko usmrcení o 21 %, obezita 2. stupně v hodnotách BMI od 35 do 39,9 s sebou nese zvýšení rizika úmrtí o 51 % a řidiči s obezitou 3. stupně příhodně označovanou jako morbidní umírají při nehodě až o 81 % častěji,“ varoval Budský.

Na pozoru by měly být hlavně ženy

Na pozoru by se měly mít především ženy, u kterých v případě obezity 1. stupně vzrůstá pravděpodobnost jejich usmrcení o dalších 36 procent, a u těch ještě tělnatějších dosahuje dvojnásobku. „Pasivní bezpečnost automobilů je nastavena tak, aby při nehodě chránila co největší množství osob. Tedy mj. ty s normální hmotností, případně s lehkou nadváhou, jež jsou například v populaci Evropské unie zastoupeny ve zhruba 82 %,“ vysvětlil Budský.

Testovací figuríny svými parametry odpovídají „normálním“ rozměrům dospělých osob a dětí. Obézní jedinci tak musí počítat s tím, že jejich ochrana bude výrazně nižší. Průzkum z roku 2014 americké University of Buffalo navíc dokládá, že tělnatější řidiči používají bezpečnostní pás až o 67 % méně než řidiči s hmotností dosahující maximálně lehké nadváhy.

 „Ovšem i v případě řádného použití pásů jsou tlouštíci nadprůměrně ohroženi. Enormní vrstva tukové tkáně především na jejich břiše způsobí, že v případě nárazu pás zafunguje daleko později než u řidiče s normální hmotností, což s sebou nese zvýšení rizika vzniku především vnitřních zranění,“ upozornil Budský s tím, že se u nich navíc častěji vyskytují chronické choroby, které zvyšují riziko vzniku závažných komplikací během rekonvalescence po nehodě.

19 % populace v České republice je obézní 

Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím s větším počtem obézních lidí. „Více než 19% zastoupení tlouštíků v populaci znamená, že se řadíme na šesté místo,“ informoval Budský. Hůře na tom byli podle statistiky jen Britové, Estonci, Maďaři, Litevci a Malťané. I přes tento fakt v současné době ministerstvo dopravy žádnou bezpečnostní kampaň právě na upozornění nebezpečí pro obézní řidiče nevede.

Podle mluvčího resortu zákon jasně řidiči stanovuje, že „je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní“ a své chování je povinen přizpůsobit i svému zdravotnímu stavu.

„Je tedy na odpovědnosti každého řidiče, aby zvážil, zda je schopný bezpečného řízení, či nikoliv,“ uzavřel mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Obezita je významným zdravotním rizikem. A dovede se vymstít i při dopravní nehodě. Na to by měli pamatovat všichni naši tlouštíci, kteří usedají za volant,“ dodal Budský.  

I v lednu na silnicích Češi bourali a umírali:

sores ( 2. února 2017 09:56 )

Nikdo na světě nemusí být tlust.oprd pokud to nemá z některých léků po kterých se tloustne! Je to hnus žrát a žrát a neovládnout se! Každý tlusťoch by měl navštívit psychiatra jelikož je to v hlavě. Hnusný pohled na ně.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud