Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pohřbení zaživa, násilí a hlad: Tyranům hrozí za trápení zvířat 5 let vězení

  • Autor: ula,haj - 
    31. 1. 2017
    20:59

    Případ týrání psa, kterého majitel svázal do pytle a zahrabal pod sníh, otřásl Českem. Není to první případ, kdy se takto člověk zachoval k němé tváři, a bohužel zřejmě nebude ani poslední. Ochránci zvířat a Státní veterinární správa připomíná, že podle občanského zákoníku zvíře není věc a podle trestního zákoníku může být trýznitel potrestán až pětiletým vězením. Někteří už potrestáni byli. Co dělat, pokud zjistíte, že ve vašem okolí někdo týrá zvíře?

  • 1.Pomozte najít pachatele

    U cesty na Jindřichovice našla žena sedět psa v zuboženém stavu a s krvavými šrámy na hlavě. Pak se ale ukázalo, že zvíře zranění nemá ze srážky s autem, ale způsobil mu je jeho vlastní pán.

     

    „Jedná se o kruté týrání zvířete. Na místě nám nálezci spolu s panem starostou ukázali tohoto pejska, kterého nějaký KRETÉN praštil pravděpodobně lopatou po hlavě, zavázal do jutového pytle a zakopal do hromady sněhu,“ popsal hrůzné týrání provozovatel záchranné a odchytové služby pro zvířata Petr Prokeš. Zároveň na Facebooku vyzval veřejnost, aby se zapojila do pátrání po pachateli. Fotografie zakrváceného pytle už sdílelo tisíce uživatelů.

     

    Hrozí mu až tři roky vězení.

    Krutý majitel praštil psa do hlavy, strčil do pytle a zakopal do hromady sněhu. Pejskovi se ale naštěstí podařilo dostat se ven. Krutý majitel praštil psa do hlavy, strčil do pytle a zakopal do hromady sněhu. Pejskovi se ale naštěstí podařilo dostat se ven. | Facebook/Petr Prokeš - záchranná a odchytová služba pro zvířata, Lucie Apalucha

  • 2.Zvíře není věc

    Občanský zákoník stanovuje, že „živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvor. Živé zvíře není věcí a ustanovení o věcech se na živé zvíře použijí obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze.“

     

    Problematikou týrání se zabývá zákon na ochranu zvířat proti týrání, ve kterém je uvedeno: „Účelem zákona je chránit zvířata, jež jsou živými tvory schopnými pociťovat bolest a utrpení, před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu, pokud byly způsobeny, byť i z nedbalosti, člověkem.“

    Pejsek byl převezen k veterináři. Pejsek byl převezen k veterináři. | Facebook/Petr Prokeš - záchranná a odchytová služba pro zvířata, Lucie Apalucha

  • 3.Půl milionu za týrání

    V případě porušení povinností stanovených zákonem na ochranu zvířat proti týrání bude fyzická osoba, která je podnikatelem, nebo právnická osoba postižena za správní delikt. Fyzická osoba bude postižena za přestupek. Zákon na ochranu zvířat proti týrání umožňuje uložit následující pokutu:


    •  do výše 50 000 Kč (jedná se o případy, kdy nedojde k narušení tělesné integrity zvířete, především v případech porušení povinnosti vést zákonem stanovené evidence, o případy úniku zvířete, apod.),
    •  do výše 200 000 Kč (u méně závažných případů týrání zvířat),
    • do výše 500 000 Kč (u závažnějších případů týrání zvířat, které ale nedosahují závažnosti trestného činu).

    Pes Anubis, kterému někdo uřízl čumák. Pes Anubis, kterému někdo uřízl čumák. | Facebook

  • 4.Až pět let za mřížemi

    Za týrání se může agresor dostat i za mříže. Podle trestního zákoníku může trest vystoupat až na pět let za mřížemi.

     

    • Kdo týrá zvíře surovým nebo trýznivým způsobem nebo na veřejném místě, může být potrestán odnětím svobody až na dva roky.
    •  Na půl roku až na tři roky bude odsouzen ten, který týranému zvířeti svým jednáním způsobí trvalé následky nebo smrt.
    •  Rok až pět let hrozí těm, kteří týrají více zvířat najednou.
    •  „Zákon se pochopitelně vztahuje nejen na psy a kočky, ale i na ostatní živočišné druhy – obratlovce s výjimkou člověka,“ řekl Blesk.cz Petr Majer ze Státní veterinární správy.

    Dobytek se brodí po kolena ve výkalech. Dobytek se brodí po kolena ve výkalech. | Foto Blesk - Jana Ulrichová

  • 5.Komu říci o týrání?

    „Pokud máte podezření, že se někdo v okolí dopouští týrání zvířete, můžete podat podnět (nejlépe písemnou formou) jedné z následujících institucí: příslušnému obecnímu úřadu, krajské veterinární správě (resp. příslušnému veterinárnímu inspektorátu v bývalých okresních městech apod.), příslušnému obecnímu úřadu nebo obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, Policii ČR nebo státnímu zastupitelství,“ radí Majer.

     

    Platí to v případě, že najdete mrtvé zvíře, nebo v případě, že naleznete odložená štěňata či koťata.

     

    Vše můžete udělat anonymně, nicméně velmi pomůže, pokud dodržíte následující postup, který radí Klub ochránců zvířat:

    • Napište si kontaktní údaje majitele týraného zvířete (bydliště, jméno, příjmení... apod.)
    • Napište si, jakým způsobem k týrání dochází, jakých metod se užívá. Pokud jste byli svědkem přímo konkrétní situace, popište danou situaci i s časovými údaji.
    • Pořiďte si důkazy, pokud je to možné (fotografie, video... apod.).
    • Ke všem písemným záznamům pořiďte kopie.
    • Obraťte se na Policii České republiky, městskou policii, krajský či obecní úřad, krajskou veterinární správu. 
    • Použít můžete např. tento formulář.

     

    Vychrtlí minibulteriéři Vychrtlí minibulteriéři | Čtenář Blesku

  • 6.Co se děje pak?

    „Při zjištění porušení zákona na ochranu zvířat pracovníci veterinární správy podávají podněty k zahájení správního řízení příslušným obecním úřadům obcí s rozšířenou působností. Mezi zvláštní opatření, která může realizovat obecní úřad obce s rozšířenou působností, patří také nařízení a zajištění umístění týraného zvířete do náhradní péče,“ vysvětluje Majer ze Státní veterinární správy a pokračuje: „Tento druh zvláštních opatření lze realizovat v případech, které stanoví zákon: vyžaduje-li to zdravotní stav zvířete nebo pokud je zvíře opakovaně týráno. Umístění do náhradní péče zajišťuje obecní úřad, náklady spojené s touto péčí hradí původní chovatel, který se tímto nezbavuje samotného vlastnictví zvířete. Náhradní péči lze realizovat i přímo v místě chovu po stanovení tzv. opatrovníka.“

    Týraná fenka Arama Týraná fenka Arama | Foto Blesk – Kateřina Moravcová a Renata Osičková

  • 7.Statistiky odsouzených

    Ti, co se dopustí týrání, neodcházejí bez trestu. Dokazuje to statistika ministerstva spravedlnosti i jednotlivé případy.

    Počet odsouzených za týrání zvířat v Česku Počet odsouzených za týrání zvířat v Česku | Ministerstvo spravedlnosti

  • 8.Za týrání žízní podmínka

    S půlroční podmínkou odešel od soudu Václav Pergler (47), který trýznil hladem a žízní svou těžce zraněnou fenku Šedou a neposkytl jí pomoc.

    Na týrání fenky upozornila neteř chovatele, která zvíře našla v žalostném stavu, a přivolala pomoc. Na místě zasáhli zástupci veterinární správy a obce spolu s policií. „V tomto případě se díky součinnosti všech podařilo zvíře zachránit, a hlavně dotáhnout vše až k rozsudku. Obvykle se týrání těžce prokazuje, v lepším případě končí pokutou za přestupek. Tento případ lze chápat jako určitý průlom,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba.

    Fenka Šeda Fenka Šeda | Vlaďka Hradská

     

  • 9.Za ubodání koně rok za mřížemi

    Unikal spravedlnosti, ta ho ale dostihla. Třicetiletý muž podle soudu v lednu 2014 ubodal koně, dalšího nožem zranil a pořezal i psa. Vše se stalo v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou. Pachatel se sice snažil uprchnout, policie ho však dopadla.


    Policisté případ původně kvalifikovali jako trestný čin poškození cizí věci a muži tak hrozil jen rok vězení. Později však trestní kvalifikaci doplnili o týrání zvířat a sazba se tak zvýšila až na pět let.

    Takto vypadá kůň týraný hladem (ilustrační foto). Takto vypadá kůň týraný hladem (ilustrační foto). | profimedia.cz

  • 10.Za zanedbání péče rok v cele

    Okresní soud v Olomouci odsoudil chovatele Josefa Marka za týrání koní na jeden rok za mříže. Koně, o které se měl Marek starat, byli ustájení v hrozných podmínkách, byli podvyživení. Marek nereagoval na výtky veterinářů, kteří u soudu potvrdili, že zvířata byla vyhublá na kost. Navíc podle soudkyně povedený chovatel neprojevil žádnou lítost, ani nepřiznal chybu.

    Takto vypadá kůň týraný hladem (ilustrační foto). Takto vypadá kůň týraný hladem (ilustrační foto). | profimedia.cz

     

     

     

     

majdulka ( 1. února 2017 18:34 )

Hrozně se mi líbí slovo hrozí, spíše dostane podmínku. Dát pro začátek ne až pět let ale opravdu těch pět let dát. Pak si to snad tito šmejdi rozmyslí.

Zobrazit celou diskusi