Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Promopro: Podnikatel Girstl dostal pět let vězení a má platit 29 milionů

Autor: ČTK, deb - 
1. února 2017
15:10

Podnikatel Pavel Girstl obžalovaný v takzvané kauze Promopro si odpyká pět let vězení, státu musí navíc vydat bezdůvodné obohacení ve výši 28,8 milionu korun. Trest mu ve středu pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze, který zamítl mužovo odvolání. Girstl popíral, že by se jakožto jeden ze subdodavatelů státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU dopustil praní špinavých peněz.

Girstl ve středu před odvolacím senátem soudkyně Hany Navrátilové zdůraznil, že přes 20 let působí v oblasti IT služeb, a to i v zahraničí. „Celý proces je veden tak, aby byla naplněna politická objednávka. Já jsem veškeré práce provedl,“ řekl. V hlavním líčení vycítil snahu udělat z obžalovaných podnikatelů obětní beránky, uvedl. Vedle trestu odnětí svobody má muž navíc zakázáno vykonávat po dobu sedmi let funkce ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev.

Skutky jednatele hlavní subdodavatelské firmy NWDC Maxy, kterému pražský městský soud nepravomocně uložil devítiletý trest, se ve středu odvolacímu senátu projednat nepodařilo. Maxa totiž již poněkolikáté zaslal omluvenku kvůli operovanému kolenu a zároveň trvá na osobní přítomnosti při zasedání. Jeho případem se proto soud bude zabývat v březnu.

Firma Promopro získala od úřadu vlády v roce 2008 zakázku bez výběrového řízení. V případu čelilo obvinění celkem 12 lidí, z toho devět podnikatelů. Senát Navrátilové rozhodl počátkem ledna o tom, že si nepodmíněný trest odnětí svobody odpyká sedm z nich, u tří obžalovaných státních úředníků potvrdil zproštění viny.

Nejpřísněji potrestaným zůstal jednatel Promopra Jaroslav Veselý, který půjde do vězení na devět let. Odvolání Girstla tehdy soud vyloučil společně s odvoláním posledního obžalovaného podnikatele Vlastimila Maxy k samostatnému projednání, protože Maxa byl nemocný a Girstlovi onemocněl právník.

amgal ( 2. února 2017 08:55 )

A křivo..tlamka Sašenka zase nic? zase se dere do politiky, že raději nechodí kanálem, hnusák jeden. Spravedlnost je slepá, aspoň u nás to tak je.

Zobrazit celou diskusi