Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Žluté vlaky nestačily na Fica. RegioJet končí na trase Bratislava – Košice

Autor: pet/čtk - 
31. ledna 2017
13:35

Soukromý železniční dopravce RegioJet českého podnikatele Radima Jančury končí s provozem svých dálkových vlaků mezi Bratislavou a Košicemi. RegioJet v úterý informoval, že jeho vlaky na zmiňované hlavní železniční trati na Slovensku přepravily za více než dva roky přes dva miliony lidí.

RegioJet už dříve v tomto měsíci oznámil, že na konci ledna ukončí přepravu cestujících na 445 kilometrů dlouhé trase mezi dvěma největšími městy na Slovensku, na kterou nasazoval tři páry vlaků denně.

Své rozhodnutí dopravce ze skupiny Student Agency zdůvodnil státními zásahy do železniční dopravy na Slovensku, a to zejména zavedením bezplatné přepravy dětí, studentů a seniorů ve státem dotovaných vlacích. Tedy úlevu, kterou zavedl kabinet Roberta Fica.

RegioJet dálkové vlaky mezi Bratislavou a Košicemi provozoval na své komerční riziko. Po obnovení vlaků vyšší kategorie InterCity (IC) státním slovenským dopravcem ZSSK navíc podle RegioJetu není šance, aby se na trati mezi Bratislavou a Košicemi uživilo více komerčních přepravců.

RegioJet RegioJet | RegioJet

Žluté vlaky mezi slovenskou metropolí a Košicemi začal RegioJet provozovat na konci roku 2014. Poprvé tak v zemi nastala situace, že si na hlavní vnitrostátní trati konkurovali dva osobní železniční dopravci. Souboj o zákazníka vedl kromě jiného ke zlevnění jízdného.

ZSSK v reakci na rozhodnutí RegioJetu stáhnout se ze zmiňované tratě oznámila, že zavede nové IC spoje mezi Bratislavou a Košicemi. ZSSK provoz těchto spojů vyšší kategorie, na které nepobírá státní dotace a které byly v minulosti ztrátové, obnovila loni v prosinci po necelém roce od jejich zrušení.

Návrat IC vlaků prosazoval nynější šéf parlamentu a nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko, který před loňskými volbami tvrdil, že nesnáší žluté vlaky a žluté autobusy, protože nejsou slovenské, a že žluté vlaky a autobusy musejí pryč.

RegioJet i po zrušení svých dálkových vlaků bude i nadále na Slovensku podnikat. V zemi zajišťuje státem dotovanou vlakovou přepravu cestujících na regionální trati z Bratislavy do Komárna a provozuje také autobusové linky. Kromě toho přepravuje cestující ve svých mezinárodních vlacích mezi Českou republikou a Slovenskem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi